Let og elegant hjemmeovervågning

Hjemmeovervågning behøver ikke være kompliceret. Y-Cam EVO viser hvor let og elegant det kan gøres. Det viser også at kvalitet koster

Y-Cam EVO
Y-Cam EVO

Det er ikke første gang vi kigger på hjemmeovervågningssystemer her på redaktionen, og vi har set både de gode og de mindre gode. Y-Cam EVO hører klart til i den bedre ende af spektret – faktisk er der kun ganske få ting som vi har et problem med.

Men inden vi for alvor kommer i gang med testen, så lad os lige kigge nærmere på kameraet. For Y-Cam EVO er et ganske lille kamera (hvor designet minder en del om et Go Pro), hvortil der medfølger en stander som kameraet kan monteres på. Der medfølger også en skabelon (og raw plugs og skruer), så den kan monteres på væggen.

Men, og her er første lille detalje, kameraet kan ikke køre uden strøm, og fordi kameraet er så lille, er der bare ikke blevet plads til batterier. Det betyder også, at der skal ledning til før det virker. Der medfølger en ledning på omkring 2,5 meter, og en adapter til en stikkontakt.

Y-Cam EVO

– Læs også: TEST: Smart overvågning med problemer

Det er så vores anke. For vi er afhængige af at optage en stikkontakt, og vi er nødt til enten at fastgøre ledningen på væggen, eller leve med en lang ledning der flyder rundt på gulvet. Vi savner virkelig en batteriløsning her.

Men vi fik sat kameraet op, og gik herefter i gang med opsætningen, og her blev vi lovet en let installation. Faktisk var manualen kun på en instruks; sæt kameraet i stikkontakten og hent app’en til din smartphone (findes til både Android og iOS). Herefter skulle vi så bare følge app’en.

Elegant opsætning

Indrømmet – vi var lidt mistroiske, for det sidste overvågningssystem der lovede os en let opsætning, Canary, holdt absolut ikke det løfte.

Men det viste sig at være helt anderledes med Y-Cam EVO. Da vi havde tændt for kameraet, fulgte vi blot de simple trin i app’en, der bestod i at vælge et netværk kameraet skulle koble sig på, give det et navn og vælge den zone som det skal holde øje med bevægelse indenfor.

Naturligvis var det en grundopsætning. Men herefter var vi faktisk færdige med opsætningen. Installationen sluttede af med at give os mulighed for at se en kort video, der beskrev systemts muligheder, og app’ens indstillinger.

– Læs også: TEST: Enkel og sikker overvågning af hjemmet

Nogle af de muligheder som app’en giver mulighed for at udnytte er at slå lyd til og fra (er ikke tovejs), at slå bevægelsesføler til og fra, at slå lokalitet til og fra (så bevægelsesoptagelse automatisk slås til, når din smartphone forlader matriklen), bestemme typen af notifikationer, ændre på motion zone, videokvalitet og tidszone.

Alle de fornuftige indstillinger er som udgangspunkt slået til, bortset fra det som app’en kalder for Location Recording, som er den funktion der slår bevægelsesføleren fra når du er hjemme, og til når du er væk.

Naturligvis slog vi den til, og det eneste vi skulle, var at give app’en adgang til vores lokalitet (naturligvis), og herefter virkede den. Vi ville så få push-meddelelser når der var bevægelse, og vi ikke var hjemme.

Let betjening, flot video

Når vi efterfølgende startede app’en, så blev vi præsenteret for en skærm, hvor alle vores Y-Cam overvågningskameraer blev vist. Herfra kunne vi så slå dem til eller fra, og vi kunne gå ind på de enkelte og se live-video.

Y-Cam EVO

Det var også på skærmen med live-video, at vi kunne se alle de video-sekvenser som kameraet havde optaget. Lille note her – der følger gratis online-plads med til optagelser fra de sidste syv dage. Vil du gemme video længere end syv dagen, online altså, så skal du købe et abonnement hos Y-Cam.

Fra skærmen med live-video kan du også vælge selv at optage en video, eller tage et øjebliksbillede. Alt bliver gemt i din cloud-konto, og du kan altid vælge at downloade det når det passer dig.

Men, ak ak. Her løb vi ind i problemer. Når vi valgte at optage video var der ikke noget problem. Men det lykkedes os aldrig at få Y-Cam EVO til at tage et billede. Flere gange så døde app’en bare for os, andre gang fik vi bare beskeden ”photo failed”. Men videofunktionen virkede problemfrit.

– Læs også: Nyt avanceret HD-overvågningssystem

Det var også fra hovedskærmen at vi kunne tilføje nye enheder, og det var igen let at gøre det. Samme fremgangsmåde som ved første kamera, og det satte vi virkelig stor pris på.

Y-Cam EVO arbejder i HD, og det ses tydeligt på videoerne. Hvad der i virkeligheden imponerede os her var, at selvom vi arbejdede med HD-signaler, så var der stort set ikke forsinkelse på signalet. Vi snakkede om en forsinkelse på måske et halvt sekund, men så heller ikke mere. Meget tilfredsstillende.

Opsamling

Y-Cam EVO er et fortrinligt overvågningskamera. Netop fordi det er udviklet så det er let at sætte op og let at bruge, bliver det et overvågningssystem som rigtig mange vil kunne bruge.

Det er også let at se hvad der sker på den video du optager, for kvaliteten på videooptagelserne er i meget høj kvalitet. Og lyden er ligeledes let at høre.

Men hvor filmen knækker lidt for os er, at en funktion som at tage et bilede bare ikke virker ordentligt. På vores nye iPhone 7 Plus burde den funktion bare køre, men det gør den altså ikke, og det var frustrerende.

– Læs også: Omfattende hjemmeovervågning kan betjenes af hele familien

Vi havde også gerne set et kamera der ikke krævede adgang til en stikkontakt, for dels så optager vi konstant en stikkontakt, dels så har vi en ledning på 2,5 meter som vi skal have gjort noget ved, og det var også irriternede.

Prisen er ikke i den billige ende, og måske ligger den også lidt i den dyre ende. Men omvendt er den ikke så dyr i forhold til funktioner, at det for alvor trækker ned hos os.

Produktinformation

  • Produktnavn: Y-Cam EVO
  • Producent: Y-Cam
  • Opløsning: 1.280 x 720 HD-format
  • Bevægelsesføle: Ja
  • Betragtningsvinkel: 1000
  • Night vision: Automatisk nattesyn op til otte meter
  • Lyd: Mikrofon
  • Forbindelser: WiFi 802.11 b/g/n 2,4GHz, Bluetooth 4,1
  • Set til: 1.299 kroner
  • Mere information hos Y-Cam

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Stærkt lille overvågningskamera, masser af funktioner, og meget vigtigt så er det super let at sætte op og bruge. Det er lidt surt at vi aldrig fik fotofunktionen til at virke, men videooptagelsen var bare perfekt. Prisen ligger i den høje ende, men er klart acceptabel.

About Lars Bennetzen 3881 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?