DAB-radio til bilen giver ledningsrod

Vil du gerne have mulighed for at høre DAB-radio i din bil, lader det sig let gøre med Tiny Audio C3. Men du skal være klar til at leve med et ledningsrod i din bil

Den lever meget godt op til navnet fra producenten, den lille C3 fra Tiny Audio. Faktisk så fristes vi til at sige, at den ikke er større end tobak for en skilling. Det var gode tegn for vores test af den enhed, der kunne bringe DAB-radioens lyksaligheder ud vil vores bil.

Men vores mistro blev allerede vakt, da vi pakkede den ud. Der var godt nok mange ledninger, der skulle monteres i vores bil. To af dem var et krav, den tredje viste sig ’bare’ at være en rigtig god idé.

Installation både let og ikke let

Nuvel, vi tog vores lille C3 og gik ud til vores bil. Selve radioen gøres fast enten til forruden eller til instrumentbrættet ved hjælp af en sugekop – lidt som når du monterer en gps i din bil. Forruden var reelt det eneste sted, vi kunne montere den, og nu havde vi så både en gps og en ekstra radio hængende i forruden. Det er i forvejen et sted, hvor der helst ikke skal være for mange ting, men nu havde vi altså to dimser der.

C3 skal så have en antenne tilsluttet, og det er et langt kabel, hvor selve antennen kan klistres op i ruden på vores bil.

Det var så hverken let, kønt eller elegant. Vi ville helst placere antennen i bagruden på bilen, men det krævede så at vi fik trukket ledningen fra forruden og om til bagruden. Her overvejede vi, om det måske var bedre at få en mekaniker til at hjælpe os. Hvordan pokker får man lige trukket en ledning gennem hele bilen, så den ikke er i vejen, eller bare ligge og roder.

Dernæst skal radioen så have strøm. Vi er heldige, at vi i testbilen faktisk har et usb-stik, hvorfra C3 kunne få strøm. Men vi skulle stadig have en ledning til at løbe fra forruden ned til usb-stikket. Alternativt så leverede Tiny Audio en adapter til cigarettænderen, så C3 kunne få strøm derfra. Samme problemstilling, ledningen skulle stadig løbe fra forruden til DAB-radioen.

Da vi så tændte for vores bil, tunede den automatisk ind på alle DAB-stationer, den del gik let. Men nu kom vi så til at skulle have lyden fra C3 og over i bilens lydsystem, så vi kunne høre radio over de indbyggede højttalere.

To tilslutninger

Der er to måder at få lyden fra C3 og over i dit eksisterende system. Enten via et ledigt fm-bånd, som C3 kan sende på, eller ved at tilslutte – endnu – en ledning, som skal gå ind i radioens aux-indgang.

Vi ville gerne undgå flere ledninger, så vi valgte at tilslutte via fm-båndet, og ret hurtigt fandt C3 en tom frekvens. Vi tunede så radioen ind på samme frekvens og blev med det samme skuffede. Lyden var langt fra god. DAB giver normalt helt ren lyd, men her lød det nærmest skrattende. Så vi prøvede igen, og igen, og igen. Endelig fandt vi en frekvens, der var nogenlunde i kvalitet, og så startede vi ellers bilen. Vi var ikke kørt langt før det igen gik galt, frekvensen blev nu brugt af en lokal radiostation, så vi måtte igen søge efter stationer.

Her stødte vi ind i et problem, som vi har set før. Fm-båndet i Danmark er meget befolket, ja nærmest overbefolket. Det betyder at den frekvens, der er ledig, der hvor du starter, let kan være optaget, når du drejer rundt om hjørnet.

Vi måtte bide i det sure æble og tilslutte radioen via aux-indgangen. Men – der er mange bilradioer der ikke har en aux-indgang, og de kan reelt ikke bruge C3 i Danmark.

Opsamling

Vi kan godt lide ideen bag Tiny Audio C3. Men du kommer til bruge tid og kræfter på at skjule ledninger, og tro ikke at du kan nøjes med to, næ der skal tre til. Der er så mange, der sender på fm-båndet i Danmark, at det reelt er ubrugeligt til at sende lydsignal fra C3 til bilradioen.

Når selve radioen er tilsluttet, er der ikke de store ben i at bruge den. Drej på knappen for at finde en ny kanal, og så tuner den automatisk ind på den kanal, du har valgt. Og tilslutter du via aux-indgangen, er der absolut intet i vejen med kvaliteten af lyden.

Men har du, som os, monteret den i bilens forrude, så kan du reelt ikke skifte kanaler mens du kører, altså ikke hvis du er alene i bilen og ikke har næsen helt oppe i forruden, når du kører. Vi manglede en lille fjernbetjening, så vi kunne skifte kanaler, mens vi kørte bilen.

 Produktinformation

Navn: Tiny Audio C3Producent Tiny AudioForbindelser: Aux-in, line-out, fm-sender, Bluetooth 2.1Display 2,4”Dimensioner: 90 x 70 x 15 mmPris: Set til kr. 870 kronerMere information hos Tiny Audio 

 Bedømmelse

Samlet vurdering 35%

Ideen er god, og det er der, radioen får point. Den taber til gengæld masser af point, når det kommer til montage og betjeningsmuligheder under kørsel. Indtil videre beholder vi vores almindelige radio i bilen og skifter ikke over til DAB, før det bliver markant lettere.

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.