Delonghi La Specialista

Testens dyreste eksemplar ligger på kr. 9.000 i vejledende udsalgspris. La Specialista er italienske Delonghis seneste bønne på kaffetræet. Ligesom Sage Barista Pro er La Specialista en hybrid mellem manuelt og fuldautomatisk espressomaskineri.

Brugervenlighed og funktioner

La Specialistas panel ligner en manuel espressomaskine med fysiske knapper til indstillinger og et analogt trykmeter fremfor digitalt. Smukt design, men det hæmmer brugervenligheden, når jeg eksempelvis skal ændre vandtemperaturen. Her skal jeg trykke på to knapper i hver sin side af panelet på samme tid for at komme ind i temperaturmenuen, hvorefter jeg skal trykke et par gange på to multifunktionsknapper for at hæve temperaturen og aktivere mit valg.

Alt i alt er det ikke besværligt, når det først er gjort, og jeg har brugt nogle dage på at eksperimentere med La Specialista, men panelet er kun brugervenligt i det omfang, at du bruger det til espressobrygning – og ikke justering af funktioner og indstillinger.

Jeg bestemmer selv kværningsgraden, mængden af bønner og hvor hårdt bønnerne skal tampes. Men samtidig skal jeg blot montere filterholderen under kværnen, og den maler bønnerne direkte ned i filteret, hvorefter jeg trækker i tampehåndteret så langt tilbage, som jeg ønsker i forhold til, hvor meget kaffen skal presses. Dernæst skal filteret monteres under brusehovedet, hvorfra vandet løber ned i filteret og bliver til espresso.

Designet gør, at de kværnede bønner ryger ned i filterkurven i en lukket cylinder, hvorefter der kan tampes, uden spild. Cylinderdesignet er dermed praktisk og reducerer spild af bønner, men det er op til dit temperament og valg af metode, om du selv vil tampe dine bønner, eller om det skal gøres nemt for dig. Jeg synes, Delonghis designvalg passer fint til ånden i en fuldautomatisk espressomaskine, hvor der er fokus på bekvemmelighed.  

Maskinen har den traditionelle varmvandshane, der gør det nemt at lave en hurtig kop te. Og bruger du en lille kop i stedet for et krus, kan du sænke en platform, som koppen kan stå på, så espressoen ikke har så dybt et fald og dermed ikke plasker ud til alle sider – godt tænkt af producenten.

Rengøring

Dyssen til mælkeskumning består af et gummirør og et metalrør, der begge er aftagelige, hvilket irriterer mig, da jeg skal skille dyssen ad for at gøre den ren. I stedet for ét metalrør, der bare skal tørres af med en klud efter brug. Jeg forestiller mig, at Delonghi har tænkt, at det er mest hygiejnisk, at man kan tage rørene af og vaske dem.

Maskinens drypbakke er nem at afmontere og placere i opvaskemaskinen, mens panelet qua designet med knapper skal have lidt pudsearbejde, hvis det skal blive helt rent – det er ikke bare lige at tørre af med en hurtig klud.

Kaffeoplevelsen

Med Delonghi La Specialista oplevede jeg i mine initiale forsøg temperaturer mellem 67-74 grader i koppen, hvilket er et stort spænd, og det burde ikke være muligt. Jeg har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra Delonghi i november og december, hvorfor jeg selv har lavet adskillige forsøg med La Specialista for at afgøre, om mit testeksemplar var defekt, og determinere hvilken temperatur vandet har i gennemsnit, når det rammer bønnerne i filteret, da Delonghi heller ikke har givet denne oplysning.

Mine undersøgelser viser, at maskinen ikke er defekt, men problematikken består nærmere i de kolde og svingende vintertemperaturer, der sætter deres præg på kontorets køkken. Når jeg opvarmer både filter og kop til en fast temperatur på 75 grader, fik espressoen en rimelig stabil temperatur på 74-76 grader i et rum med stuetemperatur.

Vandet i La Specialista er tilsyneladende ikke varmt nok til at både varme filter, vand og kop op, hvilket er essentielt for kaffeoplevelsen, da min espresso ellers er blevet kold på mindre end et minut. Så hvis du ønsker en varm kop espresso, bør du hælde kogende vand i koppen først.  

La Specialista laver en virkelig skøn kop espresso. Englene synger ikke under de første kopper, da jeg skal bruge noget tid på at finde de indstillinger, der passer til mine præferencer, men derefter stikker jeg næsen op over skyerne for at skimte sollysets varme, der er presset ned i en kaffekop.

De’Longhi sørger for, at de gode noter i espressoen træder frem, når jeg maler bønnerne rigtigt og stamper med det rette antal kilo. Den udførlige vejledning viser mig, hvordan jeg kan gøre, hvilket jeg bruger som udgangspunkt i søgen efter den rette bryggemetode, der passer til min smag.

Jeg elsker koblingen mellem det manuelle og det automatiske, da den giver mig friheden til at vælge de rette indstillinger, men samtidig gør det nemt for mig at lave min kaffe.

Skummer jeg mælken, er det nemt bare at dreje på en knap, og dampen kommer efter få sekunder. Jeg styrer helt selv, hvornår mælken har den rette temperatur og mængde skum, hvorefter det er over i koppen, og cremaen lægger sig på toppen af det mørke guld. Alt sammen i en delikat symfoni.

Tilbage til guiden

Samlet vurdering 85 %

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Tech-Test-wide-RGB-bronze_small.png

Selvom Delonghi La Specialista er en fuldautomatisk espressomaskine, flirter den lidt med det manuelle, hvilket giver dig muligheden for at nørkle med din kaffeoplevelse, så den passer til dine gourmetbønner og smag. Vi er deroppe, hvor kaffeenglene begynder at synge, men det kræver noget tid, før du har fundet de rette indstillinger – også fordi La Specialista ikke er helt så brugervenlig. Prisen er høj, men La Specialista er pengene værd, hvis du går op i kaffe.

Produktinformation

  • Navn: La Specialista
  • Producent: Delonghi
  • Vandbeholder: 2 L
  • Vægt: 13 kg
  • Set til: Kr. 8.500
  • Mere information hos Delonghi

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart