
Samsung er store på mobilfronten og ønsker også at være en stor spiller på markedet for wearables. Her på Tech-Test har vi testet Gear S, et smart watch der fungerer bedst, hvis du bliver i Samsungs økosystem og forbinder det med en Samsung smartphone.
Det har et fantastisk flot design, og langt hen ad vejen fungerer det godt. Desværre er der også områder, hvor det skuffer, og det kommer vi tilbage til lidt senere i denne anmeldelse.
Det smarte ur
Samsung Gear S er først og fremmest et ur, nærmere betegnet et meget stort ur. Men det er også en fitness-tracker, en stress-måler, en pulsmåler og en direkte forbindelse til din smartphone.
Skærmen, eller skal vi kalde den for urskiven, virker overdrevet stor, og den er da også hele to tommer i højden, og så er den fremstillet i en buet Super AMOLED-skærm. Dem, der kender skærmkvaliteten på Samsungs smartphones, vil kunne nikke genkendende her – Super AMOLED giver en fantastisk opløsning på skærmen.
Grunden til, at Samsung har gjort den buet, er for at den skal sidde godt på armen. Men kære Samsung, det er altså svært at lave et ”one size fits all” når urets skærm er to tommer. Undertegnede har ikke noget lille håndled, og her sad uret fint, en spinkel person vil nok føle, at uret er markant for stort – det vil aldrig komme til at sidde godt på alle, slet ikke små og spinkle personer.
Ibrugtagning af Gear S skulle hurtigt vise sig at være en lidt speciel oplevelse. Først skulle vi oplade den, og det er ikke muligt at tilslutte strøm direkte til det smarte ur. I stedet skal du koble den samme med en opladerstation, som så kobles til stikkontakten.
Det kræver lidt vold at få de to enheder til at sidde sammen, og vi var ved flere lejligheder bange for at ødelægge ur og/eller oplader. Af få dem skildt ad igen var ligeledes noget, der krævede fingerkræfter. Her kunne Samsung godt have lavet en bedre løsning.
Men det passede godt sammen med oplevelsen af at tage uret på. Smart nok er det forsynet med en rem, der kan tilpasses flere størrelser. Her skal Samsung have stor ros, men de får altså ikke ros for måden, hvorpå uret skal klikkes på plads rundt om håndledet.
Vi havde store problemer med at få låsen til at falde i hak, og flere gange var vi tæt på at opgive. Det lykkedes dog, men vi skal lige tilføje, at det er næsten lige så svært at åbne remmen igen.
Let sammenkobling med smartphone
Til lejligheden havde vi lånt en Samsung Galaxy Alpha for at kunne hente og bruge app’en Samsung Gear. Her skal Samsung have ros, det var dejligt let at få koblet smartphonen sammen med uret. Men det ærgrer os en del, at det er nødvendigt at skulle have en Samsung smartphone for at få det fulde udbytte af uret.
I en verden hvor det meste skal kunne køre på så mange platforme som muligt, virker det underligt bagstræberisk at binde folk til en producent på den måde.
Men det ændrer ikke på at app’en er ret smart. Det er herfra, du vælger, hvordan uret skal se ud, altså hvilken type urskive skal der vises. Du kan lægge musik og billeder over på uret, du kan installere nye apps, f.eks. kan du hente Endomondo app’en og en gps app.
Du får også adgang til S-health app’en, hvor du kan måle dit hjerteslag og stress niveau, logge hvad du spiser, hvordan du sover og hvordan du motionerer samt en del mere.
Tilbage til uret
Gear S kommer med mulighed for at indsætte et sim-kort, så du ikke er afhængig af din smartphone, og du har mulighed for at arbejde med uret, som var det i virkeligheden din smartphone. Du få adgang til dine sociale medier, kalender og andre apps, du måtte vælge at installere.
Du kan også ringe eller modtage opkald direkte på uret, og når du kommer indenfor rækkevidde af dit lokalnet, så kan uret automatisk koble sig på dit WiFi.
