Brugervenlig og lynhurtig router fra ZyXEL

Det er ikke første gang ZyXEL overrasker positivt når det kommer til routere. Med Media Router AC1750 får du en hurtig router, med masser af indstillingsmuligheder på en let og overskuelig måde

En fiks sag, de ord falder let for når vi skal beskrive AC1750 fra ZyXEL. De taiwanesiske designere har virkelig gjort deres for at fremstille en elegant router. Men hånden på hjertet – de fleste af os gemmer alligevel routeren væk når det kommer til stykket, så designet er mest af alt pynt på kagen.

Hvad er langt mere vigtigt for en router er hastigheden på det interne netværk, stabilitet, rækkevidde og brugervenlighed.

Det var derfor de punkter vi koncentrerede os om i vores test, og for at starte bagfra, så kastede vi os først over brugergrænsefladen. Vi skulle under alle omstændigheder have sat vores netværk op, så det virkede som et godt sted at starte testen.

Overraskende grænseflade

Her startede ZyXEL med at overraske os. Da vi sidst testede en router fra den taiwanesiske netværksgigant, var det et relativt primitivt syn der mødte os. Men det er ikke længere tilfældet. Vi blev mødt af en skærm der med det samme mappede hele vores netværk, fortalte os hvor stor trafikken var til/fra de enkelte enheder, og hvad de hed – hvis de ellers havde et navn.

Denne del af interfacet var i ”easy mode”, så der var ikke så meget vi kunne stille ved. Men et par ting kunne vi dog stille på. Vi kunne sætte strømbesparende funktioner ind, altså hvornår skulle WiFi være tændt eller slukket. Vi kunne styre det på både 2,4 og 5 GHz og ned på enkelte dage.

Vi kunne også sætte et indholdsfilter op, så sider hvor url’en indeholdt bestemte ord ikke ville vises, og vi kunne slå firewall til og fra. Endelig var der nogle få internet- og wifi-sikkerhedsindstillinger vi kunne pille ved.

Men i easy-mode der er ikke meget at komme efter, og det er godt. Så er der heller ikke så meget der kan gå galt.

Vi smuttede hurtigt over i ’Expert mode’, hvor vi kunne få lov til at boltre os i alle indstillingerne.

Igen overraskede ZyXEL os positivt. For selvom vi pludselig havde fået adgang til routerens inderste, så var interfacet stadig let at inde rundt i.

For at tage en af de ting vi hurtigt kom til at holde meget af, så er der mulighed for at prioritere enheder på nettet. Altså hvilke skal have fortrinsret når det kommer til båndbredde. Ikke noget med at fifle rundt med prioriteter og indstillinger. Næ, vi skulle bare trække et ikon for den pågældende op eller ned i rækken af enheder. Det var let og en af de funktioner vi ofte mangler i routere.

Der var masser af info-skærme, hvor vi kunne se oppetid, hvilke protokoller der brugte den meste båndbredde, hvilken form for downloads der var flest af og så videre.

Der var naturligvis også alle standardindstillingerne, så vi kunne justere på vores netværk, navngive vores trådløse netværk, sætte multicast op, tjekker DHCP-tabellen og med et klik reservere en ip-adresse til vores enheder.

Vi manglede intet i interfacet til vores router, og således glade gik vi over til at kigge på routerens ydelse.

Smæk på signalet

Vi havde sat vores trådløse netværk op som ZyXEL anbefaldede. Et på 2,4 GHz der tillod tilkobling af b/g og n-protokollen og et på 5 GHz der kun tillod ac-protokollen. Her oplevede vi nogle sjove ting. Vores 2,4 GHz var blevet markant bedre end vores ’gamle’ netværk. Vi oplevede at vi fik en rækkevidde der pludselig kunne nå til selv de yderste rum, noget vi ikke kunne på vores gamle netværk.

Men da vi tjekkede vores 5 GHz netværk var situationen modsat. Pludselig var udbredelsen dårlig – meget dårlig. Det viste sig dog at vores måleudstyr ikke for alvor var i stand til at koble sig på ac-netværket. Så vi skiftede udstyr, og da vi fik koblet os til 5 GHz-netværket igen, var det anderledes. Vi fik en god udbredelse/signalstyrke og det er altså markant sjovere at være koblet til et ac-netværk end til et n-netværk.

Nu er det så værd at huske på, at det kun er internt at hastigheden bliver bedre. Standardhastigheden for AC 1750 er opgivet til 450 Mbps, mens ac-delen skulle give hastigheder på op til 1300 Mbps.

Det ville have været rart at sige, at vi kunne måle sådanne imponerende hastigheder. Men det er teoretiske hastigheder i optimale miljøer der bliver opgivet på pakkerne. Sandheden er at vi kunne måle hastigheder på omkring 300 Mbps når vi brugte n-netværket, og at vi vi fik toppe på omkring 1.200 Mbps på ac-netværket, mens den gennemsnitlige hastigheder nærmere lå på 1.100 Mbps.

Det er slet ikke dårlige hastigheder, og de hører til blandt de bedste vi har målt, så vi er stadig meget tilfredse.

En ægte medierouter

AC 1750 er født som medierouter, hvilket vil sige, at den er gearet til at arbejde sammen med eksterne harddiske, dele filer via de to indbyggede usb-porte, og håndtere store videostreams.

Der har vi intet at klage på. Det er dejligt at arbejde med en router, hvor der er tænkt på, hvordan brugerne faktisk benytter produktet. Både filudveksling og mediestreaming gik problemfrit.

Opsamling

Nu lyder det som om AC 1750 er en unik router. Men selvom den er god og kan det den skal, så er den ikke udelukkende unik. Vi havde problemer flere gange under testen.

For eksempel så var det problematisk for os at få indholdsfiltret til at virke. Flere gange måtte vi genstarte routeren før den accepterede at vi ikke ville se links med bestemte ord i, og det var irriterende.

Vi er heller ikke begejstrede over at ZyXEL har valgt at fjerne brugerlogin. Nu kræver det kun et password, så er du logget ind i routeren med admin-rettigheder. Vi plejer altid at fjerne brugeren admin, og finde på et kompliceret password til den bruger vi så vælger.

Men med AC 1750 er skal du kun bruge et password for at logge ind, og det er bare ikke ok. Specielt ikke når standardkodeordet er 1234 og du som standard finder routeren på 192.168.1.1. Det gør det bare alt for let for cyberkriminelle, så – ZyXEL tag jer lige sammen.

 Produktinformation

Navn: Media Router AC 1750 NBG6716
Producent ZyXEL
Netværk: a/b/g/n og ac
Dual Band: 2,4 og 5 GHz
Usb-porte: 2 stk.
DLNA kompatibel
Lan: Fire porte på 10/100/1000 Mbps Auto MDI/MDIX
Strømforsyning: 12 V DC, 2A
Dimensioner: 214 x 74 x 165 mm
Vægt: 460 gram
Pris: Set til kr. 750 kroner
Mere information hos ZyXEL

 Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Det er en god router, og vi er glade for langt det meste i AC 1750. Vi så gerne at ZyXEL tog sikkerheden lidt mere seriøst og fik indholdsfiltret til at fungere. Men ellers så er der ikke så meget at udsætte på denne fine router.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.