Mobilen gør dig til tredje hjul på daten

Valentines aften står for døren, og for mange betyder det en romantisk middag med deres partner eller date. Men flere har også en tredje gæst med, der kan tage lidt for meget opmærksomhed. En ny undersøgelse fra Huawei viser, at knap seks uf af ti unge danskere har deres smartphone liggende på bordet eller i lommen, når de er på date

En ny undersøgelse fra smartphoneproducenten Huawei viser, at 57 procent af unge danskere i alderen 18-24 år har deres smartphone i lommen eller liggende synligt på bordet foran dem på daten. Og det kan hurtigt skabe dårlig stemning.

68 procent af de 18-24-årige svarer i undersøgelsen, at de bliver irriteret, hvis nogen tjekker eller sender beskeder, mens de taler med dem, og 58 procent reagerer på samme måde, når nogen afbryder samtalen for at besvare telefonopkald.

“Vi er vant til at have vores smartphone med os overalt, og det gælder især den yngre generation, der er vokset op med smartphones og ser den, som deres forlænget arm. Derfor virker det nok også helt naturligt for de unge at have deres telefoner på sig eller inden for armslængde, selv når de er på date,” skriver Marie Dam Feldborg, der er Senior Marketing Manager hos Huawei i en pressemeddelelse, og fortsætter:

“Vores undersøgelse viser, at mange af os bliver irriteret, når smartphonen bliver et forstyrrende element i samværet med andre. Og det gælder på tværs af aldersgrupper. Smartphonen er et fantastisk redskab, der beriger vores hverdag, og som på mange måder er uundværlig, men vi skal selvfølgelig tænke på, hvordan vi bruger den til daglig,” siger Marie Dam Feldborg.

Ekspert: Vi føler os afvist

“Det er helt naturligt, at vi bliver frustreret, når andre svarer deres smartphones og ikke er til stede, hvor de er rent fysisk. Vi føler os afvist, og det går ud over intimiteten i vores samvær med andre. Men samtidig er mange af os dårlige til selv at undlade at reagere på vores smartphones, når vi er sammen med andre,” forklarer Sociolog Mette Jensen, der er tidligere seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Samtidig påpeger Mette Jensen, at den hurtige smartphoneudvikling gør, at vi først lige er ved at finde ud af, hvordan vi skal håndtere teknologien, så den ikke forstyrrer vores fysiske samvær med andre.


Læs også:

Nexus 5X, Nexus 6P og Huawei Mate S imponerer Vi har haft mulighed for at bruge og teste tre meget spændende mobiler, nemlig den nye Nexus 5X, Nexus 6P og Huawei Mate S. De to første er Googles bu...
Selfies på toilettet Når smartphonen er med på toilettet, er det ikke kun for at kigge sociale medier igennem. Knap hver femte 18-35-årige har nemlig også prøvet at tage e...

“Udviklingen på det her område er sket vanvittig hurtigt. Ingen teknologisk udvikling er tidligere blevet så omsiggribende på så kort tid, og vi har knapt nået at reflektere over, hvad den her udvikling gør ved vores sociale relationer og vores kommunikation med hinanden.”

Huawei: Vi vil gerne skubbe til debatten om gode smartphonevaner

Huawei, der står bag undersøgelsen, er Danmarks tredjestørste smartphoneproducent og leverer en stor del af de smartphones, som mange danskere er storforbrugere af.

“Mange danskere er glade for Huaweis smartphones, særligt vores topmodeller P10 og Mate 10 samt ikke mindst Mate 10 Lite og P10 Lite, hvor brugerne får rigtig meget teknologi til en god pris,” fortæller Marie Dam Feldborg.

Smartphones beriger danskernes hverdag på alle mulige måder, men Huawei vil dog alligevel gerne opfordre til, at vi reflekterer over vores omgang med smartphonen.

“Vi har lavet undersøgelsen, fordi vi gerne vil vide mere om danskernes smartphonevaner, og ikke mindst sætte tanker i gang hos danskerne i forhold til, hvad gode smartphonevaner er for dem. Vi mener, at vores smartphone-adfærd er et væsentligt tema at tage op i forhold til, hvad det vil sige at være social – både online og offline. Og vi håber, at vi med undersøgelsen kan være med til at give lidt stof til eftertanke. Teknologien skal berige vores hverdag – men den må ikke tage overhånd,” afslutter Marie Dam Feldborg.

Om undersøgelsen

Huaweis undersøgelse om smartphonevaner og -adfærd er foretaget blandt respondenter i alderen 18-45 år på tværs af 12 lande, og mindst 500 respondenter har deltaget i hvert land. Data er indsamlet gennem en e-survey via IPSOS i januar 2018. Respondenterne er repræsentativt fordelt i forhold til alder og køn.

Læs også:

To fantastiske smartphones bejler om din gunst Der er sket meget med smartphones over de sidste par år, og specielt på skærm- og kamerasiden er der sket en imponerende udvikling. De to smartphones ...
Den lille dreng i klassen, Nexus 5X Nexus 5X har vi tidligere skrevet om, da Tech-Test af med til præsentationen af mobilen. Den gang var vi skeptiske over for den nye smartphone, men de...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2046 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?