TomTom hjælper sportsfolket

Dem der tror at TomTom udelukkende er navigationsenheder til bilen tager grundigt fejl. TomTom har faktisk en lang række produkter, og Tech-Test har kigget lidt nærmere på to af dem – TomTom Bandit og TomTom Golfer

TomTom Bandit

Hvor TomTom Golfer næsten ved navnet alene signalerer, hvilken type produkt det er, så TomTom Bandit ikke helt så nem at gætte ud fra navnet alene. Men Bandit er et action-cam der skal tage kampen op mod det populære GoPro.

TomTom Golfer derimod er en produkttype vi aldrig før har kigget på. Det er ikke et egentligt fitness-ur, men et ur der hjælper den ivrige golfspiller med at få styr på spillet, og måske endda forbedre det.

Nu er vi så ikke nogen her på redaktionen der spiller golf, hverken i det små eller mere aktivt. Så vi lånte uret til en af vores golf-entusiastiske venner, og bad ham om at komme med hans holdninger til uret. De næste par afsnit er derfor en blanding af vores egne observationer og hans oplevelser af uret på golfbanen.

En fin hjælp til spillet

Uret er relativ stort, specielt hvis vi sammenligner med andre smartwatchens og/eller fitness-ure. Men det sidder utrolig behageligt på armen, og under spillet var det på ingen måde generende. Samtidig så er uret faktisk rimelig flot i design, og absolut noget man godt kan vises frem på golfbanen.

TomTom Golfer

Når du tænder uret, finder det lynhurtigt de golfbaner der er i nærheden af dig, og genkender med det samme den golfbane du bevæger dig ind på. Det var ret imponerende at uret med det samme kunne genkende alle hazards, bunkers og forhindringer. På intet tidspunkt skulle vi vente på at uret præsenterede os for de nødvendige informationer.

Nu kan man så vælge at bruge uret som man vil. Som en støtte til ens egne observationer, eller som en hjælp til de ukendte baner. Golfer viser afstand til de forhindringer du så gerne vil undgå på golfbanen, den viser for langt der er til hullet og den ved meget præcist hvor på banen du befinder dig.

En af de rigtig gode ting ved Golfer er, at den faktisk også holder styr på dit spil. Det holder styr på hvor mange slag du bruger på banen, og på de enkelte huller. Det hele kan du efterfølgende analysere, når du har hentet informationerne over i den app der følger med TomTom Golfer.

Som udgangspunkt kommer Golfer med informationer om over 34.000 baner i hele verden, og bliver løbende opdateret.

Den app der følger med uret, sørger nemlig for at holde Golfer løbende opdateret. Det gælder også når der kommer baneopdateringer. Bare sørg for at synkroniser ur og smartphone ind i mellem, og så vil du altid have de nyeste baneinformationer i dit ur.

Vores golfspiller var meget begejstret for uret, om end han undrede sig fælt over, hvorfor TomTom bruger krudt på at gøre det vandtæt ned til 50 meter. Almindelig regntæt ville være nok – for man dykker vel ikke med et golfur, vel? Heller ikke hvis ens skud ryger i vandgraven.

De eneste to ting vi her på redaktionen har at indvende mod uret er dels prisen, som er i den noget høje ende. Men ok – sammenlignet med hvad det i øvrigt koster at spille golf, er det måske ikke så meget endda. Det andet vi er lidt ærgerlige over er de høje grad af specialisering. Ja – der er mange der spiller golf, men når TomTom nu går ind og laver et ur der er så præcist og hurtigt, hvorfor så ikke lave det langt mere alsidigt?

GoPro pas på, TomTom er på vej

Det populære action cam GoPro har godt fodfæste, og navnet har næsten opnået samme status som Google. GoPro er næsten blevet betegnelsen for action cams, og det er lidt surt – for der findes andre end GoPro på markedet. Men indrømmet, få der er så gode.

TomTom Bandit

Men GoPro skal til at kigge sig gevaldigt over skulderen, for TomTom er på vej med deres Bandit – et action cam der har mange spændende funktioner, er let at bruge og som samtidig har et meget flot design.

Der er igen tvivl om, at designet er noget af det første man lægger mærke til på Bandit. Holdt i hvidt og med en rød stribe i toppen, ser den rigtig elegant ud, og det gør jo ikke noget at vores action cam er pænt at kigge på – vel?

