iPad Pro, en tablet på steroider

Apples nyeste tablet, iPad Pro, er en imponerende oplevelse. Stor og en reel erstatning til en laptop. Den er genial både som underholdningscenter og som arbejdsredskab

iPad Pro

Der er svært ikke at blive imponeret over den nye iPad Pro. Om du er til Apples produkter eller ej, så er iPad Pro en tablet der bare vil imponere med sit 12,9” store display og en opløsning på ikke mindre end 2.732 x 2.048.

Her på redaktionen har vi arbejdet med iPad Pro i et par uger nu, brugt den til både underholdning og arbejde, og er vildt begejstrede over den. Ydelsen er fantastisk, billeder på skærmen står krystalklart og lyden er af høj kvalitet.

Eneste ulempe er, og her vil vi så gerne blæse og have mel i munden, størrelsen. Fra at være en fiks lille tablet, fylder den pludselig som en laptop når du skal have den med. Bevares – den er stadig markant lettere, men 12,9” er altså en pæn stor tablet.

Vi tilgav den dog hurtigt vokseværket, for fordelene ved iPad Pro oversteg bare så mange gange den lille ulempe som størrelsen gav os.

Skærmens mange muligheder

En tablet lever og dør med skærmen, hvis den ikke virker ordenligt, så kan alt andet være perfekt og det vil ikke hjælpe en meter. Skærmen på iPad Pro er klart den bedste vi til dato har set og arbejdet på (når vi snakker om tablets altså).

Skærmens opløsning er, som før nævnt, på 2.732 x 2.048, der er 5,6 millioner pixels på skærmen (2.5 millioner mere end på iPad Air 2) hvilket giver en pixeltæthed på 264 pixels pr. tomme.

Det kan tydeligt ses når du kigger på billeder eller arbejder med film på den, billederne står utrolig klart og skarpt, uanset hvilken betragtningsvinkel du måtte have til din iPad. Det betyder også, at den er god at bruge hvis du vil dele skærmindhold med andre – måske fremvise en præsentation eller nogle tegninger, eller hvis I er flere der vil se en film på den.

iPad Pro

Apple har gjort en del ud af at optimere skærmen. Blandt andet bruger de en opdateret timing controller, TCON, som styrer hvornår de forskellige pixels skal gøre hvad, de bruger photo alignment, hvilket sikrer at de flydende krystaller i skærmen lægger sig præcist hvor de skal være. Herudover har de adapteret den tynde oxid-film-transistor der blev brugt i deres 27” iMac med Retina 5K-display, og brugt den på iPad Pro, hvilket blandt andet giver hurtigere opladning af pixels og større skarphed på den store skærm.

iPad Pro

Endelig gør iPad Pro brug af en variable opdateringshastighed. Hvilket betyder, at hvis indholdet på din skærm er statisk, så droppes opdateringshastigheden til 30 fps, og når der kommer levende billeder på skærmen, så stiger den med det samme til 60 fps. Alt i alt en imponerende skærm der både skal ses og afprøves.

Vi har som nævnt, brugt iPad Pro til såvel arbejde som underholdning, og selvom vi ledte efter ulemper ved skærmen, så fandt vi ingen. Skærmkvaliteten er klart den bedste vi har oplevet på en tablet, og opdateringshastigheden gør, at vi aldrig oplevede lag eller hak i ydelsen. Her har Appel virkelig gjort det utrolig godt.

Dobbelt skærm

Selvom det ikke er en egentlig iPad Pro-funktion, så skal vi lige hæfte os ved noget der i høj grad har gjort iPad Pro til en funktionelt arbejdsredskab for os – nemlig muligheden for dobbelt skærm.

Som vanligt kan du trække ind fra højre og få en liste over kørende programmer. Men i iOS9 er der også funktionen for at se programmerne i dobbelt skærm, og ikke bare hoppe mellem dem.

Med den store skærm på iPad Pro betyder det, at du kan have to programmer kørende side om side og reelt arbejde med dem. Så om du har et billede eller en webside i den ene side, så kan du have Word eller Pages kørende i den anden side. Programmerne skal naturligvis understøtte multitasking, men alle seriøse apps til iPad gør det i dag. Den funktion var virkelig en som vi hurtig blev afhængig af.

iPad Pro

Masser af hestekræfter

Apple har udstyret iPad Pro med en helt ny cpu, nemlig deres nye A9X-chip, som naturligvis er en 64-bits chip, og som Apple lover giver desktop ydelse.

