
Sammen med den danske sikkerhedsspecialist Secunia, har Tech-Test fremstillet 9 tips, der gør det mere sikkert at færdes på det store internet. Du slipper ikke for at have et godt sikkerhedsprogram installeret på din computer, vores råd er et supplement, så mængden af risici, du udsættes for, minimeres.
Rigtig god og sikker internet-surf.
Hackerne vil ha’ din pc
Hackere og ondsindede hjemmesider er ikke efter dig – personligt altså. De er efter dine data, dine kodeord eller din ”identitet”. Nogle gange handler det blot om at få kontrol med en pc, så den kan bruges som ”vært” i andre angreb. Derfor starter al sikkerhed med forståelsen for usikkerhed. Ved at sikre din pc kan du sørge for, at internettets trusler bliver mindre.
Sikkerhedsopdater programmer
Ingen kan holde manuelt holde øje med alle sikkerhedshuller hele tiden. Du har behov for at installere sikkerhedsprogrammer på computeren, der hjælper dig med, ikke bare at hente de nyeste opdateringer, men også at få dem installeret. Programmer til sikkerhedsopdatering kan downloades og installeres helt gratis. Hermed får du højere sikkerhed og mindsker risikoen for at ondsindede hjemmesider på nettet kan udnytte din pc.
Slet ubenyttede programmer
Igennem computerens levetid vil mange forskellige programmer blive installeret. Det er en god idé at ”rydde op” en gang imellem, så programmer, der ikke længere benyttes, bliver slettet. Programmer, der ikke har dit fokus, eller som ikke bliver opdateret længere, vil udgøre en sikkerhedsrisiko for angreb via internettet.
Automatisk opdatering
Automatisk opdatering sikrer, at dine programmer altid er i nyeste version og dermed har de seneste sikkerhedspatches. Det er ikke alle programmer, der opdateres automatisk. Microsoft opdateres via Windows Update, men andre udbredte programmer, som Adobe (der bruges til PDF-filer), QuickTime (som bruges til at se film med) og Java (som bl.a. bruges til NemID og netbank-tjenester) har ikke denne automatik. Dette gør dem sårbare og til et mål for hackere og virus fra nettet.
Udskift ‘udgåede’ programmer
Programleverandørerne afslutter jævnligt videreudviklingen af gamle programmer for at erstatte med nyere, bedre programmer. Det betyder, at visse nøgleprogrammer på din pc kan være ”udgået” – og derfor ikke længere bliver understøttet af sikkerhedsopdateringer fra leverandøren. Dette kaldes ”end-of-life” for programmet, og det seneste store eksempel er styresystemet Windows XP fra Microsoft. End-of-life betyder, at programmet bliver gradvist mere usikkert, som tiden går – og du bør derfor skifte til en nyere version, som modtager opdateringer (se råd om opdatering).
Adfærd er den halve sikkerhed
Al teknik i verden kan ikke sikre mod uagtsom adfærd. Hold dig fra skumle hjemmesider – når noget ser mærkeligt ud, er det det også, i mange tilfælde. Brug din sunde fornuft. Følg ikke opfordringer til at afgive personlig information og vær opmærksom på ukendte hjemmesider, som du ikke kan verificere er rigtige. Vær også vagtsom over for henvendelser – selv fra venner og bekendte – som virker unormale. Og nej – Nets sender ikke mails til dig, hvori du skal klikke på links eller sende formularer tilbage med dine personlige oplysninger.
Lær af statistikken – kun ét hul er nok!
Tal fra Secunia viser at den gennemsnitlige danske computerbruger har ca. 70 programmer installeret fra 24 forskellige leverandører. 30 af disse er programmer fra Microsoft (læs vores artikel om de 30 usikre programmer her).. 1 ud af 10 benytter usikre operativsystemer, som Win XP. Det betyder, at du typisk skal benytte 24 forskellige opdateringsmekanismer for at lukke hullerne i de 70 programmer på computeren. 1 for de 30 Microsoft-programmer og 23 for de resterende. Derfor skal du sørge for automatisk opdatering.
Hold din viden opdateret
Oplysninger og gode råd om sikkerhed på nettet, nye trusselformer og de nye veje til god sikkerhed dækkes bredt af danske it-medier. Sørg for at læse lidt om sikkerhed og følg med i den generelle debat på området. Hvis du følger lidt med, vil du være bedre rustet til at tage nye former for sikkerhed i brug. Følg evt. hjemmesider eller nyhedsbreve fra sikkerhedsleverandører, som du har tillid til.
Internettet som resten af verden
Verden er et barskt sted, men kan også være smukt og godt. Sådan er det også med internettet. På samme måde som du bevæger dig rundt i verden med respekt, holder et vågent øje med trusler, ikke lader dig lokke af fremmede og i øvrigt tager skridt til at beskytte dig selv og dine ting – sådan skal du gebærde dig på nettet. Viden om usikkerhed er ikke en garanti for sikker adfærd – men med små skridt kan man nå langt. Følg disse råd, og du er med til at gøre din internetfærden mere sikker – og internettet til et sikrere sted.
Har du brug for et program til automatisk at sørge for sikkerhedsopdateringer, kan du hente Secunias program her