Nyt cyberangreb truer nettet

Sikkerhedsfirmaet Check Point har opdaget at hackere har overtaget kontrollen med et kæmpe antal forbundne webkameraer og internetroutere i en kæmpe bothær, som kan bruges i et kommende cyberangreb til at lamme store dele af internettet og udvalgte organisationer

Det er ingen hemmelighed at internettet er et farligt sted at være, og nu er der så en ny trussel fra en cyberhær af internetopkoblede enheder, også kaldet for IoT-enheder, der er klar til at angribe os alle.

Cehck Point, den israelske it-sikkerhedsvirksomhed har netop opdaget at masser af internetopkoblede enheder er blevet inficeret med virus, og nu kontrolleres af en eller flere bagmænd i et såkaldt botnetværk.

Det er estimeret, at botnetværket allerede har inficeret enheder mere end en million organisationer verden over til brug i et forestående angreb.

”Vi ved endnu ikke om bagmændene bare er ude på at skabe ravage globalt, eller om de har et særligt mål i form af en bestemt organisation eller industri, som de ønsker at lamme”, siger Maya Horowitz, leder af Check Points research team, der opdagede den nye trussel.

Botnet som dette bruges til at foretage koordinerede cyberangreb, også kendt som som DDoS-angreb, der gennem massiv trafik fra de mange forbundne enheder og sensorer potentielt kan oversvømme og lamme store dele af internettet. Det enorme antal forespørgsler fra de mange enheder kan eksempelvis bruges til at sætte virksomheder, hospitaler og infrastruktur ud af drift ved at drukne hjemmesider, tjenester og servere i trafik.

De første forsøg på at udnytte og rekruttere sårbare enheder til botnetværket blev først registreret i slutningen af september. Botnetværket, som bl.a. består af webkameraer og netværksroutere, udvikler sig meget hurtigere og kan potentielt forårsage langt større skade end det ødelæggende Mirai botangreb, der i 2016 lagde Netflix, Twitter og en lang række andre internetorganisationer ned. Det er endnu ikke muligt at sige, hvem der står bag det nye netværk, men der er tekniske ligheder med Mirai botnetværket, hvilket kan indikere en sammenhæng.

”Den væsentligste forskel i forhold til Mirai er, at det ’kun’ overtog internetopkoblede enheder ved at udnytte fabriksindstillede brugeroplysninger og passwords, som var nemme at gætte. I dette tilfælde er muligheden for at rekruttere enheder til bothæren meget større, da bagmændene denne gang udnytter en lang række sårbarheder og sikkerhedshuller i webkameraer og netværksroutere, hvilket potentielt gør dem i stand til at forårsage mere skade”.

Læs mere om opdagelsen på Check Points blog her, hvor det også er muligt at se en oversigt over stigningen i angreb fra de IP-adresser, der tilhører de mange forskellige IoT-enheder.

Læs også:

Ny ransomware låser din computer totalt Den største trussel mod it-sikkerheden i dag er ransomware, der tager folks data som gidsel. Folk der rammes af ransomware bliver afpresset et beløb, ...
Gratis apps kan indeholde farlig kode Det er forskere fra sikkerhedsfirmaet MWR InfoSecurity, der har påvist forskellige måder, hvorpå hackere kan misbruge annoncenetværk, ved at udnytte s...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2012 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?