
Seagate er kendte for deres gode harddiske og lagringsløsninger, så vi var da også ret spændte på, hvad Seagate Central kunne byde på, deres nyeste version af et netværksdrev, et såkaldt NAS.
Allerede da vi modtog pakken, blev nogle af vores forventninger indfriet. Central er på ikke mindre end 4TB, en imponerende størrelse. Men omvendt, så er det nødvendigt for Seagate at sørge for at Central har mere end rigeligt med plads – det er nemlig ikke muligt at opgradere. Hele enheden er en lukket kasse, hvad du ser, er hvad du får. De fleste andre NAS’er vi har set, er skruet sådan sammen, at du selv kan indsætte eller udskifte harddiske efter behov.
Men ok, 4TB skulle vi nok kunne komme en del vej med. Så mange billeder eller musikfiler har vi altså heller ikke liggende – endnu.
Enkel men langsommelig installation
Opsætningen og installationen af Seagate Central er meget enkel. Tilslut den til din router og sæt strøm til. Herefter skal du lige logge på en hjemmeside hos Seagate, men alt der sker der er, at der bliver vist, hvordan du finder drevet på din computer.
Seagate har både en ”sådan gør du”-sektion for Mac og for pc, og i fine billeder guider den dig igennem den resterende installationsproces, som består i at finde drevet, åbne den html-fil der ligger på disken, og derefter bare følge vejledningen.Fordelen, og ulempen, ved et lukket system som Central er, at der ikke er så mange ting, du kan eller skal pille ved. I dette tilfælde starter det hele med at du skal oprette en bruger til systemet, og når det er gjort, kan du så vælge at tilføje flere brugere eller starte med at bruge Central.
Men lige her er det så at hastigheden går ned. For når du opretter en bruger så går der godt nok lang tid, inden der sker noget. Første gang vi oprettede en bruger, mistede vi næsten tålmodigheden, og først da vi var gået videre til næste menupunkt, dukkede der pludselig en dialogboks op om, at nu var brugeren klar. Det samme mønster gentog sig da vi oprettede et par brugere mere. Men nu vidste vi det da.
Få indstillingsmuligheder
Du kan dog også vælge at gå videre i opsætningen, og selvom det ikke er meget mere du kan, så er der dog et par småting der er værd at bemærke i Central.
Der er blandt andet et menupunkt, hvor du kan indstille, at Central automatisk skal lave en backup af de billeder og videoer, du har liggende på Facebook. Du kan også slukke for et par af de tjenester, som Central automatisk har tændt for, nemlig fjernadgang til disken, Seagate Media, DLNA, og iTunes.Den første betyder bare, at dem der har en brugerkonto på Seagate Central, kan logge på deres private område via en webbrowser uanset hvor i verden de måtte befinde sig, og dermed få adgang til deres filer.
Seagate Media giver dig mulighed for at få adgang til dine mediefiler fra din tablet eller smartphone, du skal bare lige huske at downloade Seagates app.
DLNA-funktionen gør det muligt at afspille medier på dit tv, hvis det altså er DLNA-kompatibelt, og iTunes er en serverfunktion, der kan slås til, så den musik, du lægger i musik-folderen kan afspilles på alle Apple-enheder, eller andre enheder med en iTunes kørende.
Endelig er der en mere generel setup, hvor du blandt andet kan navngive serveren, genstarter og stoppe serveren, indstille tid og –zone, teste harddisken og opdatere firmwaren.
Opsamling
Opsætningen gik let, og efterfølgende var det også let at tilgå Central på vores netværk. Her kunne vi både logge på vores private drev, på det offentlige drev og på det drev, vi havde gjort til det fælles drev.
Men de samme muligheder har du ikke, når du logger på drevet via browser eller Seagate Media app. Her kan du kun få fat i dit private drev, men det skal retfærdigvis siges, at det påpeger Seagate også både i opsætning og manual, og det er jo også primært de private filer, du har brug for at få fat i.
Når du lige vænner dig til, at det tager ret langt tid at logge ind på serveren, selv når du sidder på lokalnettet, så er det faktisk en ganske fortrinlig NAS. Den har ikke de store indstillingsmuligheder, men omvendt så er den optimeret til at fungere ret godt med de funktioner, den så en gang har.
Gennem vores test har vi kun oplevet få tilfælde af ”og hvad skete der så lige der…”. Et af dem var, da vi efter en længere pause kom tilbage til vores computer og ville arbejde lidt på vores Seagate Central igen.
Pludselig var den bare væk fra netværket. Vi kunne ikke finde den, det var først da vi pingede den, at den dukkede op igen. Efterfølgende har vi ikke kunne genskabe problemet, så vi kan ikke bekræfte, at det er Seagate Central der var problemet, eller om det måske var vores router, der drillede.Den skal også have ros for, at den fungerer fint med såvel Mac som pc, og samtidig kan fungere som Time Machine for en Mac.
Produktinformation
Navn: Seagate Central
Producent Seagate
Interface: Ethernet
Kapacitet: 2, 3 eller 4TB
Længde: 145 mm
Bredde: 216 mm
Vægt: 980 gram
Pris: Set til kr. 1.300 kroner
Mere information hos Seagate
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Seagate Central forsøger ikke at være en klassisk NAS, men i stedet en medieserver til hjemmet, hvor det er let at hente og lægge filer, som du så kan nå uanset hvor du befinder dig. Det gør den virkelig godt, og så er den faktisk samtidig en ret pæn enhed at have stående.