Sådan bliver du din egen Barista

Philips helt nye GranBaristo Avanti er et imponerende stykke teknologi, som både kaffeentusiasten og nybegynderen er begejstrede for

GranBaristo Avanti

Fuldautomatiske såvel som automatiske espressomaskiner gør livet let for dig, når du have en hurtig kop kaffe uden alt for meget arbejde. Og du behøver ikke at få bankrådgiveren på nakken, fordi du har overtrukket kontoen med flere tusinde kroner for at få den gode kaffeoplevelse. Automatiske maskiner fås ned til kr. 2.000, men vil du gå all-in, findes der fuldautomatiske maskiner til hjemmet helt op til kr. 19.000.

Tech-Test anmelder tre Philips Saeco-maskiner, der udkommer til maj, i forskellige prisniveauer for at give dig en fornemmelse af, hvad du får for pengene i niveauerne. Vi har valgt Saeco, fordi Philips er aktuelle med nye maskiner inden for Saeco-serien, der samtidig har et elendigt renommé. Philips har lyttet til kritikken fra markedet og forsøger at lancere en serie af bedre maskiner i forhold til konkurrenterne. Philips udtaler blandt andet, at Saeco-maskinerne opvarmer vandet op til 72 grader, når kaffen brygges for at få mere aroma ud af bønnerne, mens standarden på markedet er 70 grader. Philips forsøger med andre ord at skille sig ud fra mængden. Det glæder vi os til at teste.

Kaffeoplevelser er subjektive, og derfor kaster Lars Bennetzen og undertegnede sig ud i testen med to forskellige vinkler. Vi er mange, der har forsøgt at få Lars lokket væk fra grøn te med en forførende og aromatisk kop kaffe. Det lykkedes endelig for kort tid siden, hvormed Lars har en mere almen forbrugertilgang til kaffen. Som mangeårig kaffeentusiast er jeg mere kræsen med smagsoplevelsen end de fleste – folk gisper efter vejret, når jeg fortæller, at jeg glædeligt betaler kr. 500 kiloet for gourmetkaffe.

GranBaristo Avanti

Vi starter vores testserie med GranBaristo Avanti, der er Saeco-seriens nye flagskab inden for fuldautomatiske espressomaskiner – herligheden har en vejledende udsalgspris på kr. 15.999. Her er søger vi at svare på spørgsmålet; er GranBaristo Avanti pengene værd for en almen kaffedrikker og en kaffeentusiast?

Fornemmelse og følelse

Kasper siger: 

GranBaristo Avanti giver et misvisende første indtryk. Da Lars og jeg tager den 12 kilo tunge maskine ud af kassen, føles Avanti som et billigt plastikprodukt. Panelerne og kaffedyssen er lavet af lettere vakkelvorn plastik, hvor jeg nærmest er bange for ødelægge maskinen, hvilket dog ikke er sket, selv om vi har været lettere hårdhændet over for espressobryggeren. Omvendt har Avanti et flot udseende, og den ligner en high-end espressomaskine, men Philips har klart sparet på omkostningerne, hvad angår ydre byggeklodser.

Philips gør det nemt for os at gøre Avanti klar til første prøvekørsel. Maskinen tilsluttes stikontakten. Mælkebeholder og drypbakke fastmonteres, hvorefter vi skal gennemføre en række simple handlinger, der klargør Avanti. Kaffemaskinen er nem at finde rundt i, og displayet på frontpanelet giver os et godt overblik over funktionerne – om end det tager sin tid at bladre rundt i dem alle.

Godt ti minutter senere er vi klar til den første kop espresso. Maskinen brygger to kopper på livet løs – uden at falde fra hinanden. Jeg kan leve med plastikmaterialet, fordi Avanti har et flot design, og jeg ikke behøver at bekymre mig over maskinens overlevelse.

Lars siger:

12 kg er godt nok en skvat for en forvokset kaffemaskine. Men det er jo ikke en enhed jeg skal slæbe rundt på, så det tilgiver jeg den gerne. Men jeg har det lidt som Kasper – det er surt, at det eksklusive udseende bliver spoleret af en plastik-følelse, når man tager fat i den. Kom lige ind i kampen Philips, og brug nu lidt eksklusive materialer, når I fremstiller en high-end espressomaskine.

Philips skal have ros for den lette opsætning og en klar manual, der viser trin for trin, hvordan maskinen skal klargøres inden den bruges første gang.

Udseendet får point, men materialevalget trækker fra. Selvom den er solid, så så jeg gerne at den var lavet af lidt mere eksklusive materiale – skal jo trods alt bruge 16.000 danske kroner for den.

Granbaristo Avanti

Funktioner og brugervenlighed

Kasper siger:

Fuldautomatisk himmerige for dovne kaffeelskere som jeg, der blot ynder at tømme posen med espressobønner i GranBaristo Avantis beholder med dertilhørende kaffekværn. Beholderens dæksel er lavet af gennemsigtig, mørk plastik, hvormed jeg kan se antallet af bønner, mens de samtidig skånes mod solens onde stråler, som udtørrer mine bønner for olie, og dermed forringer smagen. Mælkeskummeren består af en gennemsigtig beholder, der blot skal monteres i frontpanelets venstre side, og dyssen skal trækkes ud. Maskinens vandbeholder er udtagelig og kan fyldes under en vandhane.

Som vi brygger kaffe på GranBaristo Avanti, går det op for mig, hvor omfattende mulighederne for kaffe egentlig er. Én ting er at skulle brygge espresso og skumme mælk ved hjælp af frontpanelets knapper, men jeg kommer lidt dybere i kaffelandets muligheder ved at hente app’en til iOS og Google – gratis. Saeco Avanti-app’en var kun tilgængelig på engelsk til iOS under vores testperiode, eftersom espressomaskinen først udkommer til maj, hvorfor jeg kun kan udtale mig om iOS-versionen. Da app’en er hentet ned på min iPad, er det nemt at forbinde den med espressomaskinen via Bluetooth – det tog mindre end et minut.

Givet, uden app’en kan jeg sagtens regulere kaffens styrke og slukke for brygningen, når jeg synes, at den rette blandingsbalance mellem kaffe og opvarmet, skummet mælk er nået. Men app’en gør det bare nemmere og mere omfattende, fordi jeg kan regulere vandets temperatur, indstille hvor meget espresso og mælk der skal hældes i koppen, og jeg kan bestemme kaffens styrke. Jeg kan desuden gemme mine indstillinger under betegnelser, jeg selv bestemmer, hvormed de kan genanvendes under favoritter.

Hvad jeg til gengæld savner i app’en er en beskrivelse af de 16 forskellige måder at brygge kaffe på. Lars bliver eksempelvis nødt til at søge på nettet, hvad en Americano går ud på. Samtidig har jeg bristet forventning om, at jeg blot kan lade min kop stå under kaffedyssen og bruge app’en til at lave en kop kaffe fra mit skrivebord, når jeg har lyst. Men sådan skal det ikke gå, eftersom Avanti renser sig selv hver gang, den tænder og slukker sig selv, hvilket betyder, at min kop får beskidt rengøringsvand i sig – ikke just et nøgleingrediens i gourmetkaffe. Nej, jeg skal ud i køkkenet for at fjerne koppen med beskidt vand og sætte en ny kop under dyssen, hvorefter jeg kan bruge app’en til at brygge en frisk kop et eller andet – dovenskaben længe leve!

App’en giver mig samtidig et overblik over behovet for rengøring. Jeg behøver ikke at tælle dagene for afkalkning eller intern rengøring, fordi app’en fortæller mig, hvornår det er på tide at tage de indre komponenter ud for at rengøre dem, ligesom jeg kan se, hvor mange kopper jeg endnu kan brygge, før Avanti skal afkalkes. Generelt vil jeg sige, at Saeco Avanti-app’en højner maskinens værdi, fordi den bidrager betydeligt til brugervenligheden.

Lars siger:

Jeg elsker automatik – lad mig bare indrømme det. Hvis jeg kan klikke på en knap og der kommer et fedt produkt ud i den anden ende, så er jeg solgt. Om det er kaffe, te, chokolade, papfigurer eller prototyper på biler er underordnet. Jeg er fascineret af processen og det at gøre produkter fuldautomatiske.

Derfor får GranBaristo Avanti da også masser af pluspoint fra mig, fordi jeg blot skal hælde kaffebønner op i en beholder, sørge for at der er mælk i beholderen, og så ellers bare vælge hvilken type mørk bryg, jeg ønsker at indtage.

Pointerne med opbevaring af bønnerne i mørke beholdere tager jeg Kaspers ord for er godt – jeg tvivler på om jeg ville kunne smage forskellen, med mindre bønnerne havde ligget i kaffemaskinen i et par måneder, og så er det vist alligevel ligegyldigt, og selvom mælkeskummeren ikke er en skønhedsåbenbaring, så er den let at arbejde med, og opfylder til fulde formålet.

