Den syndige musik

Hvilket nummer er det du lytter til, men som du i virkeligheden skammer dig over? Det har Streamingtjenesten Spotify undersøgt, og her kan du læse resultatet

Det nummer som flest mennesker lytter til, og samtidig skammer sig over, er Mambo No. 5 af Lou Bega. Det er resultatet af en analyse som Spotify har foretaget blandt 120.000 playlister.

Men selvom Mambo No. 5 er en klar vinder, så viser listen samtidig, at der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder skammer sig over at lytte til. Lad os dog lige dvæle ved en fælles liste, hvor vi kan se, at Wham’s Wake Me Up Before You Go Go fra 1984 ligger på anden pladsen, mens My Sharone af The Knack fra 1979 ligger på en flot tredjeplads. 

Spotify spurgte professor i kognitiv psykologi og neuroscience fra University of Groningen, Jacob Jolij, hvorfor vi skammer os over disse sange, også kaldet for “Guilty Pleasure sange.”

Professoren forklarer, at de numre, som kun kræver en lille hjerneaktivitet for at blive lyttet til, nemt bliver en guilty pleasure, og at skyldfølelsen er drevet af, hvad der kulturelt er defineret som cool. I modsætning hertil stiller mere kompleks musik som fx jazz eller progressiv rock større krav til det kognitive system, hvilket betyder, at det derfor er mindre sandsynligt, at sådanne former for musik bliver defineret som guilty pleasure.

Angela Watts, VP Global Communications hos Spotify, udtaler: ”Det er ofte de fedeste hits, vi kender til i forskellige musikquizzer, så det er fantastisk at se, at der stadig er plads til musik, som vi er flove over at fortælle andre, at vi hører.”

Han fortsætter med at berolige Spotifybrugerne:

“For dem, som ikke er så åbne omkring deres musiksmag, er der altid Spotifys private session-funktion, hvor man kan lytte til hvilken som helst musik uden for frygt at blive dømt.”

 Top 10 over guilty pleasures

1. Mambo No. 5 – Lou Bega

2. Wake Me Up Before You Go Go – Wham!

3. My Sharona – The Knack

4. Don’t Stop Believin’ – Journey

5. Cotton Eye Joe – Rednex

6. You Spin Me Round (Like a Record) – Dead Or Alive

7. Who Let The Dogs Out – Baha Men

8. Never Gonna Give You Up – Rick Astley

9. U Can’t Touch This – MC Hammer

10. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

 

 Kvinders guilty pleasures

1. What Makes You Beautiful – One Direction

2. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

3. I Want It That Way – Backstreet Boys

4. Wannabe – Spice Girls

5. Wrecking Ball – Miley Cyrus

 Mænds guilty pleasures

1. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

2. I Want It That Way – Backstreet Boys

3. Don’t Stop Believin’ – Journey

4. Toxic – Britney Spears

5. Wannabe – Spice Girls

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.