Det er super let at komme til alle knapperne – placeret let på toppen af kameraet, er det let at navigere igennem de forskellige menuer, og vælge specielle funktioner. Det er også super let at komme til den knap der kan tagge en video – så du behøver ikke stoppe det du har gang i, bare hånden op til Bandit og klik på en knap, og videoen er tagget. Let og enkelt.

TomTom har også udstyret kameraet med en utrolig høj opløsning. Ikke mindre end 4K ved 15fps, hvilket er vildt flot for et action cam. Højere hastigheder får du ved lavere opløsninger, f.eks. 2,7K ved 30fps, 1.080p ved 60/3ofps og 720p ved 60/120fps. Så der er plads til både videoer i meget høj kvalitet, og videoer hvor det virkelig skal gå hurtigt.

Men alt det er ikke noget værd, hvis ikke batteriet kan følge med. Men det vi oplevede at højtydende batteri. Ved 1.080p og 30fps kunne vi køre kameraet næsten 3 timer uafbrudt. Ret imponerende, og absolut en acceptabel batterilevetid.

Men nu vi er ved design – hvorfor pokker har TomTom ikke gjort kameraet vandtæt? Netop et action cam vil blive brugt i al slags vind og vejr, og så er det altså surt at linsedækslet kun leverer en sprøjtetæt garanti. Vi vil kunne bruge det i styrtende regnvejr også. Men du skal altså ud og købe en speciel linse hvis du vil opnå vandtæthed.

Nogle fede funktioner

Der er specielt to funktioner vi gerne vil fremhæve på Bandit. Dels er der Slow Motion-funktionen hvor opløsningen godt nok dropper ned til 720p, men så omvendt gør at du kan optage videoer ved 120fps.

Så pludselig kan du sænke hastigheden med en faktor fire i forhold til normal hastighed. Og det giver mulighed for nogle helt utrolig fede videoer.

Endelig skal vi altså lige giver roser til den medfølgende app. Udover at du kan bruge den til at se hvad dit kamera ser, så har den også funktionen ”Create a Store”, der helt automatisk laver en video for dig.

Den kigger på hvilke specielle hændelser der er sket, og her bruger kameraet sine indbyggede sensorer, og så kigger den også på, hvad du selv har markeret. Derefter ryster du bare din mobil, og voila så er der skabt en action-pakket videofilm. Det fungere utrolig godt og let, og er klart en funktion der øger værdien af dette action cam betragteligt.

Som kameraaet er app’en let at navigere rundt i, og den er en uvurderlig følgesvend til TomTom Bandit.

Produktinformation

  • Produktnavn: TomTom Golfer
  • Producent: TomTom
  • Skærmstørrelse: 22 x 25mm
  • Tykkelse: 11,5mm
  • Positionering: GPS + GLONASS
  • Batterilevetid: Op til 10 timer i gps-tilstand
  • Vandtæt ned til 50 meter
  • Set til: 1.500 kroner
  • Mere information hos TomTom

Produktinformation

  • Produktnavn: TomTom Bandit
  • Producent: TomTom
  • Opløsning på optagelser: Op til 4K afhængig af hastighed
  • Indbygget hukommelse: Nej
  • Understøttet hukommelseskort: microSD
  • Forbindelser: Usb
  • Batterilevetid: 3 timer ved 30fps
  • Størrelse: 5,25 x 3,72 x 9,46 cm
  • Væt: 192 gram
  • Set til: 3.200 kroner
  • Mere information hos TomTom

Bedømmelse TomTom Golfer

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Gofler er et super godt ur til Golf-entusiasten. Det kommer med over 34.000 baner indbygget og er lynhurtigt til at finde det sted du befinder dig. Desværre er prisen ret høj og uret er lidt for specialiseret efter vores smag.

Bedømmelse TomTom Bandit

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Oh yeah – hvis bare alle action cams var så lette at bruge og leverede så gode videoer. TomTom Bandit udmærker sig virkelig i denne test på stort set alle punkter. Desværre er kameraet ikke vandtæt og det trækker ned. Kameraet er dyrt nok uden du behøver skulle købe ny linse for at sikre vandtæthed.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?