Lad robotterne klippe plænen

Gennem sommeren har fire forskellige robotplæneklippere arbejdet i haven hos den gamle redaktør. De har alle udført et godt job, men der er tydelige forskelle i kvalitet, i opsætning og løbende vedligeholdelse. Det er tydeligt, at pris og kvalitet hænger nøje sammen

Robotplæneklippere

De fire robotplæneklipperen vi har testetn er Stiga Autoclip 225 S, Robomov MS1000, Gardena R160 og Husqvarna Automower 330 X, og prisspændet har været stort. Den billigste var Robomov som vi fandt til kun 8.999 kroner, mens den dyreste var Husqvarna Automower 330 X som man skal betale 21.995 kroner for at få med hjem.

Men prisspændet til trods, så vælger vi alligevel at sammenligne de fire robotplæneklippere. For vi ville nemlig rigtig gerne se om en robotplæneklipper til næsten 22.000 kroner rent faktisk er pengene værd, når den sammenlignes med en Robomov til kun små 9.000 kroner.

Selve testen af de fire robotplæneklippere kan du læse i de efterfølgende artikler. Her nu skal vi kigge lidt nærmere på hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en robotplæneklipper. Vi skal også kigge lidt nærmere på selve testens setup og vilkår, så du kan se, hvad det er vi har testet og holdt øje med under vores test.

Du kan springe direkte til testene af de enkelte robotplæneklippere herunder.

Har deres begrænsninger

Robotplæneklippere er, meget bredt set, generalister. De er gode til store haver, men så snart der kommer kringelkroge eller snævre passager – eller måske højbede, kanter og lignende, så har de deres naturlige begrænsninger.

På samme måde som at du heller ikke kan komme helt tæt på højbedet med din traditionelle græsplæneklipper, så er det også begrænset, hvor tæt du kan komme med en robotplæneklipper.

Visse områder i en have kan også være så vanskelige at få lagt det nødvendige kantkabel ud til, at det også blive et problemområde – og hvis du, som undertegnede, har en låge for at holde hunden inde, og lidt have/græs på den anden side af den låge – ja så slipper du altså ikke for at hive fat i din gamle plæneklipper.

Din kantklipper vil også være en fast bestanddel af dit udstyr, for har du kanter, højbede og lignend,e så er du nødt til at gå kanterne efter – men igen – ikke noget du ikke også skal gøre, hvis du bruger en almindelig plæneklipper.

Du skal også være opmærksom på, at hvis du har en have med mange meget spidse hjørner, så vil en robotplæneklipper – uanset mærke og model – have store problemer med at kommer derind. Det kantkabel, de alle benytter, gør, at det bliver en udfordring med hjørner eller områder af haven med begrænset plads.

Hvis din have består af flere små haver, måske en forhave og en baghave, så skal du også være opmærksom her – det er forskelligt, hvor mange forskellige haver de forskellige robotplæneklippere kan håndtere, og ikke mindst hvordan de bliver dirigeret fra den ene til den anden, hvis de da overhovedet kan håndtere mere end en have.

En sidste pointe er, at hvis din græsplæne er meget blød, måske af mos eller som følge af meget regn, så er der visse modeller, der har en større tendens til at køre kantkablet over end andre. Anbefalingen her er, at du vælger at grave kantkablet ned, så slipper du for ærgrelser senere hen.

Sådan testede vi

Selve testen blev inddelt i forskellige elementer. Opsætningen af plæneklipperrobotten blev vurderet, dels på beskrivelsen i manualen af opsætningen, dels af den faktiske opsætning.

Vi vurderede også, om det på sigt var nødvendigt at ændre i opsætningen, og hvor besværligt det eventuelt måtte være.

Robottens programmering var en del af opsætningen, men blev vurderet separat. Den er en vigtigt del af robotternes funktion, så derfor var det væsentligt at kigge separat på den.

Alle robotterne blev derefter sat til at arbejde på en 500 m2 plæne, der indeholder de forhindringer, en typisk villahave har. Det vil sige bede, træer, legestativ, trampolin og hældninger. Græsset var en blanding af traditionelt græs og mos, og selve græsplænen indeholdt både steder med hård og blød bund.

Under brug blev støjniveauet vurderet, og det blev vurderet, hvordan de enkelte robotter håndterede at køre over mindre ting som bolde og børnelegetøj.

Det næstsidste, vi bedømte, var, hvor let, og nødvendigt, vedligeholdelse og rengøring af robotterne var.

Endelig så blev selve klipningen bedømt. Hvor godt blev plænen klippet og vedligeholdt over en periode på fire uger, og hvor tæt kom de enkelte plæneklippere på kanter og forhindringer.

Opsamling

Helt generelt har alle fire plæneklipperrobotter gjort det fortrinligt. De har alle slået græsset fint, og i det store og hele været selvkørende. Men specielt to af modellerne var lidt mere krævende under testen end de øvrige, nemlig Stiga og Robomow, der ofte kørte deres kantkabel over.

Det var også de to modeller, der absolut ingen nåde viste over for grene eller legetøj på plænen. Hvis det lå der, når robotterne kørte over det – var de forvandlet til pindebrænde, eller plastikstykker, når plæneklipperrobotterne forlod dem igen.

Testen ender ud med to vindere – Gardena og Husqvarna. Men med Gardena som de,n der klart er at anbefale til almindelige husejere. Husqvarna er en plæneklipperrobot, der er beregnet til langt mere avancerede haver en de traditionelle villahaver. Den har en langt større kapacitet end de andre robotter i testen, og den har teknologier som gps-navigeret navigation til at assistere den i jobbet.

Husqvarna ryger derfor lidt uden for nummer i testen, men er uden tvivl testens absolut bedste og mest avancerede plæneklipperrobot, og klart redaktionens favorit, når der ikke skeles til prisen.

Af de tre tilbageblevne plæneklipperrobotter løber Gardena af med sejren som vinder. Den præsterer langt det bedste resultat, har den mindste vedligeholdelse og letteste opsætning og er dejlig støjsvag. Menuen tillader meget avanceret programmering, uden det på nogen måde er nødvendigt for at bruge den. Du har lynhurtigt sat robotten op til at slå din plæne med standardindstillingerne.

Gardena er langt hen ad vejen fuldt ud lige så god som Husqvarna. Hvis vi udelukkende kigger på kvaliteten af plæneklipningen, kunne vi ikke se en nævneværdig forskel. Men Husqvarna har nogle funktioner der gør at den hæver sig over Gardena, og de funktioner smitter af på prisen – men det ændrer ikke ved, at den uden sammenligning er testens bedste robotplæneklipper.

Placeringen i testen er:

  • Førstepladsen: Husqvarna Automower 330 X
  • Andenpladsen: Gardena R160
  • Tredjepladsen Robomov MS1000
  • Stiga Autoclip 225 S
About Lars Bennetzen 3834 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?