Danskerne Europas dårligste til at skifte adgangskoder

En ny undersøgelse fra it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky viser, at danskerne er bland de dårligste til at skifte adgangskoder. Det er faktisk kun 10% af os der skifter adgangskoden hver måned

kaspersky sikkerhed

Kaspersky Lab har lavet en undersøgelsen i Danmark, Norge, England, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien og Holland der sætter fokus på, hvor vigtigt det er at huske at skifte adgangskoder. Undersøgelsen har fået navnet ’Passwords are like underwear’, og hentyder til, at det er lige så vigtigt at skifte passwords som underbukser. Den analogi kan man så diskutere, men det er helt sikkert meget vigtigt at få skiftet adgangskode hyppigt.

I Danmark går det så galt med den rutine, altså ikke den med at skifte underbukser, for det har undersøgelsen tjekket, og her er det 84% der siger at de skifter underbukser, næsten, hver dag. At vi så synes det er skræmmende at det kun er 84% der (næsten) skifter underbukser hver dag er noget helt andet. Men til sammenligning er det hele 57% der kun skifter adgangskoder ud to gange om året eller sjældnere. 12% svarer at de aldrig ændrer deres koder.

Det er faktisk endnu mere skræmmende end underbukseproblematikken. For store dele af vores identitet og liv ligger online, og hvis vi aldrig skifter kode (eller måske endda genbruger den over hele linjen), så er der en meget stor og reel risiko for, at vi mister alt ved et hackerangreb. Det er desværre nok de færreste der rent faktisk ved, hvor meget de kan miste ved et hanckerangreb.

Men tilbage til rapporten, hvor Leif Jensen, General Manager Nordics hos Kaspersky Lab siger:

”Mange tror, at passwords ikke beskytter særligt godt, og at de blot er endnu et krav i rækken fra it-eksperter, så vi kan føle os trygge. Men virkeligheden er, at cyberkriminelle bruger en masse tid og ressourcer på at forsøge at stjæle de passwords, der beskytter vores sårbare informationer. Og netop derfor er det vigtigt at skifte dem ofte.”

Vi deler til højre og venstre

Ifølge Kaspersky Lab så øges problemet, fordi vi har en tendens til at dele til højre og venstre. Og ja – vi deler åbenbart både adgangskoder og underbukser …

Rapporten fortæller i hvert fald, at 29% af alle danskere har delt undertøj med venner eller familie (her håber vi så at det er nyvasket og ikke brugt undertøj, hvilket rapporten dog ikke nævner noget om). Kaspersky Lab mener at det er et lavt tal (hvilket også er skræmmende), og det er det nok også sammenlignet med hvor mange af os der dele vores adgangskode med en ven eller familiemedlem. Hele 47% har nemlig delt ud af de kritiske kodeord, både til mails, sociale medier eller personlige logins til skytjenester. 23% har gjort det i nødstilfælde (delt adgangskoder, ikke underbukser), og 24% fortæller at de har det fint med at dele (adgangskoder).

Om det siger mest om danskernes hygiejne eller forhold til it-sikkerhed lade vi op til vores læsere at vurdere.

Rapporten slutter af med at stille to spørgsmål som vi vælger at citere ordret:

”Men ville du helst dele dit undertøj eller din adgangskode med venner eller familie, hvis du blev sat over for det valg? Når man spørger danskerne, er svaret klart. Vi vil meget hellere dele vores underbukser (78%) end vores adgangskoder (22%). Her ligger vi relativt i toppen inden for cybersikkerhed sammen med Holland (80% vil hellere dele underbukser), mens lande som Italien (63%), England (65%) og Frankrig (69%) tager knapt så tungt på det.”

”Føler du dig mest udstillet ved at forlade dit hjem uden undertøj på, eller ved at vide, at der er adgang til dine personlige oplysninger på nettet uden adgangskode? 80% af os vil foretrække den frie adgang til personlige oplysninger. Vi vil altså under ingen omstændigheder undvære vores undertøj. Hvis vi kigger på England eller Italien er det kun to ud af tre, der føler sig mere udsat uden underbukserne.”

Alvorligt nok

Det er naturligvis meget seriøst at danskerne har et lemfældigt forhold til kodeord, her på redaktionen kan vi dog ikke lade være med at trække på smilebåndet over den mærkelige sammenligning med (mis)brug af underbukser. It-sikkerhed og underbukser kan efter vores opfattelse ikke sammenlignes, og et seriøst problem bliver fjollet.

Men tag de rigtig ting med dig fra denne artikel. For mange deler kodeord, skifter det ikke hyppigt nok og giver dermed en nem vej for hackeren ind i dit liv.

Undersøgelsen er for resten lavet blandt 1008 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?