TEST: Libratone Q Adept headset

Danske Libratone satser på design og funktionalitet, og deres headsets leverer begge i rigt mål – komforten er desværre ikke helt på niveau

Som en dansk ’Wanna be’ når det kommer til design og funktionalitet (let og ligetil), leverer Libratone produkter der skriger design og som samtidig lyder godt. At de har kigget mere end bare lidt til Apple, er tydeligt – og deres første mange produkter var da også udelukkende rettet mod i-produkter.

Deres nyeste headsets er, en lille smule, mindre restriktive i den retning. Altså når det kommer til deres Q Adept Wireless On-Ear. For med Bluetooth kan du godt bruge headsettet sammen med f.eks. en Android-enhed eller endda din computer. Men når det kommer til Q Adept Lightning in-ear, så er Libratone tilbage i folden hos Apple. De leveres nemlig med en lightning-forbindelse, og kan derfor udelukkende bruges til de nyeste iPads, iPhones og iPods.

Nuvel – nu skal denne test ikke gå på, hvorvidt produkterne udelukkende kan bruges sammen med i-produkter eller om der er åbnet op for andre. Men oplysningen er væsentlig, hvis du står og overvejer et nyt headset.

CityMix-mode

En af de ting som Libratone selv slår på som værende en kernefunktion i de to headsets er deres støjreducerende funktion, som de krydrer med en såkaldt CityMix-mode. Det betyder at du som bruger selv kan bestemme hvor meget af den omgivende støj, eller lyde, du vil slippe igennem headsettet.

Det er faktisk ret samt, for det betyder at du kan nyde den fulde effekt af støjreduceringen når du sidder på kontoret, i bussen, toget eller flyet, og når du så skal ud og bevæge dig i trafikken, så kan du stadig nyde musikken, men også vælge at lukke lyde ind ude fra.

På begge headsets er der en knap slår CityMix-mode til, og inde i den tilhørende app kan du vælge niveauet af CityMix-mode.

Så langt så godt, de to headsets har de grundlæggende funktioner med at du kan skrue op og ned for lyden, samt besvare et opkald, og så har de CityMix-mode. Så lad og lige kigge lidt nærmere på de to headsets.

Q Adept Lightning In-Ear

Det lille in-ear headset kommer med et fastmonteret lightning-kabel, så hvis du ikke har en i-enhed, eller intentioner om at anskaffe en, så hop videre i teksten og læs om on-ear-headsettet i stedet.

q adept lightning in-ear indhold

Hvis du ikke på forhånd at installeret den gratis app fra Libratone, så beder din iPhone om at det skal du altså se at få gjort. Der kan være mange gode grunde til at gøre det, men den bedste er altså at via app’en kan du også opdatere headsettet til den nyeste firmware.

Herudover kan du en række ting i app’en som vi kommer ind på lidt senere.

Vi gik nu i gang med at lytte til musik, og en ting som headsetet skal have ros for er så effektiv støjreduceringen er. Headsettet sidder ikke specielt hårdt i øret, men ikke desto mindre så fjerner det en imponerende stor mængde støj.

Lydkvaliteten skal også roses, for på trods af relative små drivere, så giver dette lille in-ear-headset altså en forbløffende god lyd. Måske kunne jeg godt bruge en anelse mere bas i headsettet, men både diskant og mellemtone går fint igennem.

Bassen er som udgangspunkt fin nok, men efter et stykke tids lytning, så virker det som om musikken mangler lidt bund, og det skyldes en bas der ligger lige på den svage side. Så hvis du godt kan lide at bassen virkelig lægger bund i musikken, så kan du godt risikere at blive lidt skuffet her.

Omvendt så kan du i den medfølgende app give et boost til bassen, og det hjælper en del.

Headsettet har et elegant design – så meget som man nu kan designe et in-ear-headset. Det rør der løber ud af øret og lidt ned er lavet i børstet metal, og det giver et meget elegant udseende.

Men… når det kommer til komfort så savner Lightning In-Ear altså lidt. Der er masser af ørepropper med så du kan finde den størrelser der passer bedst. Men uanset hvad vi gjorde, så gik der ikke længe inden vi kunne mærke headsettet på den irriterende måde. Det var ikke fordi det gjorde ondt i øret, men det irriterede – lidt som en plet på ryggen der klør, og som du ikke kan nå.

Så selvom musikken lød rigtig fin, så trækker det altså ned at der var den konstante irritation i øret.

Q Adept Wireless On-Ear

Det andet af de to headsets fra Libratone vi kiggede på var deres on-ear-headset. Det fungerer om udgangspunkt trådløst – deraf navnet – men kan også kables med et jack-stik til din smartphone, tablet eller hvad du nu måtte bruge til musikafspilning.

