Det skulle være så hurtigt …

Freecom Mobile Drive Mg SSD med Thunderbolt burde give imponerende hastigheder, men den indbyggede usb 3.0-port er faktisk hurtigere

Det er knapt to år siden, vi så de første Thunderbolt-drev, altså drev forsynet med den port, der får selv usb 3.0 til at ligne en doven snegl. Med teoretiske hastigheder på op om mod 10.000 Mbit/sekund mod 5.000 Mbit/sekund for usb 3.0 er det svært ikke at have høje forventninger til harddiske med denne porttype.

Nu har Freecom så lanceret deres Mobile Drive Mg i en SSD udgave, og pludselig er tingene interessant på en helt anden måde. To teknologier, der hver for sig bekæmper den berygtede flaskehals, harddisken, må og skal bare give pote.

Men det sker så bare ikke, vores test var klar – Mobile Drive Mg SSD er ikke hurtigere med Thunderbolt, end den er med usb 3.0. Dermed melder spørgsmålet sig så – hvorfor skal vi betale for teknologien, hvis den ikke gør noget for os?

Testens afsløringer

Vi startede så med at benchmarke drevet ved at kopiere vores 310 separate filer (7,59GB alt i alt) over på det. 1 minut og 20 sekunder, slet ikke dårligt, og vores ene fil på 3,99GB blev hevet over på 26 sekunder.

Vi var ret positive, det virkede som et hurtigt drev. Derefter startede vi vores benchmarkprogram, Blackmagic Disk Speed Test, og var nu ret spændte på resultatet. Resultatet var lidt som et se luften gå ud af en ballon.

En skrivehastighed på små 330 MB/s og en læsehastighed på 383 MB/s var ikke lige, hvad vi havde forventet. Altså – det er flotte tal, men vi havde forventet en noget højere hastighed.

Så – derefter smed vi disken over i usb 3.0 porten og kørte Blackmagic Disk Speed Test igen. Var vi forundrede før, så er det intet mod, hvad vi nu var. Skrivehastighed på ca. 403 MB/s og læsehastigheder på 436 MB/s var ikke hvad vi havde forventet. Skulle drevet ikke være hurtigere under Thunderbolt end under usb?

Vi gentog naturligvis testen flere gange, men resultatet rykkede sig ikke det store. Der var nogle få MB/s der flyttede til den ene eller anden side, men overordnet var det ikke det store der skete.

Oser af design og klasse

Rent designmæssigt er der tale om et eksklusivt drev. Kapslet ind i magnesium (som navnet antyder) og med en lav vægt på kun 175 gram, er det virkelig et meget elegant drev – der er ingen tvivl om, at det er designet til at passe ind i Mac-miljøet.

Selv indpakningen nærmest skriger klasse. Drevet ligger i en foret kasse, der på fornem vis beskytte drevet.

Opsamling

Det er sjældent, at Freecom skuffer os, men vi må indrømme, at vi står tilbage med en lidt flad fornemmelse efter at have testet drevet. Jo – hastighederne er imponerende høje, specielt hvis du bruger usb 3.0. Men når der nu er Thunderbolt i drevet, hvorfor får vi så ikke endnu mere imponerende hastigheder?

Vi kan sagtens anbefale drevet – det er godt og hurtigt. Men vi vil også anbefale, at du køber versionen uden Thunderbolt, for du får ikke noget for pengene her.

 Produktinformation

Produktnavn: Mobile Drive Mg SSD
Producent: Freecom
Kapacitet: 256GB
Interface Usb 3.0, Thunderbolt
Drevtype: 2,5” SSD SATA
Dimensioner: 12,9 x 8,1 x 1,5 cm
Vægt: 175 gram
Pris: Set til kr. 1.400 kroner
Læs mere hos Freecom 

 Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Mobile Drive Mg SSD er et godt drev på mange måder. Flot design og imponerende hastigheder under usb 3.0. Men Thunderbolt-tilslutningen skuffer – vi opnår hastigheder der er langsommere end usb 3.0, og det er bare ikke i orden. 

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.