Gør-det-selv biltjek med din smartphone eller tablet

En danskudviklet dongle og tilhørende software gør det muligt for dig selv at tjekke motoren i din bil

MobilScan

Det er en ny OBS, On-Board Diagnostic, dongle fra danske MobilScan der sætter dig i stand til at tjekke den indbyggede computer, der styrer og overvåger motoren i enhver nyere bil.

Jeg ved godt, hvad du tænker – den information kan normalt kun læses af specielle værksteder med deres specialudviklede måleinstrumenter. Men den nye OBD, On-Board Diagnostic, dongle fra danske MobilScan, sætter dig i stand til at tjekke den indbyggede computer, der styrer og overvåger moteren i enhver nyere bil.

Hvad du derefter bruger informationerne til, er så et helt andet spørgsmål. Men du kunne eventuelt bruge dem i kommunikationen med dit værsted, eller du kan bruge den til at holde en log over din bils motors helbred.

Donglen fra MobilScan kan uden videre sættes i det standardiserede, 16-polede stik, der er lovpligtigt i benzinbiler fra 2001, dieselbiler fra 2004 og varevogne over 2.500 kg fra 2007.

Salgschef Ole Thorslev fra MobilScan kommer med tre oplagte anvendelser for en OBD-scanner:

“For det første er det nemt at se, om bilens elektroniske stelnummer svarer til det fysiske nummer og papirerne. Med denne kontrol kan man undgå overraskelser i forbindelse med eksempelvis flex-leasing. En potentiel køber kan også tjekke, hvornår en fejlkode er slettet, eller hvor langt en bil har kørt med en aktiv fejlkode. Siger donglen f.eks. 10.000 km, kan det være tegn på, at bilen ikke er blevet serviceret regelmæssigt. En mere langhåret ting er udlæsningen af en bils brændstofjustering over lang tid. Denne parameter bør ikke variere mere end en plus/minus et par procent, og ligger den oppe omkring plus/minus 10 %, kan årsagen være, at motoren simpelthen er slidt. På den måde kan vores OBD-dongle hurtigt tjene sig selv hjem.”

MobilScans OBD-dongle er i handelen og kan bl.a. købes i biltilbehørsbutikker og online. Den vejledende pris er 499 kr. for Bluetooth-versionen og 699 kr. for iOS-versionen.

MobilScan
MobilScan

Læs også:

Smart lysstyring fra OSRAM via en app på din smart... Med en ny løsning fra OSRAM kan du styre lyset i og udenfor boligen med din smartphone. Systemet kaldes for LIGHTIFY og kan via et trådløst netværk st...
Intelligent potte giver grønne fingre til alle Ja - det måtte jo komme. Den intelligente og forbundne potte til dine planter. Parrot Pot er navnet på den nye potte, der sikrer, at du altid har v...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1748 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992. Han startede som redaktør på det nu hedengangne it-blad, PC World, og arbejdede efterfølgende som redaktør på ugebladet Ingeniøren. Derefter gik turen til Aller, hvor han arbejdede som it-redaktør på blade som Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test.
Kommentar til artiklen?