Elektronisk forlængerledning til dit trådløse netværk

Taiwanesiske TP-Link har sendt en ny extender på gaden, der let og gnidningsfrit forlænger hjemmets trådløse netværk

Trådløse netværk er en integreret del af hverdagen. Vi bruger dem næsten alle, og vi er vant til, at når vi er hjemme eller på kontoret, så kan vores smartphone, tablet, laptop og andre gadgets altid bruge det trådløse netværk.

Men det er ikke altid dækningen er i orden. I visse bygninger bremses det trådløse netværk, enten af bygningen selv eller måske af ting som opvaskemaskine, tørretumbler og lignende.

De steder er der behov for at hjælpe de trådløse netværk en anelse på vej – ved at forlænge det trådløse netværk med en såkaldt extender. Og Taiwanesiske TP-Link har lige lanceret deres helt nye TL-WA860RE, også kaldet for 300 Mbps Wifi Range Extender with AC Passthrough.

Som navnet antyder, så understøtter den hastigheder på op til 300 Mbps, og når du tilslutter den en stikdåse, så optager den ikke pladsen, du kan du kan nemlig sætte stik direkte i TL-WA860RE, hvilket vi betragter som mægtig rart.

Legende let installation

Udfordringen med at installere en extender er altid to-delt. Dels er der spørgsmålet om, hvordan den kobles på det eksisterende trådløse netværk, så den kan fungere som den ønskede forlænger. Dels er der udfordringen med at få placeret den korrekt. En extender skal nemlig helst placeres lige i smørhullet. Ikke for tæt på den trådløse router, og heller ikke for langt væk fra den.

TP-Link har løst de to problemer meget elegant. Tilslutningen til eksisterende netværk kan ske på tre måder. Dels ved at tilslutte en laptop til extenderen via et netværkskabel, dels ved at bruge WPS tilslutning mellem extenderen og den trådløse router og endelig ved at logge på det midlertidige trådløse netværk, som extenderen opretter, når den tændes første gang.

Vi valgte den første metode, og det gik let og smertefrit. Vi loggede på extenderens webside, fandt vores trådløse netværk, indtastede kodeordet til netværket og valgte så, at det forlængede netværk skulle have samme navn som det eksisterende. Så var opsætningen af extenderen slut, og vi var klar til at sætte den op.

Placering er alt

Det bragte os så over til næste del af opgaven – nemlig at få placeret extenderen det optimale sted. Før i tiden har vi altid måttet rende rundt og måle netværket, finde det svageste sted, og så tilslutte extenderen der.

Erfaringen har dog også vist, at det ikke altid var det optimale sted – der skal jo stadig være dækning nok til at extenderen rent faktisk kan få fat i netværket.

TP-Links extender klarede det problem for os. Der er nemlig en indikator der viser, om den er placeret for tæt på routeren, for langt fra den eller lige i smørhullet. På den måde fandt vi hurtigt det bedste sted at placere extenderen, og nu skulle vi så til at undersøge vores netværks dækning.

En markant forlængelse

Vi valgte fire målepunkter i vores testhus. Dels lige ved siden af routeren, dels ved siden af tørretumbler/vaskemaskine, i en gang små 10 meter fra routeren og endelig i et værelse i den anden ende af huset, små 15 meter væk fra routeren og med 4 vægge, signalet skulle igennem.

Vores målinger uden extenderen var klare og nedslående. En signalstyrke på mellem -48 dBm og -50 dBm tæt ved routeren, der hastigt faldt til mellem -70 og -76 dBm ved tørretumbler og vaskemaskine, mellem -75 og -82 dBm i gangen og endelig -90 dBm i værelset. Reelt var netværket degraderet til dårligt allerede i bryggerset, og til ubrugeligt i gangen for slet ikke at tale om ikke eksisterende i værelset.

Med extenderen slået til og sat det sted, den selv mente var optimalt, gentog vi så målingerne. Her holdt signalet en styrke på -48 dBm ved tørretumbler/vaskemaskine, -40 dBm i gangen – det var så også her extenderen var sat op, og endelig en styrke på -42 dBm i værelset.

