Et ekstremt solidt drev

Tab du bare Tough Drive 3.0 på gulvet. Freecoms hårdføre drev tåler mosten, og beskytte dine data samtidig

Freecom, en del af Verbatim-gruppen, er blandt andet kendt for at lave flotte og gode eksterne harddiske, og Tough Drive 3.0 er ikke nogen undtagelse. Drevet tåler rigtig mange tæsk, og det er ikke det eneste sted, det skiller sig ud fra mængden.

Som med de fleste eksterne harddiske, så er der ikke mange ben i at installere den – hverken under pc eller Mac. Tilslut drevet til usb-porten og så fungerer det. Det er dog værd lige at tjekke, at du har en usb 3.o port, for ellers så får du bare ikke nok udbytte af harddisken.

Drevet lover …

Et hurtigt kig på pakken fortæller lidt om, hvad vi kan forvente os af drevet. Dels er der indbygget mulighed for 256-bit AES-kryptering, der er anti-shock mekanisme, der skal forhindre, at harddiskhovedet rammer de følsomme harddiskskiver, og så er der indbygget usb-kabel, så det aldrig bliver væk.

Ja ok – to ud af tre lyder spændende. Men den med usb-kablet betragter vi ikke just som en større salgspointe.

Vi kunne ikke finde et sted, hvor der stod, hvor stor påvirkning drevet er beskyttet mod. Så under vores test antog vi, at drevet kunne klare at blive skubbet ned fra skrivebordet, samt tabt når man går rundt på kontoret. Så ikke noget med at smide det ud fra tredje sal under testen, vi nøjedes med at tabe det ved almindelig brug.

Medfølgende programmer

Freecom plejer ikke at belæsse deres harddiske med alskens software, men denne gang har de dog smidt lidt software med, som du kan installere, hvis du skulle have lyst – helt præcist fire stykker software.

Green Button
FHD Formatter
Drive protection
FHD Eraser

De fire programmer giver hver især forskellige funktioner til drevet. Green Button gør, at du kan sætte en slumrefunktion på, så drevet sover efter f.eks. ti minutters inaktivitet, og det giver i teorien en strømbesparelse, omend den er marginal.

FHD Formatter kan formatere harddisken, og alt efter om du arbejder på pc eller Mac, er det forskellige formater, du kan vælge. Fælles er dog, at de begge kan formatere til FAT32, der også kan læses af begge systemer. Men det har så en pris – filer kan ikke være over 4GB i det format.

Drive Protection krypterer harddisken med en 256-bit AES-kryptering, og når du benytter den funktion, bliver der oprettet en offentlig og en privat sektion på disken.

FHD Eraser gør hvad en siger – den sletter alle filer på harddisken, og den gør det grundigt og effektivt.

Omkring software er der et par ting der, skal have ros. For Freecom har to smarte funktioner. Dels en knap, der hedder ”Gem Freecom filer”. Klik på den, og al den medfølgende software kopieres over på din harddisk, så du kan lægge det tilbage, hvis du skulle komme til at slette det ved en fejl.

Dernæst – hvis du vælger at bruge FHD Formatter, så flyttes alle filerne midlertidig, og når formateringen er færdig, så bliver de lagt tilbage på disken. Det er da smart.

Ups – vi tabte vist disken

Vores test startede med en benchmark med CrystalDiskMark programmet. Der var ingen tvivl om, at Tough Drive er et hurtigt drev. Ved sekventiel læsning opnår det en hastighed på 3807 MB/s), og selvom det falder markant ved skrivning (127,9 MB/s), så er det stadig et hurtigt drev (du kan se alle tal herunder).

Derefter tog vi vores store testfil på 3,99GB, og kopierede den over til disken. 32 sekunder sagde stopuret, hvilket vi var meget tilfredse med.

Dernæst kom turen til vores samling af 310 store filer (i alt 7,59GB), og her imponerede drevet også med at klare opgaven på kun 1 minut og 53 sekunder.

Alt i alt flotte tider, der giver os et pænt hurtigt drev.

Endelig kom vi til den del af testen vi havde glædet os mest til, nemlig hvor vi kunne smide harddisken på gulvet.

Det blev til rigtig mange gange ”ups – jeg tabte vist disken”, og bragene på trægulvet afslørede da, at det ikke var et blidt fald drevet oplevede. Vi valgte at tabe det både på kant og på den flade side, og da harddisken havde oplevet over 10 fald, så satte vi den tilbage i computeren, og der var intet der afslørede at Tough Drive 3.0 lige havde fået en læstelig gang bøllebank. Drevet svarede med det samme og alle vores filer var intakt. Rigtig godt gået.

Opsamling

Det er ikke uden grund at Freecom er berømte for deres drev. Tough Drive 3.o har virkelig imponeret under testen. Gode hastigheder under vores benchmark, en rigtig god finish på drevet, der gør at det både er behageligt at holde på, svært at tabe (selvom vi nu klarede det alligevel), og så tåler det rent faktisk at blive tabt.

Tough Drive holder hvad det lover, og så er det ikke en gang et dyrt produkt, endnu et plus på kontoen. Faktisk så fandt vi under testen, ikke for alvor noget der trak ned i vores bedømmelse, hvilket er lidt af en sjældenhed.

 Produktinformation

Produktnavn: Tough Drive 3.0 500GB
Producent: Freecom
Hastighed: 7200RPM
Porttype: USB 3.0
Cover: Indkapslet i silikone
Dimensioner: 14 x 8,3 x 1,9 cm
Vægt: 200g
IP54: Støv og vand resistant
Pris: Set til 566 kroner
Læs mere hos Freecom.

 

 Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Tough Drive 3.0 fra Freecom er et anbefalelsesværdigt drev. Det er hurtigt, det er behageligt at håndtere, der følge den software med der gør at drevet bliver ekstra sikkert, og så er det virkelig et durabelt drev. Ved almindelige tab på gulvet kunne vi ikke formå at fremprovokere fejl på drevet. 

 

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.