Det lyder jo forjættende alt sammen, men husk lige på, at selvom vi før sagde, at skærmen var stor, med sine to tommer i højden, så er det stadig et meget lille skærm, når du skal til at bruge den med dine fingre.
Det går let nok når du swiper mellem skærmene på uret, men når du skal til at skrive sms’er eller mails, eller måske indtaste et telefonnummer, så går det galt. Her skal man have ret små fingre, ellers går det hurtigt galt.
Der er ingen tvivl om, at uret er flot, og nogle af de urskriver, du kan vælge, giver virkelig uret et meget elegant udseende.
Men det føles ikke rart i længden at gå med det på håndledet. Det er stort og tungt, og rammen rammer hele tiden bordet hårdt, når man – som undertegnede – sidder og skriver rigtig meget.
Uret er så udstyret med en række funktioner, der giver det masser af potentiale. Vi har allerede nævnt muligheden for at tjekke mails og modtage sms’er, men Gear S er også en fitness-tracker og en helse-tracker.
Vi startede med at ville tjekke vores puls, men måtte konstatere, at det ikke var helt så let. De første mange gange fik vi bare at vide, at vores hjerteslag ikke kunne findes. Det undrede os meget, for vores Fitbit Charge HR klarede opgave unden problemer.
Vi måtte forsøge os frem og tilbage et par gange, men det lykkedes endeligt at få taget vores puls. Vi målte også vores stress-niveau og både puls og stress var i vores tilfælde rigtig gode – lav hjerterytme og ingen stress.
Uret kan også godt tracke din søvn, eller rettere – du kan fortælle Gear S, hvornår du lægger dig til at sove, og så kan du aflæse dit søvnmønster næste dag. Her er det så lige, at vi undrer os. Vores Fitbit Charge HR (http://tech-test.dk/elegant-og-velfungerende-fitness-gadget/) finder helt selv ud af, hvornår vi sover og er vågne, men selvom Gear S måler på samme måde som Fitbit gør – ved at måle direkte på oversiden af håndledet, så kan den altså ikke finde ud af, hvornår vi sover.
Det ærgrer os en del, for vi glemmer rask væk at klikke på ”nu sover jeg”-knappen, så der kom ret hurtigt huller i vores log over søvn.
At have uret på til fitness-træning eller ud at løbe blev hurtigt droppet. Uret er bare alt for stort. En fitness tracker skal være lille og diskret, ikke forsøge at give sig ud for at være et Tag Heuer ur.
Opsamling
Gear S er et flot produkt, men det er alt for stort efter vores mening. Det kan godt være, at man gerne vil lave et klassisk ur, og det er fint nok. Men så skal det ikke markedsføres som en fitness-tracker, eller bare som et produkt, man godt kan have på til træning.
Det duer nemlig ikke med Gear S. Det er ikke behageligt at have den på under træning, og man er konstant nervøs for at slå den ind i et eller andet, så den går i stykker.
En fitness tracker udmærker sig ved at være lille og diskret, ikke just noget vi kan kalde Gear S.
Vi betragter Gear S som et fint første forsøg og håber på, at Samsung snart vender tilbage med en opdateret og mere elegant løsning.
- Produktnavn: Samsung Gear S
- Producent: Samsung
- Display: 2” buet Super AMOLED
- Opløsning: 360 x 480
- Hukommelse: 512 MB
- Lagerplads: 4 GB
- Sensorer: Accelerometer, gyroskop, kompas, pulsmåler, lysmåler, UV, barometer
- Batteri: 300 mAh
- Set til: 2.400 kroner
- Mere information hos Fitbit
Samlet vurdering 65%
Et flot produkt med mange gode tanker. Desværre er uret alt for stort og klodset at gå med, ikke mindst hvis du vil bruge det til fitness. Vi ser frem til næste version, der forhåbentligt har fjernet nogle af børnesygdommene.