Big Data hjælper kræftforskning

Analyse af store mængder data i real-tid betyder, at bivirkninger ved kræftbehandling kan nedbringes

Den tyske softwaregigant, SAP, hjælper flere universiteter, blandt andet Stanford og Potsdam, med at analysere data for at sikre den bedste behandling til kræftpatienter.

Det store problem i dag er, at når en kræftbehandling skal sættes i gang, så er det enorme mængder data, der skal behandles for at sikre patienten den optimale behandling.

SAP fortæller til Tech-Test, at det hele handler om det humane genom. Når en kræftpatient skal modtage kemobehandling, ved lægerne på forhånd, at der er store bivirkninger forbundet med behandlingen.

Bivirkningerne kan dog gøres betragtelig mindre, hvis der kan designes de korrekte proteiner, som kan hjælpe med til at beskytte mod kemobehandlingens skadelige virkninger på de sunde celler.

Kæmpe datamængder

Det er dog ikke nogen triviel opgave. Det kræver nemli,g at proteinerne skræddersyes til den enkelte patients DNA.

Det kræver så igen, at patientens DNA er analyseret, og det er en proces, der normalt tager lang tid.

Datasættet omkring et menneskes DNA er stort, og normalt tager sådan en analyse dage, hvis ikke uger. SAP har hjulpet til med at nedbringe den analyse til timer.

Her får begrebet Big Data en helt anden betydning, mængden af data er næsten overvældende, og derfor kræver det et specielt setup, både hardware- og softwaremæssigt.

SAP gør brug af deres SAP Lumira/SAP HANA, som gør, at store mængder data kan hentes ind i hukommelsen og analyseres med det samme. SAP Lumira/SAP HANA kan både forbinde sig til et bagvedliggende SAP-system, men også til andre datakilder.

Resultatet er, at det potentielt bliver muligt for forskerne på universiteterne at skræddersy en ’modgift’ mod kemomedicinen, så bivirkningerne mindskes, langt hurtigere end tidligere.

Det betyder så igen, at behandlingen kan sættes i gang meget tidligere, så udover at mindske de ofte meget markante bivirkninger, kommer behandlingen i gang tidligere.

Læs mere om SAP, Life Science og SAP Lumira her 

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.