
Støvsugerrobotter er ikke noget nyt, og vi har længe haft en Roomba kørende her på matriklen til at klare den daglige støvsugning. Nu har vi haft mulighed for at teste LGs Hom-Bot, der skiller sig positivt ud på flere områder, ikke mindst støjniveauet.
Det der dog fik os til at kigge nærmere på Hom-Bot var den form. Hvor Roomba er rund, ligesom alle andre støvsugerrobotter vi har set på, så er Hom-Bot firkantet, og den har hele to børste siddende i foran, så den lettere kan samle skidtet sammen.
Ideen med en firkantet støvsugerrobot er naturligvis, at den lettere kan komme ind i hjørnerne. Ideer og tanker er en fin ting, men efter at have haft den kørende i en uges tid, måtte vi konstatere at den ikke var bedre til at klare hjørnerne end vores gamle robot. Selv ikke da vi nærmest tvang den op mod et hjørne lykkedes det for os. Hom-Bot nægtede at køre derind og gøre rent.
Utrolig stille
Men bortset fra hjørneproblematikken så er der masser af roser til Hom-Bot. Der er ingen tvivl om at den gør grundigt rent, og det er noget vi virkelig sætter pris på ved en støvsugerrobot.
Samtidig skal LG roses rigtig meget for at have fremstillet Hom-Bot så den er stille, og vi mener meget stille. Vi var vandt til støjniveauet fra vores Roomba, men da vi startede Hom-Bot var der kun en ganske lille brummen, og det på trods af, at den kørte lynhurtigt rundt i huset.
En anden ting som vi virkelig sætter stor pris på er den sensorer der forhindrer Hom-Bot i at køre ind i ting og sager. Andre robotter har en salgs kollisionsdetektor der fungerer ved fysiske påvirkninger. Altså – robotten kører ind i ting, og så stopper den.
Her er LG Hom-Bot anderledes smart. Den har indbygget både kameraer, ultralydssensorer og infrarøde sensorer der alle hjælper med til at bedømmeafstanden til genstande. Det betyder at den kører tæt på dine paneler, men den kører ikke ind i dem. I praksis betyder det også, at den ikke ridser paneler og skabe, noget vi ellers har lært at leve med når vi bruger vores gamle robot.
En anden ting vi blev begejstrede for, er dens fotografiske hukommelse. Noget der i denne sammenhæng skal tages meget bogstaveligt. Den er nemlig udstyret med to kameraer der hele tiden tager billeder, så den dels kan beregne den bedste måde at gøre rummet rent på. Dels kan den huske rummet fra tidligere. Så hvis den brugte 20 minutter på en stue første gang den støvsugede der, så bruger den måske kun 15 minutter næste gang, for nu kender den rummet, og skal ikke lære det at kende igen. Rigtig smart siger vi bare.
Forskellige tilstanden
Robotten er forsynet med flere forskellige tilstande når den gør rent. Blandt andet en turbo-mode, som betyder at den sætter ekstra kraft på børster og suget. Den slår den automatisk til når den kommer til et tæppe.
Den har også en ”hurtig-”funktion, så den ikke gør så hurtigt rent, men til gengæld bliver hurtig færdig. Rummet er bliver ikke støvsuget lige så grundigt, men omvendt så går det rigtig stærkt.
Svær rengøring af Hom-Bot
Problemet med alle støvsugerrobotter er den efterfølgende rengøring. For godt nok slipper du for at støvsuge i hele huset, men du slipper altså ikke for at gøre robotten ren. Dels skal børsterne gøres rene så de fungerer optimalt, dels skal du have tømt selve støvopsamleren.
Den første øvelse burde være let, men den ’kam’ som LG leverer med er bare ikke god nok. Vi brugte alt for lang tid på at gøre børsterne rene, og endte med at bruge fingrene i stedet, det var bare meget lettere.
Så er der selve støvopsamleren. LG har placeret den rigtig godt oppe under låget. Åben det og den er lige til at tage ud. Men når du tømmer den er det svært ikke at spilde. Vi oplevede at der kom rigtigt meget ud på vores bord mens vi gjorde robotten ren.
Vi mangler så også et håndtag på Hom-Bot. Når vi skulle flytte den fra rum til rum, eller bare løfte den fra basen op til bordet hvor vi skulle gøre den ren, var det nødvendigt for os at tage fat under den. Der savnede vi pludselig vores Roomba, der dog er forsynet med et håndtag på ”ryggen”.
Sjove lyde
Den sidste ting vi lige er nødt til at kommentere på er valget af lyde og stemmer. Når robotten starter kommer der en meget engelsk stemme og formaner os om at huske at tømme ”the dustbin” (skal udtales med tydeligt ’u’) efter brug.
Når robotten er færdig spiller den nærmest en fanfare, og helt generelt er den udstyret med en mænge sjove melodier der hver i sær følges op af førnævnte engelske kvinder der så fortæller os ting som ”the robot is searching for home location” eller ”cannot find home location, returning to start position”.
Hvis vi ser bort fra det morsomme i måden beskederne leveres på, så er det rigtig fint at robotten ikke bare stopper hvor den var kommet til. Vi har, med Roomba, oplevet at den er stoppet under en sofa, og prøve lige af få sådan en tingest ud derfra. Hom-Bot kører tilbage til hvor du startede den, hvis du har flyttet den ind i et rum, hvor basen ikke er placeret.
Opsamlingen
LG Hom-Bot er en rigtig god støvsugerrobot. Den er hurtig, grundig og ikke mindst meget stille. Specielt det sidste sætter vi stor pris på. Det var skønt at den selv holdt øje med om den var kommet for tæt på paneler og skabe, så den ikke kører og skraber dem.
Det var ærgerligt at robotten så ikke var bedre til hjørner end andre robotter, og vi blev deciderede irriterede over svineriet når vi skulle gøre den ren.
Når det er sagt, så var oplevelsen ved at bruge Hom-Bot langt overvejende positiv, og vi forventer os rigtig meget til næste generation, når LG har fået luget nogle af børnesygdommene ud af den.
Produktinformation
Produktnavn: LG Hom-BotProducent: LGKamera: Dobbelt kamera, top og frontSensorer: Kamera, ultralyd, infrarød, gyroskop, accelerometerStøvopsamler kapacitet: 0,6 literBatterilevetid: Omkring 100 minutterStøjniveau (opgivet): 50 dBPris: Set til 3.200 kronerMere information hos LG
Bedømmelse
Samlet vurdering 85%
LG Hom-Bot er en god støvsugerrobot, der arbejder både stille, hurtigt og grundigt. Vi savner at den er lettere at gøre ren, et håndtag så den er let at flytte rundt på. Men det vigtigste er på plads – den gør godt rent.