Call of Duty blev kureret for muskelsvind

Formlen på Call of Duty serien var efterhånden tyndslidt, og der var nærmest kun tale om grafiske opdateringer frem for reelle nye spil i serien – frem til i år

Call of Duty

Activision har lyttet til anmeldere og forbrugere, som har kritiseret Activision for manglende nytænkning og kvalitet i Call of Duty-spillene. Spilforlaget har givet Sledgehammer Games chancen for at vende salgskurven, der knækkede sidste år.

Sledgehammer Games har tidligere arbejdet på brudstykker af Call of Duty-spil, men Call of Duty: Advanced Warfare er spilstudiets første titel, de har udviklet fra ende til anden. Studiet har en udfordring foran sig. Call of Duty: Ghost skuffede fans og anmeldere, fordi spillet havde en række tekniske fejl, gameplayet virkede trivielt og identisk med tidligere kapitler i serien.

Krigsførelse på overdrevet

Sledgehammer Games har set mod fremtiden – mere specifikt, i årene 2054-2060. Studiet har leget med tanken om, hvordan krigsførelse vil se ud i fremtiden, hvilket giver Advanced Warfare en række interessante elementer, vi ikke har set tidligere i et Call of Duty-spil.Mitchell er en amerikansk soldat, der mister sin ven og højre arm i modangrebet mod de nordkoreanske invasionsstyrker i Seoul i 2054. Mitchells afdøde ven var søn af Jonathan Irons, der er CEO af Atlas, en global virksomhed med speciale i krigsførelse og lejesoldater. Irons, der spilles af Kevin Spacy (Seven, House of Cards), hiver Mitchells forkrøblede liv op af rendestenen ved at give ham en ny chance som lejesoldat for Atlas. Men Kevin Spacy ville ikke være Kevin Spacy, hvis han ikke var superond, og Mitchell skal tage kampen op mod en ny, privat supermagt, Atlas.

Advanced Warfare starter i det ”rolige”, hvor vi får et glimt af krigsførelse om 40 års tid, men som Mitchell avancerer i rækkerne hos Atlas, bliver hans udstyr mere og mere sofistikeret. Allerede nogle timer inde i kampagnedelen svinger du dig fra hus til hus med din rappelle, mens du kan har udfoldelige skjold, stimpacks og andet godt, der gør dig til en supersoldat. Din våben er lige så sofistikerede såsom granater, du kan fjernstyre hen imod et mål. Som du avancerer, får du adgang til Exo-dragterne, som gør dig usynlige og bedre i stand til infiltrere fjendens rækker.

Sledgehammer Games har haft fokus på krigsteknologi, hvilket betyder, du får en demonstration af overdreven krigsførelse, hvor du kan pløje gennem Detroits oversvømmede gader på flyvende motorcykler, mens du har raketter og helikoptere i hælene, uden du eller dit team tager skade. Underholdningsværdien er høj, og gameplayet er blevet mere intenst som følge af fremtidens våbenteknologi, men hvis du forventer realisme, bør du lede andetsteds.

Intelligente udfordringer findes på nettet

Advanced Warfare byder på masser af traditionel Call of Duty-action, hvor du kan tage adskillige skud, før du ryger i gulvet. Søger du dække, når du er blevet ramt, heales du automatisk efter 5-10 sekunder, hvorefter du atter er klar til kamp. Gameplayet byder basalt set på søg dække og skyd, men du har nu bedre mulighed for at søge dække, når du er i spurt, da du kan kaste dig hen ad gulvet for at gemme dig bag en forskansning, ligesom du har muligheden for at bruge din Exo-dragt til at hoppe op på hustage for at få en bedre udsigt over slagmarken.Soldaternes kunstige intelligens kan sidestilles med primater i bur, der spiser banan, mens de slynger efterladenskaber i hoved på hinanden. Jo, de computerstyrede soldater på din side såvel som fjendens har en vis intelligens, men det sker blot at for ofte, at du oplever, hvordan dine holdkammerater ser passivt på, mens fjenden skyder på dig et par meter fra, hvor dine venner sidder. Fjendens soldater er gode til at søge dække, når du beskyder dem, men fra tid til anden kan du også opleve, hvordan de helt irrationelt løber lige forbi dig uden at skyde.