Også her skulle vi bruge den medfølgende app for at kunne indstille CityMix-mode, og også gøre et par andre småting som opdatering af firmware. Igen – vi kommer nærmere ind på app’en lige om lidt.

Hvis vi synes at støjreduceringen var god i in-ear-headsettet, så var det endnu bedre her. Måske ikke så underligt, hele øret bliver jo trods alt dækket.

q adept wireless on-ear indhold

Lydkvaliteten var også bedre her. Bassen ligger præcist på det niveau der giver en god bund i musikken uden at lyde som en bil på vej ned af hovedgaden med bassen skruet fuldt op og vinduerne nede.

Mellemtone og diskant sidder også lige i smørhullet, og vi nød rigtig meget at lytte til musikken i dette headset. Stor ros til Libratone for det niveau de har nået.

Designet er virkelig eksklusivt her. Det velkendte stofbetræk ligger rundt om hovedbøjlen, selve stængerne ned til ørekopperne er lavet i et børstet metal og ørekopperne er i et mørkt og flot metalagtigt materiale. Effekten er at headsettet virkelig ser elegant ud – topkarakter for design.

Men vi er altså nødt til at give Libratone lidt hak for komforten. For headsettet presser alt for hårdt ind på øret. Det er slemt nok for et over-ear-headset, men for et headset der sidder direkte på øret er det virkelig et problem. Specielt hvis du, som undertegnede, fra tid til anden bruger briller. Du kan ikke holde ud at have dine briller på mens du hører musik fra dette dejlige headset.

Det ærgrede os en del, for det er vildt fedt at sidde og læse, eller måske arbejde på computeren mens musikken spiller i øret. Men med Wireless On-Ear var det ikke en option – det ville ende med at gøre for ondt i øret.

App med problemer

Naturligvis skal der være en app til disse headset – alt har jo en app nu om dage. Men hvis du skal have en app til et produkt, så skal den også virke, og den skal være let og intuitiv at bruge.

Det er bare ikke tilfældet med app’en Q Adept, der er alt for mange problemer og irritationsmomenter med den.

For det første så kræve den at du opretter en konto hos Libratone – hvorfor lige det? Hvad er det der gør at jeg skal bruge en konto for at kunne indstille mit headset? Ingen konto – ingen firmwareopdatering for resten.

Derudover – alt du reelt kan i app’en er at opdatere firmware, vælge niveau af CityMix-mode og endelig vælge om du vil booste diskant, bas eller intet.

Alle andre funktioner fik vi ikke til at virke. Du skulle kunne oprette spillelister, men det fik vi aldrig til at fungere, og så var der noget forbindelse til Spotify, men hvorfor gå igennem Libratone for det? Jeg kan jo lige så godt bruge min egen konto, ikke?

Så kære Libratone. Jeg kan godt lide jeres produkter, men hjælp mig lige lidt her ikke? Lad være med at forlange et login når det ikke giver mig noget ekstra. Og få lige jeres app til at fungerer ikke? Det er hamrende irriterende at sidde og forsøge at lave spillelister når det bare ikke virker.

I denne omgang lader jeg ikke app’en trække ned i bedømmelserne, for headsettet fungerer fint uden app’en, men stadig – det var en rigtig skidt oplevelse.

Produktinformation Q Adept Lightning In-Ear

  • Produktnavn: Libratone Q Adept Lightning In-Ear
  • Producent: Libratone
  • Type: In-ear-headset
  • Set til: 1.349 kroner
  • Mere information hos Libratone

Bedømmelse Q Adept Lightning In-Ear

Samlet vurdering 85%

Libratone er gode til lyd, og selvom bassen mangler en anelse for at være helt i top, så er det samlede lydbillede rigtig godt. CityMix-Mode fungerede perfekt og den funktion blev vi hurtigt glade for.

Desværre så er komforten ikke helt i top, og det kan ikke undgå at trække ned.

Produktinformation Q Adept Wireless On-Ear

  • Produktnavn: Libratone Wirelss On-Ear
  • Producent: Libratone
  • Type: On-ear-headset
  • Set til: 1.899 kroner
  • Mere information hos Libratone

Bedømmelse Q Adept Wireless On-Ear

Samlet vurdering 90%

Libratone Wireless On-Ear giver en utrolig god lyd, og en imponerende noise cancellation. Vi kunne have brugt det i timevis, hvis det ikke lige var fordi det trykker for hårdt på hovedet. En skam for design og lyd er virkelig i top.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?