TEST: Lynhurtig router imponerer

Nighthawk X10 fra Netgear er på mange måder en imponerende router. Ikke alene er den let at sætte op og betjene, den har en væld af funktioner og vigtigst af alt, den er lynhurtig

En ofte meget glemt enheder i hjemmet er routeren. Jeg oplever tit at folk får en mere eller mindre bizar router fra deres internetudbyder og det er så den de vælger at bruge, og i disse tider, hvor vi gamer online som aldrig før, og streamer video konstant, der er der brug for en router der virkelig kan levere varen.

Netgears Nighthawk-serie hører til blandt de bedste på markedet, og x10-modellen er klart topmodellen, og den har jeg haft den store fornøjelse at teste i en periode.

Allerede fra start af gav x10 et godt indtryk. For hvor det godt kan være en udfordring at sætte en router op, så er det virkelig let at sætte x10 op. Der er en guide der fører dig igennem trinene ved opsætningen, og den detekterer automatisk om den hænger på en anden router.

Let at komme i gang

Lige det er vigtigt, for den letteste måde at sætte routeren op på, er ved at hægte den i halen på din gamle router. Det opdager den og spørger dig om den skal kopiere WiFi-opsætningen. Alt du så skal gøre er at indtaste dine kodeord til netværket i x10 og når det er klaret, så pille den gamle router ned.

På den måde slipper du for at skulle rende rundt og koble alle dine gadgets på det nye netværk, eller at skulle opsætte dem manuelt.

Personligt tog jeg den manuelle opsætning, men det er også fordi jeg er en netværksnørd, og elsker at have styr på alt der sker i opsætningen af min router. Men jeg sætter pris på den funktion.

Efter den første grove opsætning, så er det, for mig, tid til at hygge mig med alle de indstillinger i routeren, og det er virkelig mange, og jeg skal slet ikke forsøge at komme igennem dem alle.

indhold 2

Men tag en ting som oversigtstiden du kommer ind på når du logger ind på routeren – har får du med det samme information om hvor god din forbindelse til internettet er, hvor mange enheder der er tilkoblet dit netværk, om forældrekontrol er slået til om du har oprettet et gæstenetværk og mere.

Gå lidt videre i menuen og der er en liste over enheder på dit netværk og deres netværksforbrug – den er god hvis du mener der er enheder der måske ikke burde være koblet på dit netværk.

Spændende muligheder

Personligt er jeg vild med siden ”Quality of Service”, hvor du kan gå din og slå QoS til eller fra. Det fede ved denne funktione er, at den først benchmarker dit netværk ud af huset, og først derefter slår den dynamisk QoS til, hvilket virkelig kan gøre en forskel på hastigheden du surfer med.

På fanen med de avancerede indstillinger kan du grave dig endnu dybere ned i din routers indstillinger.

Du kan blandt andet planlægge præcist hvornår dine netværk skal være tændte eller slukkede, du kan slå ’remote management’ til eller fra og beslutte hvilke enheder eller ip-numre der må bruge den, du kan slå Port Forwarding til eller fra og meget mere. Det er en imponerede mængde af indstillinger i denne spændende router.

Lynhurtig

Er du så lige færdig det her er en hurtig router. Udover de traditionelle netværk, 802.11 a/b/g/n så understøtter den også 802.11ac, og så er det den første router jeg har haft fat i der understøtter 802.11ad, en helt ny standard der er speciel god når der skal streames.

indhold 3

Hvis du ikke har hørt om 802.11ad, så er den på papiret 3 gange så hurtig som 802.11ac-standarden. Men, og her er altså et men, der er stadig ikke så mange enheder der understøtter ad-standarden. Personligt har jeg ikke nogen, men ser virkelig frem til at få mulighed for at understøtte de nye hastigheder.

Men selv på ac-standarden går det hurtigt med x10. Den har godt styr på pakkerne og der var absolut intet mærkbart lag under mine test. QoS kørte fantastisk og så snart der var enheder der streamede eller spillede online, så fik de en god båndbredde stillet til rådighed.

Det gør naturligvis heller ikke noget, at x10 er udstyret med en 4-kernet cpu på 1,7GHz, hvilket er med til at gøre den så hurtig. Den kan behandle data lynhurtigt og sikre at er ingen ventetider er på netværket.

Netgear selv kalder det for den hurtigste router, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Det er klart den hurtigste router jeg har testet, men den er også dyr. Men hvis du gamer eller streamer meget 4K-indhold, så er den pengene værd.

Du skal dog også lige rydde lidt plads, for det er klart også den router der fylder mest. Men igen – det er ok, den er superfed.

indhold 1
Produktinformation

 • Produktnavn: Nighthawk x10
 • Producent: Netgear
 • WiFi-hastighed: Op til 7,2GHz
 • Teknologi: 802.11 ac og 802.11ad
 • Antal porte:
  • 7 stk 10/100/1000Mbps gigabit Ethernet-porte
  • 2 usb 3.0
 • Processorhastighed: 1,7GHz Quad Core
 • Antal enheder: Over 20 kan tilsluttes
 • Pris: Set til kr. 3.250,-
 • Mere information hos Netgear

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Nighthawk x10 er en fantastisk router. Klart den hurtigste router jeg endnu har testet og samtidig er den let at sætte op, og den har stadig så mange avancerede indstillinger at du kan lave, næsten, alle de indstillinger du måtte ønske. En ny favorit hos reaktionen.

Læs også:

TP-Link lancerer hybridt mesh wi-fi-system med pow... Kombinationen af dual-band AC1300 wi-fi og AV600 powerline-forbindelse sørger for hurtig og sikkert internet uden forstyrrelser. Powerline backhaul gø...
Nyt mesh-WiFi-system fra TP-Link rettet mod smarte... Det fulde navn er AC2200 Deco M9 Plus, og lover en kraftig og stabil internetforbindelse i hele hjemmet – helt op til 600 m2, altså hvis du har tre en...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1938 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?