Tager du kampen online, vil du opleve en større udfordring qua menneskelig intelligens bag spillerne. Det er også her, at spillet får forlænget levetid.Advanced Warfare har sin styrke online, og det har næsten altid været Call of Duty-seriens stærkeste side, eftersom online multiplayerdelen både er omfattende såvel som vanedannende, hvis du er konkurrencemenneske.I år har du også muligheden for at skræddersy din soldat efter ønske – alt fra uniform til våben og Perks. Du vil dog opleve, at indgangsbarrieren er høj, fordi der er så mange spillere, hvis niveau er højere end dit, at du simpelthen bliver mejet ned gang på gang, hvilket er enormt frustrerende. Først efter et par dage hvor dine erfaringspoints får låst op for et seriøst arsenal, har du en chance for at kæmpe mod nettets elite.Som du kæmper dig vej op ad rangstigen ved at deltage i og vinde online kampe, tjener du erfaringspoints, der bruges til at låse tilbehør til dine våben op, ligesom nye våben låses op. Jo længere du når op ad stigen, jo mere avancerede, præcise og hårdtslående bliver våbnene. Du kan også vælge dine Perks, der giver dig særlige fordele på slagmarken, så du blandt andet kan bevæge dig mere lydløst og have længere udholdenhed. Nedlægger du fjenden på stribe uden selv at dø, bliver du belønnet med Score Streaks, der er avancerede og kraftfulde våben, der gør dig endnu farligere i kampen. Onlinekampene har også fået et ekstra dimension, eftersom Exo-dragterne gør dig i stand til at hoppe op på hustage eller over hovedet på dine fjender, mens du beskyder dem – i år skal du også holde øje med angreb fra luften.Online multiplayerdelen er hvor, du kommer til at bruge mest tid – især hvis du finder en gruppe spillere, du klikker godt sammen med. Så kan I drage i krig sammen igen og igen, hvor I nakker rivaliserende teams, mens jeres sammenhold bliver raffineret ligesom jeres spillestil. Eller du kan spille Free-for-All og pløkke alle på din vej. Dit valg, din konkurrencementalitet.

Ny generation betyder større spil

Grafisk set er selve spillet en blandet landhandel. Filmsekvenserne er lange, og noget nær fotorealistiske at se på. Detaljerne i ansigterne især er storslåede, mens figurernes kropsbevægelser virker noget staccatoagtige. Du ser alt fra skægstubbe til rynker i ansigtet som klare detaljer, hvor du tidligere har måtte tage dig til takke med utydelige og grynede detaljer. Billedet er enormt flot og kulørt, mens lys og skygger er afsindigt smukt lavet. Grafikken i selve spillet er dog lidt mindre skarp og prangende. Det er som om, at Sledgehammer Games har haft for travlt med at få filmsekvenserne til at se flotte ud, mens banerne kunne have haft en større detaljegrad og skarphed i forhold til hardwares saft og kraft. Dermed ikke sagt at banerne er dårligt lavet, men vi kunne have forventet mere.

Lydsiden har derimod nydt godt af, at de nye konsoller kan behandle mere data i sekundet, eftersom lydbilledet er blevet større, mere detaljeret og mere fyldigt. Har du et surround sound anlæg i stuen, vil du opleve, hvordan lydeffekterne er mere mangfoldige end tidligere. Der er mere variation i lydene, ligesom du får mere bulder og brag end i tidligere spil.

Nyhederne byder på mere end en hund

Activision har givet Sledgehammer Games tre år til at udvikle Advanced Warfare frem for de sædvanlige to år, det ellers tager at udvikle et Call of Duty-spil – og vi kan mærke en betydelig forskel! Call of Duty: Ghost bød på kontrol af en hund, som det helt store og nye, hvilket blot var én ud af en del skuffelser, mens Advanced Warfare byder faktisk på et mere intenst og anderledes gameplay. Takket være din Exo-dragt, anderledes våben og et væld af gadgets er dette års Call of Duty faktisk en vinder, hvor du kan få øje på de nye tiltag. Multiplayerdelen følger i samme fodspor, hvor du i år bliver nødt til at holde mere øje med luften, fordi dine fjenders boost får dem til at hoppe ind over dig, mens de tømmer magasinet i ansigtet på dig.Produktinformation

Titel: Call of Duty: Advanced Warfare
Platform: Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 & PC
Genre: Skydespil
Antal spillere: 1-18
Udvikler: Sledgehammer Games
Udgiver: Activision
Set til pris: Kr. 418
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Call of Duty: Advanced Warfare byder på en række nye tiltag, vi ikke har set før i serien. Tiltagene er yderst velkomne, eftersom hele konceptet efterhånden er noget udvandet, men glimtet af fremtidens teknologiske krigsførelse byder på nye udfordringer, fede våben og en ny dimension i gameplayet. Activisions satsning på Sledgehammer Games var ikke forgæves.