Sådan sikrer du dig mod identitetstyveri på Facebook

Svindelnumre og identitetstyveri på Facebook er kraftigt stigende, men det stopper dog ikke de tre millioner danskere, der fortsætter med at like og opdatere på det populære sociale medie, siger sikkerhedsekspert

facebook

Af Christina Kristensen, MSC Group

Med de rigtige sikkerhedsindstillinger kan du selv være med til at påvirke, at din profil ikke bliver hacket og dermed mindske risikoen for internetkriminalitet. Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com er klar til at give dig gode råd om en sikker færden på Facebook.

Stærke passwords

Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er et stærkt password. Det bliver sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og tegn. Du skal samtidig huske på, at Facebook er tilknyttet en e-mail konto, som også skal beskyttes af et stærkt password, som ikke bør være det samme som til selve Facebook-kontoen.

”Det er en god idé at skifte din kode regelmæssigt, så det bliver sværere for hackerne at få adgang til din profil,” siger Janus R. Nielsen.

Undgå Phishing

It-svindlere tager alle midler i brug, når de forsøger at frarøve dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på links med forkortede webadresser med navne som ”tinyurl.com” og ”bit.ly”. Samtidig er der god grund til at holde et vågent øje med fantastiske tilbud og gaver især i anledning af forskellige mærkedage. Phishing forekommer ofte i konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.

Vær kritisk

Hackere udnytter, at mange personer ikke tænker på vigtigheden af internetsikkerhed. Et antivirusprogram kan give dig en grundlæggende beskyttelse på nettet, men det er samtidig vigtigt at bruge sin kritiske sans.

”Jeg har set mange phishing-mails og websider, der ser så ægte ud, at de kan være meget svære at gennemskue – især hvis det går stærkt. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold evt. curseren over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem,” siger Janus R. Nielsen.

Få styr på sikkerhedsindstillingerne:

Her er tre nemme og effektive tiltag, som du selv kan ændre. Det gør du ved at klikke på pilen, som du finder øverst i højre hjørne på din Facebook-side, hvorefter du klikker på ”Indstillinger”.

Få besked, når en fremmed logger sig på

En god sikkerhed er at aktivere ”Loginunderretninger,” som findes under ”Sikkerhed” i dine generelle kontoindstillinger. Her vil du få en besked, når en fremmed logger sig på din Facebook-konto. Du vil dermed modtage en e-mail eller en sms, når der bliver logget ind på din profil fra en anden computer eller mobilenhed. På den måde kan du hurtigt finde ud af, om din profil bliver hacket.

Smid selv hackeren af

Du kan også selv smide hackeren af ved at holde øje med hvornår, hvor og fra hvilken enhed, der er logget ind på din Facebook-konto. Det gør du i dine sikkerhedsindstillinger under ”Hvor du er logget på”, hvor du kan vælge funktionen ”Stop aktivitet”, som logger en eventuel hacker ud af din profil.

Ekstra kode ved login

Du kan bruge din telefon som en ekstra sikkerhed for at forhindre andre personer i at logge på din konto. Hvis du klikker på ”Sikkerhed” og derefter ”Logingodkendelser” kan du vælge at sætte flueben i ”Kræv en sikkerhedskode for at få adgang til min konto fra ukendte browsere”. Den ekstra sikkerhedskode, som skal indtastes, vil blive sendt til din mobiltelefon, når der logges ind fra en ny browser eller mobilenhed.

Kommentar til artiklen?