Jeg vidste på forhånd godt, at der fandtes forskellige former for kaffe, og har nok længe haft den holdning, at der næppe er den store forskel på dem. GranBaristo Avanti har overbevist mig om noget helt andet. De 16 forskellige former for kaffe den kan brygge er alt andet end ’det samme’. Her var det i meget høj grad den flotte app til kaffemaskinen der solgte de forskellige typer til mig. På bedste café-maner var de vist i flotte glas med flot skummende mælk, og det var faktisk både sjovt og lærerigt at bladre rundt mellem de forskellige typer den kan producere.

Hvis jeg ikke havde haft app’en, var jeg næppe nogensinde kommet rundt i alle de forskellige typer af kaffe, og det havde været en skam, og på samme måde havde jeg aldrig leget med blandingen af mælk og espresso, vandets temperatur eller styrken af kaffen – app’en gjorde at GranBaristo Avanti pludselig blev til en espressomaskine, jeg kunne se mig selv bruge.

I modsætning til Kasper, har jeg ikke noget behov for at kunne sætte kaffe over fra mit skrivebord – alt andet lige, er det nok der min kaffekop står, så den skal alligevel placeres under kaffemaskinen, og det er et plus for mig, at den altid lige renser sig selv, før den brygger kaffe.

App’en får også point for alle de ekstra informationer, den giver mig, og som Kasper så rigtigt påpeger. Det er skønt at jeg ikke selv skal huske på, at nu er det tid til at tage hammer og mejsel ud og hakke de yderste kalklag af maskinen.

Men – når der nu er indbygget så meget automatik i bæstet, så er der to ting jeg ikke forstår, og som jeg savner. Hvorfor er det muligt at den begynder at rense sig selv uden at der står en kop under dysserne. Jeg er sikker på, at det burde være muligt at indbygge en føler der tjekker om der står en beholder inden der bliver hældt skoldende vand ud.

Dernæst – hvorfor er det muligt at brygge en kop kaffe, der kræver et højt krus med en vis volumen, hvis dyserne er sat langt ned, og det tydeligvis ikke er muligt at have en beholder, der kan rumme alt den kaffe og mælk, der om få øjeblikke sendes ud af dysserne.

GranBariso Avanti er smækfyldt af sensorer, hvorfor er de mest oplagte sparet væk? Det undrer mig, og ærgrer mig – her forsvinder lidt at magien for mit vedkommende.

Kommer kaffefuglene til at synge?

Kasper siger:

Jeg brygger en caffe latte på GranBaristo Avanti med peruvianske gourmetbønner fra Risteriet, hvilket tager lidt under et minut, hvis jeg følger den fuldautomatiske funktion. Processen kræver, at beholderne er fyldte med vand, mælk og kaffebønner. Et højt glas sættes under dyssen, et par tryk i app’en og Avanti begynder at brygge. Først kommer mælken i glasset, dernæst kaffen. Resultatet er meget præsentabelt, og smagen er ganske udmærket med cremet mælkeskum og fornemmelsen af kaffens nuancer, men fuglene kvidrer ikke i mine ører – endnu.

Jeg nørkler med indstillingerne i app’en, hvormed jeg har indflydelse på resultatet, og det kan jeg mærke, eftersom standard latten var lidt for mælket. Nu har jeg bedt Avanti om at komme mere kaffe i latten, og resultatet er væsentligt bedre, fordi kaffen træder mere i karakter – en spæd fugleunge høres fra reden af tømte kaffeposer.

Lars og jeg prøver en espresso, hvormed Avantis dysse omdannes, manuelt, fra én til to dysser, hvormed to kopper får kaffe i sig simultant. Resultatet er en meget varm og cremet espresso, der både har fylde og karakter – fugleungen er blevet til en fuldvoksen svale.

GranBaristo Avanti kommer med andre ord meget tæt på en gourmetoplevelse, hvor kaffe ikke kun er kaffe, men en smagsoplevelse hvor dyre kaffebønner begynder at komme til deres ret. Jeg hører ikke et kor af kaffefugle kvidre Ode an die Freude, men det ville også være urimeligt at forlange, eftersom det kræver et særligt, manuelt baristahåndværk. Dog kan jeg mærke, at nydelsen er høj, fordi kaffen har en god temperatur og cremet konsistens, mens graden af nuancer er passende. Maskinen skuffer dog, når det kommer til brygning af formalet kaffe, som vi kender til filterkaffemaskiner, fordi jeg ikke får samme nuancerede resultat, som hvis jeg brugte en almindelig filterkaffemaskine.