 

 Hvad er dBmdBm er en reel værdi ud fra signalets størrelse i forhold til 1mW (milliwatt). 0 dBm er derfor 1 mW, mens 10 dBm er 10 mW og 20 dBm er 100 mW. I størrelser under 1 mW vil tallet ifølge ovenstående formler være negativt, således er -10 dBm lig 0,1 mW og -30 dBm er 0,001 mW (eller 1 μW (mikrowatt)). Skal man regne antal dBm om til spændinger, er man nødt til at tage indgangs/udgangs-impedansen med i udregningerne. (Kilde: Wikipedia)

Det virker bare

Alt tydede på, at vi her havde fået løst vores netværksproblem. Men inden vi lod begejstringen vokse ind i himlen, så skulle det nye netværk lige afprøves i praksis. Vi startede med lidt almindelig internet surf, og vi oplevede ingen forsinkelser. Oplevelsen af at være på nettet var den samme som vi normalt oplevede tæt på routeren.

Derefter gik vi over til at streame video, og blev med det samme positivt overraskede. Det gik nemlig lynhurtigt. Vi var vant til, at når vi kom længere væk fra routeren end vores bryggers, ja så var der lange load-tider.

Men nu kørte det bare problemfrit. Videoer loadede med det samme, og uanset hvor lange de var, så kørte de uden udfald. Vi var overbeviste – TL-WA860RE forlængede vores netværk, så vi nu havde dækning i hele huset.

Bagsiden af medaljen

Vi er glade for TL-WA860RE. Det er et supergodt produkt, der virkelig lever op til det det lover.

Men der er også ting vi ikke er så begejstrede for. Dels så mangler der understøttelse for den nye 802.11ac protokol. Og taget i betragtning af, at næsten alle nye routere understøtter denne standard, ja så er det en skam. Der sker stadig det, at routeren vil geare ned til den laveste fællesnævner for standarder, og selvom alle vores enheder på nettet understøtter ac-protokollen, så bliver vores trådløse netværk til et n-netværk med denne extender tilsluttet.

Dernæst så undrer det os, at den kun kan fungere på 2,4 GHz båndet. Der findes i dag en masse routere der, som vores, arbejder både på 5 GHz og 2,4 GHz båndet. Men vi kunne så kun få forlænget vores 2,4 GHz netværk. Det er en skam, for 5 GHz-båndet blev netop indført for at flytte noget trafik fra det meget befolkede og belastede 2,4 GHz-bånd.

R2D2 kommer hjem

Endelig er vi nødt til at kommentere på udseendet af extenderen. Dens farver (hvid med lidt blåt) og de to opklappelige antenner får os til at tænke på R2D2 fra Star Wars. Selvom den endnu ikke har snakket til os i beep-lyde, så tænker vi på det, hver gang vi ser den.

Designet er ikke specielt elegant, og det er en skam – for den kommer alt andet lige til at være meget synlig det meste af tiden.

 Produktinformation

Produktnavn: TL-WA860RE
Producent: TP-Link
Produkttype: WiFi Extender
Understøtter: 802.11 b/g/n
Dataoverførselshastighed: 300 Mbps
Understøttede krypteringer: WPA-PSK, WPA2-PSK, 64 bit WEP, 128 bit WEP, 152 bit WEP
Strømforbrug i drift: 3 watt
Dimensioner: 7,52 x 6,58 x 11 cm
Set til 350 kroner
Læs mere hos TP-Link 

 Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

TL-WA860RE er en god og effektiv wifi-extender, så længe den kun skal have fat i 2,4 GHz-nettet. Den er let at sætte op, og den gør, hvad den skal uden så mange dikkedarer. Den får også pluspoint for at give mulighed for at benytte stikkontakten, mens den er sat til.

Men den mister mange point på ikke at understøtte ac-protokollen eller 5 GHz-båndet. Designet er altid en smagssag, men vi vælger alligevel at trække lidt fra for et lidt gammelt og klodset design.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.