Det er store ord, men der er faktisk langt hen ad vejen dækning for påstanden. En af de ting som vi forsøgte var at redigere en 4K-video i iMovie og det gik forrygende. Det er imponerende at kunne trække tidsmarkøren lige så hurtigt vi ønskede, og at filmen bare fulgte med. Renderingshastigheden var imponerende god og det var utroligt at kunne både optage og redigere film på en tablet – uden at skulle vente på filmen blev opdateret.

A9X har næsten dobbelt så mange grafiske hestekræfter som A8X der var i iPad Air 2, og samtidig har Apple integreret deres M9 motion co-processor i A9X for at spare på batteriforbruget. M9 er i øvrigt den processor der konstant overvåger bevægelser via målinger de forskellige sensorer, som blandt andet vender skærmbilledet rigtigt for dig.

iPad Pro

Vi kastede adskillige ’tunge’ produkter efter iPad Pro, blandt andet AutoCads app, og tilsvarende tunge beregnings-app, og fælles for dem alle var, at iPad Pro leverede varen. Den arbejdede lynhurtigt, leverede resultater hurtigere end forventet og faktisk så følge vi ikke rigtigt at vi kunne belaste den så meget, at den reelt fik noget at lave. Der var lidt en følelse af, at processoren bare sad og kedede sig.

Vores AnTuTu Benchmarkprogram scorede den da også til 63010, hvilket er uhørt højt, og næsten 25% bedre end forgængeren.

Fingeraftrykslæser der virker

Vi fristes til at sige ”endelig virker fingeraftrykslæseren”. Men det er faktisk ikke helt fair. Undertegnede har længe haft problemer med at få fingeraftrykslæsere til at fungere korrekt, uagtet at de virker fint for andre. Årsagen er højst tænkeligt at mine fingre ikke udskiller helt så meget fedt som forventet, hvilket er hvad der leder strømmen og aflæser fingeraftrykket.

Men de nye generationer af fingeraftrykslæsere, både på Android-enheder og nu også på iPad, klarer jobbet. Dermed kan undertegnede også bruge den indbyggede fingeraftrykslæser i iPad Pro uden problemer.

Endelig … (vi kunne ikke lade være)

Alt det øvrige

Der er rigtig mange nye og spændende ting ved iPad Pro, og vi skal ikke forsøge at give indtryk af, at vi kommer forbi dem alle i denne test. Men her på falderebet er der lige et par ting mere der skal nævnes.

Lyden i iPad Pro er markant forbedret, hvilket ikke er så underligt. For nu er den nemlig udstyret med ikke mindre end fire højttalere – en i hvert hjørne. Disse er så samtidig udformet, så de alle fire producerer bassen, mens de to øverste er dedikeret til mellem og diskant, og det gælder uanset hvordan iPad Pro vender. Det betyder at du altid får et super godt lydbillede.

Nu vokser træerne ikke ind i himlen. Højttalerne er små – det skal de være for at kunne være i en tynd iPad. Og da lyd, ikke mindst baslyd, handler om at flytte luft, så er det begrænset hvor fantastiske en bas-lyd der kommer ud af det.

Men alt taget i betragtning, så bør den det rigtig godt. Ved at bruge de fire højttalere som den gør, så formår iPad Pro at give en rigtig godt lydbillede, og det er altså markant bedre end på forgængeren. Vi går også gerne så vidt at sige, at det klart er den bedste lyd på en tablet vi endnu har oplevet.

Herudover så er der små finesser i iPad Pro som bare er fede. Den nye Smart Connector som bruges til covers og tastaturer, så som Logi CREATE der er begge dele. Fordelen ved Smart Connector er at den også tillader opladning, så du skal aldrig spekulere på at oplade dit tastatur.

iPad Pro har et 8MP iSight Camera indbygget, og selvom det ikke hører til de bedste rent opløsningsmæssigt (i dag snakker vi jo rask væk om 13MP på smartphones), så ligger der en del intelligens bag softwaren der gør, at billederne faktisk bliver rigtig gode.

Kameraet gør også, at du kan optage video i 1.080p HD, og du kan lave panoramabilleder og ikke mindst slo-mo videoer, også i 1.080p HD. For resten – de sidste bør prøves, det er bare vildt sjovt.

