3D-print bruges til raketmotorer

NASA skubber 3D-print teknologien til grænsen, når de udskriver dele til raketmotorer på 3D printere

NASA photo/David Olive

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA, har netop afsluttet en vellykket test af den mest komplekse del af en raketmotor, som de nogensinde har udviklet. Hvad der gør det ekstra spændende er, at NASA udskrev raketmotordelen på en 3D-printer.

De havde designet en indsprøjtning til raketmotoren – en meget kompleks del, der sender brændstof ind i motoren – så den udnyttede 3D-udskrivningsteknologien. NASAs printer byggede delen ved at lægge metalpulver i lag, og så smelte det sammen med en laser, en proces der kendes som selektiv lasersmeltning.

Processen gjorde det muligt for raketdesignerne at udvikle en indsprøjtning med 40 forskellige individuelle indsprøjtningselementer, og de blev alle udskrevet som en enkelt komponent, i stedet for at blive fremstillet individuelt. 

I en pressemeddelelse fortæller Chris Singer, director of Marshall’s Engineering Directorate, at de ønskede at gå et skridt videre end blot at teste en indsprøjtning. De ville demonstrere, hvordan 3D-print kan revolutionere raketdesign og forbedre systemydelsen.

“Delene opførte sig helt ekseptionelt under testen,” fortæller han.

Sparede penge med 3D-print

Normalt ville det have krævet at 163 individuelle dele var blevet fremstillet og samlet. Men ved at bruge 3D-teknologi, var det kun nødvendigt at fremstille to dele. Det sparede NASA for både tid og penge, og lod ingeniørerne fremstille en forbedre raketmotorens ydelse og mindske risikoen for fejl.

To raket-indsprøjtninger blev testet i fem sekunder hver, og de producerede 20.000 pund tryk. Designerne udviklede komplekse geometriske strømningsmønstre, der lod oxygen og hydrogen blande sig før forbrænding ved 1.400 pund pr. kvadrat tomme og temperaturer op til 3.315 grader Celsius. 

Det bliver spændende at se, om NASA en dag ender med at udskrive en helt raket.

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.