Ny ransomware låser din computer totalt

En ny variant af ransomware, Petya, slår til i øjeblikket. Den nøjes ikke med at kryptere dine data, den krypterer hele harddisken. Men der er godt nyt – der er en kur

petya, bitdefender Petyas besked når din computer er låst - læg mærke til den gratis nøgle fra Bitdefender

Den største trussel mod it-sikkerheden i dag er ransomware, der tager folks data som gidsel. Folk der rammes af ransomware bliver afpresset et beløb, ofte i bitcoins, mod at få deres data dekrypterede så de kan bruge dem igen.

Den type ramsomware er blevet stadig mere almindelig over de sidste par år, og alle kan rammes. Sidste år blev Presbyterian Medical Center i Los Angeles f.eks. ramt og måtte betale 17.000 dollars for at få adgang til deres patientjournaler igen.

Men som om det ikke er slemt nok at alle data på harddisken bliver krypteret, så er der nu dukket en ny variant af ransomware op – Petya – der krypterer hele din harddisk, og forhindrer dig at genstarte maskinen. Det betyder at brugeren overhovedet ikke har adgang til operativsystemet, og derved er brugeren i langt flere problemer end ved den traditionelle ransomware.

Som ved alt ransomware er der i virkeligheden kun en kur – en total geninstallation af operativsystemet, og genskab af data fra din backup. Men her er problemet, for med ransomware som CryptoLocker og CryptoWall er det stadig en relativ simpel opgave at geninstallere operativsystemet, men når du ikke har adgang til OS’et, så bliver det en markant mere kompliceret opgave at geninstallere. Det kan stadig lade sig gøre – men det kræver blandt andet at du har en version af dit OS på en cd/dvd, og hvem har det længere.

Er du en virksomhed, betyder en angreb fra Petya, at maskinen skal tages off-line og geninstalleres manuelt, en opgave der pludselig koste både tid og kræfter, ud over den medarbejder der ikke længere har adgang til computeren.

Der er en kur

Men det behøver ikke se helt så sort ud som det kunne lyde. Sikkerhedsfirmaet Bitdefender har nemlig udviklet en kur, eller som de selv kalder det, en vaccine. De har brugt reverse engineering og derved udviklet kuren, der kan give brugeren en gratis krypteringsnøgle i tilfælde af, at de bliver ramt af Petya.

Eneste problem er naturligvis, at den skal være installeret på forhånd. Men det er stadig godt nyt, for at det rent faktisk er muligt at omgå ransomware kan være første skridt på vejen en beskyttelse mod ransomware.

Hvis du gerne vil have installeret beskyttelsen mod Petya, så kan du hente den gratis her.

Læs også:

Sårbarheder under angreb Som alle sikkerhedsfirmaer, har Trend Micro også kigget tilbage på 2014 og set nærmere på, hvad det egentlig var der ramte os i løbet af året. Trend M...
Hundredevis af apps i app-store ramt i malware ang... For et par dage siden blev det en realitet. Flere hundrede apps på Apples App-store er blevet ramt i et større malwareangreb, og millioner af ejere af...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1603 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992. Han startede som redaktør på det nu hedengangne it-blad, PC World, og arbejdede efterfølgende som redaktør på ugebladet Ingeniøren. Derefter gik turen til Aller, hvor han arbejdede som it-redaktør på blade som Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test.
Kommentar til artiklen?