Hvad der dog har imponeret os ret meget er netværket. For iPad Pro er udstyret med to antenner med MIMO-understøttelse (multiple input, multiple output), og den understøtter 802.11ac. Det var en sand fornøjelse at surfe på iPad Pro, og uanset hvor vi befandt os på kontoret, så var der fin dækning af de trådløse signal. Vi har ellers tidligere oplevet enheder, både iPad Air 2 og diverse Android smartphones, der havde problemer med at fange signalet i visse dele af kontoret.

Den testede model understøttede også sim-kort, og her er LTE-teknologien en integreret del, og det betyder at hvis teleudbyderen ellers understøtter det, så kan der opnås imponerende høje hastigheder, helt op til 150 Mbps, når der surfes væk fra et WiFi.

Som sagt så imponerede netværket os i denne nye iPad, det var dejligt at opleve, at der bare aldrig skulle gøres noget særligt for at holde høj hastighed på nettet.

Tilbehør

Der findes allerede en række tilbehør til iPad Pro, ikke mindst eksterne tastaturer. Apple har selv et smart keyboard, som dog i skrivende stund ikke findes med dansk layout, og så har Logitech deres Logi CREATE. Det tastatur brugte vi på iPad Pro, og det var med til at gøre den til et reelt alternativ til en laptop.

Men det vigtigste stykke tilbehør i øjeblikket må være Apple Pencil. En elektronisk kuglepen der passer til din iPad. I de tilfælde, hvor du har behov for at udføre præcisionsarbejde på din iPad, så kommer Apple Pencil til hjælp.

iPad Pro Apple Pencil

Samtidig så ved iPad Pro automatisk om du bruger din finger eller Apple Pencil, hvilket gør at den automatisk kan gøre brug af nogle af de unikke funktioner som kun er aktuelle når du bruger Apple Pencil.

Her taler vi om funktioner som at lægge Pencil lidt ned og skravere med siden, som du ville gøre når du tegner med en blyant.

iPad Pro scanner hele 240 gange i sekundet når Apple Pencil er i brug, og et betyder blandt andet at der ingen forsinkelse er når du tegner med den. Endelig er forstå iPad Pro også, hvor hårdt du trykker med Apple Pencil, og i de programmer der er optimeret til Pencil, der bruger den også de infomationer.

iPad Pro lades op i Lightning-porten på din iPad, og det er også ved at forbinde den her, at de to enheder bliver parret via Bluetooth.

Selvom der er næsten 12 timers tegnetid på en opladning, så er det stadigt muligt at løbe tør for strøm. Men her har Apple også begået en lille genialitet. Sæt Apple Pencil i iPad Pros lightningport i bare 15 sekunder, og så har du strøm nok til yderligere 30 minutters brug.

Opsamling

 

Der er ingen tvivl om, at Apple med deres iPad Pro har slået en tyk streg under, at de er de bedste når det kommer til tablets. Lynhurtig, med en fantastisk skærm og samtidig et lydsystem der klart er det bedste vi har hørt fra en mobil enhed.

Samtidig har Apple med iPad Pro, formået at skabe en tablet der for alvor kan erstatte en laptop – hvis du altså slutter et eksternt tastatur til den. Og med Apple Pencil bliver iPad Pro for alvor til et alsidigt værktøj. Vi er imponerede og giver top-karakter for denne fantastiske tablet. Godt gået Apple.

Produktinformation

  • Navn: iPad Pro
  • Producent: Apple
  • Kapacitet: 32/128GB (ved WiFi versionen) / 128GB (ved WiFi og sim-kort)
  • Skærmstørrelse: 12,9”
  • Opløsning: 2.732 x 2.048 pixel ved 264 ppi
  • Cpu: A9X med 64-bit arkitektur (inkl. M9 co-processor).
  • Video: Optager i 1.080 HD ved 30 fps, Slo Mo (ved 120 fps) 3x zoom
  • iSight kamera: 8MP, autofokus, blænde f/2.4, burst mode, billede geotagging
  • Batteri: Leverer op til 10 times støm.
  • Dimensioner: 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
  • Vægt 723 gram (WiFi og mobil-versionen).
  • Pris: Set til kr. 9.500 kroner
  • Mere information om iPad Pro her.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%Tech-Test-wide-RGB-platinium_small

Det er svært ikke at være begejstrede over iPad Pro. Den er gået hen og blevet et reelt arbejdsredskab, og en oplagt erstatning for din laptop. Vægten er stadig markant mindre, og den kan stort set det samme (med ganske få undtagelser).

Her hos Tech-Test giver vi top-karakter til iPad Pro.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?