Beam me up Scotty

Tysk opfinder udvikler teleporter, der kan 'beame' objekter fra et sted til et andet

Scanner

Vi er nogle Star Trek fans der går og venter på at teleportation bliver en realitet. En hold tyske forskere og opfindere har bragt os et skridt tættere på, eller har de?

Forskerne kommer fra Hasso Plattner instituttet i Potsdam, og de har udviklet en teleporter, der kan scanne et objekt og så beame det til en anden placering.

Men her det er så også her, at sammenligningen med Star Trek og deres teleportatør stopper. I filmene går det dels hurtigt, dels er det samme masse, der bliver sendt fra et sted til et andet.

I tilfældet med teleporteren i Potsdam – der forresten hedder Scotty – så er det en såkaldt destruktiv scanner, der filer lag efter lag af objektet, tager billeder og når hele objektet er slebet væk, så bliver informationerne sendt via en krypteret forbindelse til en anden Scotty, der så 3D-printer objektet igen.

Ikke underligt er det kun meget simple objekter, der kan sendes fra en Scotty til en anden, og en ganske lille enhed tager rask væk 90 minutter at scanne.

Ideen er dog interessant, og når det handler om objekter, er den helt fin. Den skal dog helst kunne scanne komplicerede objekter, og gerne gøre det lidt hurtigere end tilfældet er i dag.

Om Scotty kan give ideer til en teleportør til mennesker, ved vi ikke – men så længe det handler om at file lag af et objekt, så er der, heldigvis, meget langt til vi kan forsøge med mennesker.

About Lars Bennetzen 3893 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?