Det smarte armbånd ikke specielt smart

Hvad er det lige præcist, at de smarte armbånd kan gøre for os? I virkeligheden ikke noget som helst, de er udelukkende et signal til omverdenen

For et par måneder siden fik jeg en Jawbone 24UP, og begejstringen var stor. Jeg glædede mig til at få tjek på, hvor godt jeg havde det. Fik jeg motioneret nok, sov jeg godt nok og så videre.

For dem, der ikke kender Jawbone 24UP, kan jeg fortælle, at det er et af de nye fitness-armbånd, eller wearables, som kan holde øje med dig, selv når du ikke selv gør det. Du skal bare huske at have det om håndledet.

Nå ja – du skal også lige huske at fortælle det, at du går i seng om aftenen, ellers så bliver det ikke registreret, og så er dagens rapport ødelagt.

Denne klumme tager udgangspunkt i Jawbone 24UP, for det er den, jeg har brugt. Men der er ikke den store forskel på Jawbone, Fitbit eller nogle af de andre wearables i Fitness-tracker-kategorien.

Det pudsige var, at hvor jeg i starten var meget opmærksom at bruge min Jawbone 24UP, så forsvandt nyhedens interesse lidt efter lidt. I starten fortalte jeg mit armbånd, hvad jeg spiste, timede mine løbe- og gåture og tjekkede, hvad den mente om min livsførelse, altså havde jeg gået nok og sovet godt.

Ingen information

Der gik dog ikke længe, inden det stod klart for mig, at Jawbone 24UP bare ikke fortalte mig noget, jeg ikke allerede vidste. Det eneste, den reelt målte, var, hvor mange skridt jeg tog i løbet af dagen.

Men for pokker – hvad er det lige at jeg har betalt 1.000 gode danske kroner for? En skridttæller? Det kan min smartphone altså også fortælle mig, eller jeg kan købe en skridttæller til 100 kroner.

Wearables er nok smarte, men disse fitness-trackere fortæller mig reelt ikke noget jeg kan bruge til noget fornuftigt. Jeg kan jo ikke en gang erstatte mit pulsur med fitness-trackeren, for den kan ikke fortælle mig om min puls eller kalorieforbrænding. Så når jeg tager til træning, så skal jeg stadig bruge mit pulsur, så Jawbone og dens beslægtede enheder bare bliver en ekstra gadget, jeg skal have med ned i centret.

Næ – jeg er sikker på, at disse fitness-trackere udelukkende er et signal til omverdenen om at dem, der har den om håndledet, er med på noderne. På den måde kan vi alle pænt kigge på hinanden og nikke – jepper jeg har også en fitnett-tracker om håndledet. Måske endda lige komme over til hinanden og sige smarte bemærkninger som ”nå – hvordan sover du så om natten for tiden?”

Jawbone 24UP levede 2 måneder om mit håndled, men nu er det taget af. I løbet af de to måneder har jeg forsøgt at finde en god grund til at bruge det. Jeg har tænkt på, om var noget, den fortalte mig, som jeg ikke i forvejen vidste.

Men svaret er nej. Jeg har fint styr på, om jeg sover godt eller dårligt. Jeg ved også, hvor mange timer jeg bruger i sengen om natten. Det er ikke så svært at regne ud, og skridttælleren bliver i min hverdag ikke brugt så meget, at jeg reelt har brug for den.

Alle de ting jeg virkelig kunne have brug for, fortæller Jawbone ikke noget som helst om. Her tænker jeg på puls, hudtemperatur, automatisk registrering af søvn (Jawbone skal have at vide, hvornår jeg går i seng …) og kalorieforbrug. Det er ting, jeg reelt kan bruge til at få noget at vide om mit helbred, som jeg ikke nødvendigvis selv ved.

Jawbone 24UP kommer ikke rundt om mit håndled igen, nu er det prøvet og forkastet. Jeg tror stadig på ideen med wearables, der holder øje med mit helbred, men indtil videre er de wearables bare ikke kommet dertil. Jeg venter spændt på næste generation.

About Lars Bennetzen 3893 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?