Vi bliver stadig mere bange for ransomware

45 procent af danskerne er i dag mere bekymrede for at blive udsat for ransomware, end de var for tre år siden. Det viser en ny undersøgelse fra BullGuard, der blev foretaget lige før det meget omtalte ransomware-angreb på Mærsk i juni

ransomware
ransomware

Det massive angreb på Mærsk i juni er blot det seneste eksempel på, at store virksomheder rammes af ransomware, hvor bagmænd overtager kontrol med en virksomheds data og kræver en løsesum for at frigive dem igen. Men det er ikke bare virksomheder, der frygter at blive udsat for ransomware. Også privatpersoner kan miste kontrollen over deres harddisk til hackere, og det lader til at være gået op for danskerne. En ny undersøgelse fra BullGuard afslører nemlig, at hele 45 procent af os bekymrer os mere for ransomware, end vi gjorde for tre år siden.

Netop de store internationale hackerangreb kan have været med til at gøre danskerne mere bevidste om deres egen digitale sikkerhed. Det vurderer Michael Boesen fra BullGuard i en pressemeddelelse:

“I takt med, at hackerangreb går ud over flere og flere virksomheder og borgere, har medierne også fået mere fokus på problemet. Det betyder, at vores digitale sikkerhed fylder mere i den offentlige debat end for tre år siden, og derfor er danskernes frygt for selv at ende som ofre også vokset.”

For få tager deres forholdsregler

Danskernes øgede bekymring for angreb afspejler sig imidlertid ikke i vores brug af antivirus på computeren. Kun 32 procent vælger at betale for et antivirusprogram og de fleste, der tilvælger det, gør det for at forbedre deres forsvar mod angreb. Hele 8 procent svarer i BullGuards undersøgelse endda, at de slet ikke har antivirus på deres computer. Dermed overser de det første skridt, man som borger kan tage for at beskytte sig selv, fortæller Michael Boesen.

“Selvom de her angreb udføres af professionelle kriminelle, så er der en række effektive forholdsregler, man kan tage som almindelig borger. Det vigtigste er at have et antivirusprogram på computeren, og det har 85 procent af danskerne i dag. Men der er en stribe andre gode råd, man kan følge for at sikre sig mod at blive offer for ransomware og andre angreb,” siger Michael Boesen.

Fem gode råd til at undgå ransomware-angreb

Udover at have et antivirusprogram installeret på computeren, kan man som privatperson beskytte sig mod angreb ved at tage fem simple forholdsregler:

  • Tag backup af din computer – bliver du inficeret af ransomwaren mister du ikke alle dine filer, hvis du har en backup af dem
  • Vær opmærksom på uopfodrede e-mails – ransomware spreder sig ofte gennem phishing-mails med et dokument vedhæftet, hvori den skadelige kode befinder sig
  • Vær opmærksom på mistænkelige hjemmesider. Reklamer på sociale medier eller reklamer på legitime hjemmesider kan prøve at føre dig over på skadelige hjemmesider
  • Sørg for at have en popup-blocker, der automatisk stopper uønskede reklamer fra at blive vist på din skærm
  • Sørg for altid at opdatere dit styresystem og al din software – malware udnytter ubeskyttet software

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion på vegne af BullGuard. Undersøgelsens data er baseret på 1002 webinterviews af 18-75 årige danskere. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Dataindsamlingen fandt sted i perioden 6. juni til 13. juni 2017.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?