Gardena R160

Gardena R160

Gardena robotten er en rimelig stor plæneklipperrobot, men samtidig så er den dejlig let. Vi manglede dog et håndtag til at løfte den i. Det er nødvendigt at tage fat under selve skærmen for at løfte den. Men vægten gør det let at flytte på den.

Installationen af Gardena var utrolig let. Kantkablet lægges let ud langs hele kanten af haven og bede isoleres med kantkablet. Herefter kan der også udlægges et guidekabel, som Gardena R160 bruger til to forskellige formål.

Dels bruges guidekablet til at finde vej til en ny zone eller del af haven, der kan være svær at tilgå, dels bruges det til hurtigt at finde tilbage til basestationen til opladning. Guidekablet er en genial ting, som også gør det meget let at sende robotten til en anden have uden at skulle lave specielle korridorer med kantkablet. Her får Gardena masser af point på kontoen.

Det er også skønt, at robotten ikke skal teste kablet. Robotten arbejder uden problemer, også selvom du er kommet for tæt på kanten visse steder. Om nødvendigt så bakker Gardena bare en ekstra gang, det satte vi stor pris på.

Basestationen blev let monteret, og de medfølgende jordskruer holder den godt fast i jorden. Et lille tip – få lige lagt guidekablet ned under basestationen inden du skruer den fast, det glemte vi, da vi monterede guidekablet. Men problemet var ikke større, end at vi bare måtte skrue den løs og montere den igen.

Vi overvejede at begrave kantkablet med det samme, men ville godt se om Gardena, som Robomow og Stiga, rev kantkablet over, hvis vi bare placerede det oven på græsplænen.

Gode programmeringsmuligheder

Med kant- og guidekabel på plads og robotten kørt ind i basestationen, var det tid til at programmere den, og her fik Gardena igen point. For programmeringen var utrolig let. Det var let at sætte den op til en daglige og ugentlige tidsplan, og ditto at få sat tyverialarm og følsomhed op.

Klippehøjden blev justeret ved at dreje på en drejeknap – igen en dejlig let måde at arbejde på. Gardena har tydeligvis tænkt meget over brugervenligheden.

Herefter var det bare at vente. Efter opladning gik Gardena R160 selv i gang med at slå græsplænen, og her kunne vi hurtigt konstatere, at den er lige så støjsvag, som vi var blevet lovet. På trods af at knivene roterede meget hurtigt, så var støjen så lav, at den på ingen måde var generende, heller ikke selvom vi sad lige ved siden af den, når den arbejdede.

Gardena R160

Sikker plæneklipning

Når Gardena arbejder, er der et par områder, der gør den ekstra god. Den har meget fintfølende kollisionssensorer, der gør, at den kun lige rører ved et objekt, før den stopper og finder en ny retning. Det gør, at selv relativ lette objekter som legetøj kan ligge på græsplænen uden problemer.

Og skulle de være så små, at de kan komme ind under Gardena R160, så sikrer de løst monterede klippeblade, at tingene ikke går i stykker. Bladene er monteret, så de uden problemer kan klippe græsset, men ikke skader f.eks. plastiklegetøj.

Samtidig så er Gardena bygget, så den tunge motor og klippesystemet ikke er fastmonteret på selve skjoldet. Det betyder, at når den rammer objekter, så stopper det ydre skjold hurtigt, mens selve den tunge indmad får en lille gyngetur. En god måde at sikre minimal påvirkning af de ting, den støder ind i.

Under hele testen var der heller ingen problemer med at kantkablet blev revet over. Gardena har en lav vægt og to forhjul, hvilket betyder at trykket er så lavt på hjulene, at den ikke får fat i kablet. Samtidig er kablet ret solidt og tilsammen gør det, at kantkablet ikke behøver blive gravet ned. Det satte vi stor pris på.

Nu vi er ved kablet, så skal Gardena også have ros for de samlestykker, der er med. Skulle du få brug for at samle kablet, f.eks. der hvor guidekablet skal sættes sammen med kantkablet, eller hvis kantkablet, trods alt, skulle knække, så er de medfølgende samlemuffer utrolig lette at bruge.

Du behøver ikke afisolere kablet først. Du stikker bare enderne af kablet ind i samlemuffen, og så tager du en tang og presser samlemuffen sammen. En indbygget skarp kant skærer igennem kablet og skaber den nødvendige forbindelse. Let, stabilt og utrolig holdbart.

Et super godt resultat

Gardena R160 leverer et rigtig godt resultat, klart bedre end Stiga og Robomow, og lige så godt som Husqvarna. Den kommer også meget tæt på kanter og forhindringer i græsplænen, og det uden at den rammer så hårdt, at den laver skrammer på sig selv.

Den kører fint i såvel regnvejr som i solskin og fordi den kører ret ofte, så holder den plænen utrolig jævn og flot.

Naturligvis skal du stadig have fat i en kantklipper, det slipper du ikke for med nogle af plæneklipperrobotterne, men det er dejligt, at den kan komme så tæt på, som den gør.

Produktinformation

  • Produktnavn: Gardena R160
  • Producent: Gardena
  • Maks plæneareal: 1.600 m2
  • Klippebredde: 22cm
  • Klippehøjde: 20-60cm
  • Strømforbrug: 30W
  • Hældning: Op til 35%
  • Størrelse: 71 x 56,8 x 31,1 cm
  • Vægt: 11,1kg
  • Pris: Set til kr. 11.500,
  • Mere information hos Gardena:

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%Tech-Test-wide-RGB-platinium_small

Den er stor men har et elegant design. Den er støjsvag og leverer, sammen med Husqvarna, testens bedste resultat. Vi havde ingen problemer med den under testen, den er fuld af funktioner og stort set vedligeholdelsesfri. Prisen ligger i et ganske acceptabelt niveau – klart den bedste robot til de fleste villahaver.

About Lars Bennetzen 3834 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?