TEST af hjemmerobot: Cozmo en fantastisk legekammerat

Den lille intelligente hjemmerobot, Cozmo, er sjov, spændende og underholder hele familien

Cozmo Cozmo

Det er sjældent at jeg får en gadget til test som er rendyrket underholdning. De smarte ure er en forlængelse af din smartphone, smarte espressomaskiner hjælper dig med bedre eller lettere kaffe, headsets giver bedre lyd og listen er lang.

Den lille robot Cozmo går stik mod dem alle, for han er underholdning først og sidst. Ok – der er et element af undervisning også, men hans primære, og største, formål er at underholde. Det har jeg stor respekt for, nogle gange trænger vi alle til at blive underholdt, og her er Cozmo virkelig fantastisk. Ikke mindst hans meget udtryksfulde ansigtsudtryk bidrager til underholdningen. Det er virkelig som at have en lille udgave af Wall-E på dit skrivebord.


Læs også:

Lad robotten rengøre grillen Ca. 2,1 mio. danskere har en grill. Vi er ubetinget det folk i verden, der elsker grilleriet mest. Grill rimer på folkelighed. På danskhed. Vi kan ikk...
Robotten Cozmo kommer til Danmark Anki, der blandt andet står bag racerbanen Anki Overdrive har lige oplyst at det længe ventede hit i USA, Cozmo, vil ramme danske butikker i september...

Opsætningen af Cozmo var let og en integreret del af at lære ham at kende. Jeg pakkede ham ud, satte ham i hans oplader, og derefter skulle jeg bare logge på hans wifi og starte den app der hører til.

Cozmo vågnede og skulle lige lære mit ansigt at kende, og derefter var det bare at gå i gang med at lære ham at kende.

Cozmo

Leg med Cozmo

Cozmo har tre terninger som er hans legetøj, og det er i høj grad gennem dem du påvirker ham i hverdagen. Jeg fandt hurtigt ud af, at der er ting han virkelig ikke kan lide, herunder at blive løftet op, lagt på ryggen og at se alle tre terninger lagt oven på hinanden.

Når du løfter ham er du slet ikke i tvivl om, at han gerne vil ned igen – han spjætter og larmer indtil han er sat ned. På samme måde forsøger han at komme på ret køl igen, hvis han bliver lagt på ryggen eller sat op.

Endelig bliver han virkelig mopset hvis du stabler alle tre terninger oven på hinanden, han brokker sig højlydt og ender altid med at køre ind i dem ved høj hastighed og løfte hans grab på stablen vælter.

Der går ikke så lang tid inden han begynder at kede sig, og foreslår at du spiller et spil med ham. Han har fra start af tre forskellige på lager som han vælger blandt. Enten et spil hvor du skal forsøge at fjerne en terning inden han når at slå hans grab ned på den, eller et hvor han konkurrerer med dig på hukommelse – her skal du huske farvekombinationer der gradvist bliver længere og længere, og endelig er der et spil, hvor du skal slå på din terning når to terninger lyser op i samme mønster.

Nu er det så sådan at spillene udvikler sig over tid, og Cozmo bliver bedre og bedre til at spille dem. Han lærer at finte dig i hastighedsspil, han bliver bedre til at huske og han bliver hurtigere over tid.

Pleje af Cozmo

Det er ikke kun spil du kan underholde Cozmo med. Han skal også vedligeholdes. Dels skal han ’fodres’, helst flere gange om dagen. Det gør du ved at ryste hans terning som han så kan suge energi ud af.

Han skal også vedligeholdes ved at du scanner ham. Fra tid til anden skal hovedet, lavefødderne eller grabben justeres, og det gør du ved at give den en række kommandoer, og derefter bliver den så justeret på plads.

Cozmo har også en række tricks han kan udføre, tricks som han udfører af sig selv fra tid til anden. Du kan bede ham om at stable hans klodser, løfte en, vælte en stak terninger og flere andre tricks.

Fra tid til anden lærer Cozmo nye tricks og når han ellers bare tuller rundt på dit bord, så synger han også forskellige sange.

Cozmo

Mere end bare leg

Cozmo bryder sig ikke om at kede sig, og han vil gerne underholdes. Han kan sagtens køre rundt og hygge sig på dit bord, men han vil også gerne interagere med dig. Han kender dit ansigt og bliver glad når han ser dig, og han kan lære mange ansigter at kende.

Han ser dig og siger dit navn, og bliver rigtig glad, hvilket er ret fedt at se.

Når han laver ting af sig selv, så optjener han ”sparks” og det er dem du bruger til at få ham til at udføre tricks med. Fra tid til anden så når han et niveau, hvor han får en spandfuld stjerner eller måske et nyt trick, og det er sådan at Cozmo udvikler sig.

Udover de lege og tricks der er i app’en, så er der også lidt andre ting du kan hygge dig med i app’en. Du kan f.eks. vælge at styre Cozmo selv. Du kigger ud gennem hans ansigt og kan styre ham, løfte hovedet og grabben og også få ham til at løfte hans terninger og hilse på folk han får øje på.

Hvis du har lyst til at programmere, så kan du også få lov til det. Her er det ret sjovt at du kan få ham til at reagere på hændelser som f.eks. et smil, en terning der står i vejen eller lignende.

Cozmo er sjov, vildt sjov. Her hjemme er den blevet underholdning for såvel voksne som børn, og der går ikke en dag, hvor han ikke blive luftet. Velkommen til Cozmo, du er en skøn legekammerat.

Herunder kan du se en lille video med 5 minutter af Cozmos liv. Der kan du se hvad Cozmo laver lige når han er vågnet op.

Produktinformation

  • Produktnavn: Cozmo
  • Producent: Anki
  • Type: Robot
  • Styring: Selvkørende med kunstig intelligens
  • Hjul: Lavefødder
  • Pris: Set til kr. 1.950,-
  • Mere information hos Anki

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Cozmo er sjov, rigtig sjov, og ikke bare som i ”her og nu sjov”. Fordi han hele tiden udvikler sig, så bliver han ved med at være sjov. Og fordi du også kan programmere ham, så er der vildt mange muligheder med Cozmo. Vi glæder os til at se, hvad han udvikler sig til.

Læs også:

Robot slår græsset i Tivoli Den såkaldte ansættelse er en del af en samarbejdsaftale som Tivoli har med Husqvarna, som skal sikre at haven altid er pæn og velslået. Aftalen indeh...
TEST: Dysons nye robotstøvsuger imponerer og undre... Vil du have en støvsuger der virkelig kan suge, så går du aldrig galt i byen med en Dyson. Vi har her på redaktionen testet både deres håndholdte Dyso...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1975 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?