Lars siger:

Jeg er ny i kaffeuniverset og har derfor ikke det samme sammenligningsgrundlag, som min gode ven Kasper har. Men jeg ved hvad jeg kan lide, og den caffe latte jeg smager på GranBarsito Avanti er rigtig god. Cremet og helt uden en bitter eftersmag, noget som jeg sætter stor pris på, ikke mindst fordi jeg så slipper for at hælde et par skovlfulde sukker i.

For mig var standard latten lige i skabet, men med tiden vil jeg nok sætte pris på at kunne skrue på forholdet mellem mælk og kaffe.

Jeg er stadig så ny udi kaffens verden, at der er kaffetyper jeg bare ikke kan drikke, f.eks. den føromtalte Americano. Men helt generelt så var det en fornøjelse at drikke de forskellige typer kaffe, og det at vi havde mulighed for at justere på kaffestyrke, forholdet mellem mælk og kaffe og temperaturen gjordet muligt, næste hver gange, at finde en kaffeudgave vi begge kunne drikke.

Hvad der virkelig tæller til GranBaristo Avantis plusside er, at jeg faktisk var mægtig begejstret for den espresso, den fremstillede. Jeg er normalt mest til kaffer med masser af mælk i, men indrømmet – den var altså god. Godt gået Philip – det havde jeg ligegodt ikke forventet.

Er GranBaristo Avanti pengene værd?

Kasper siger:

Ja, men med forbehold.

 

Da jeg er lidt af en kaffeentusiast, kender jeg min smag samt mine bønner. Under mit interview med en professionel barista lærte jeg, at den manuelle, high-end espressomaskine giver et bedre resultat, fordi den kan finindstilles efter smagspræferencer. Avanti kan ikke finindstilles i samme omfattende grad, hvormed forskellen i kaffeoplevelsen ligger i detaljen.

Granbaristo Avanti

Hvad du betaler for er med andre ord en meget brugervenlig, fuldautomatisk espressomaskine, der har et væld af indstillinger – og forbindelse til iPad. Men vil du helt ned i dybden, hvor bønnernes fulde potentiale findes, er GranBaristo Avanti ikke det rigtige valg. Personligt ville jeg investere i Saeco-flagskibet, fordi maskinen gør det nemt for mig at nyde en virkelig god kop kaffe på ingen tid i hverdagen. Avanti er nem at vedligeholde og finde rundt i, hvilket i en travl hverdag er vigtigere end at få de sidste detaljer i smagspaletten med.

Lars siger:

Ja og nej.

Det handler for mig ikke om, hvorvidt den kan fremstille en kop goumetkaffe. De kaffer, jeg smagte, var alle rigtig gode, jeg har intet at udsætte der. Jeg er også vild med at den er fuldautomatisk, og de mange indstillinger der er med den, når man har app’en og kan nørde lidt med den.

Jeg vælger derfor at kigge på den på to forskellige måder. Er den teknologisk pengene værd, og ville jeg selv kaste 16.000 kroner efter den?

På teknologisiden – ja for pokker. Den er udstyret med spandevis af spændende funktioner, den er let at betjene og let at rengøre, den gør, hvad den siger og der er ingen tvivl om, at den fremstiller gode og mangfoldige kaffer. Der er masser af justeringsmuligheder, og den kan huske præcist hvordan din favoritkaffe er. Her er der rigtig mange gode grunde til at ville indkøbe GrandBaristo Avanti.

Men ville jeg selv bruge 16.000 kroner på den? Nej, det ville jeg ikke, dertil sætter jeg bare ikke pris nok på kaffe. Man skal være mere kaffeentusiast end jeg, for at sætte pris på den. Men er man i Kaspers liga, så står sagerne anderledes. Man skal også tage højde for, at ikke alene vejer dyret 12 kg, den fylder også ret meget på køkkenbordet. Endelig – skulle jeg alligevel vælge at kaste 16.000 kroner efter en fuldautomatisk espressomaskine, så ville jeg have forventet lidt mere gennemført eksklusivitet i materialevalget.

Produktinformation

  • Navn: GranBaristo Avanti
  • Producent: Philips Saeco
  • Understøtter: Bluetooth
  • Dimensioner: H 36 cm x B 20,5 cm x D 46 cm
  • Vægt: 12 kg
  • Vejledende udsalgspris: Kr. 15.999
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

GranBaristo Avanti er et teknologisk spændende produkt, der både kan fascinere teknologinørden og kaffeentusiasten. Den har sine mangler, indrømmet, men langt hen ad vejen er den en skøn espressomaskine med et kildevæld af spændende indstillinger og muligheder. Prisen er nok i den høje ende, men vi ender med at vurdere, at prisen holder i forhold til alt det, du får for pengene.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?