Fodbold med fokus på følelser

På overfladen byder EA Sports på mere af det samme i FIFA 15, men når du kommer i gang, vil du opleve, hvordan spillerne i større grad end tidligere kan være i deres følelsers vold

En spilfranchise, som får årlige opdateringer, har svært ved at skabe nytænkning i hvert kapitel. Derfor er FIFA 15 et spørgsmål om finjusteringer og introduktion af gameplay-detaljer, som sidste års udgave ikke havde. Hvis du hører til gruppen af FIFA-entusiaster, der mener, at FIFA 14 havde brug for mere intelligens og uforudsigelig adfærd, bør du trække i spillertrøjen fra din favorit klub nu – for du vil på banen hurtigst muligt. 

Forskellen ligger i detaljen

Er du ikke bekendt med FIFA-serien, vil du blive overvældet af spillets mange funktioner og muligheder. Du bliver kastet lige ind i en pokalkamp, hvor du ikke får nogen form for forklaring på, hvad du skal gøre, og hvordan spillets styring fungerer. Kort sagt, er du ny på banen, skal du selv finde ud af, hvordan FIFA 15 skal spilles, hvilket betyder mange ture frem og tilbage mellem kontrolmenuen og fodboldbanen. Ligeledes bliver du overvældet over det første møde med FIFA 15s omfattende karriere- og managerdel.

Har du brugt et par dage på at lære karriere- og managerdelen at kende, vil du have et begreb om, hvad du skal gøre, men indlæringskurven er høj. Har du spillet FIFA 14, vil du føle dig hjemme lige med det samme, da de forskellige game modes er de samme som sidste år. 

FIFA 15 handler om Emotional Intelligence-featuren; hvordan fodboldspillernes følelser, får dem til at handle på en bestemt måde i bestemte situationer. Alle 22 spillere på banen opfører sig forskelligt i forhold til, hvordan kampen udvikler sig. Udfordrer du en bestemt spiller til dueller, kan han ende med at få en konfronterende adfærd overfor dig, hvis du bruger ufine tricks. 

Hvor Emotional Intelligence skinner bedst igennem er hos målmanden. I FIFA 14 virkede han meget statisk og styret af rigide algoritmer, hvilket gjorde målmanden til en mindre pålidelig kampfælle. I år vil du opleve, hvordan målmanden reagerer på en spiller, der løber solo med bolden gennem forsvaret, og hvordan han angriber, når du kommer inden for straffesparksfeltet. Omvendt vil målmanden trække sig tilbage til mållinjen, hvis han kan se, at forsvarsspillerne kommer hjem og går efter dig, når du løber med bolden.

Målmandens elastiske adfærd gør, at du får sværere ved at komme tæt på målet for at score end tidligere, hvilket er en velkommen feature.

Du får også sværere ved at penetrere forsvaret selv med spillere som Sturridge, fordi forsvaret er blevet barskere. Sætter du i fuld spurt, vil du opleve, hvordan forsvarsspillerne hurtigere end tidligere vil indhente dig. Det er her, hvor du får gavn af FIFAs omfattende fintemuligheder, hvor du bruger forskellige tricks til at vinde dueller.

Spillerne begår fejl under pres, hvilket er en autentisk og kærkommen feature, men EA Sports har til gengæld stort set udryddet andre former for spillerfejl, så FIFA 15 ikke blev fejlenes kampplads. Konsekvensen af dette valg er, at hvis du fører en i kamp og stresser modstanderen, begår de fejl, men er du bagefter, og begge hold er trætte, spiller det andet hold mere eller mindre fejlfrit, hvormed Emotional Intelligence ikke fungerer helt optimalt. 

Tvungen pause i kampene

EA Sports tvinger dig i år til at bruge mere tid på filmklip og replays, hvor du skal bruge adskillige sekunder på at se spillere fejre et mål eller gense et replay. FIFA 15 har flotte spillerdetaljer såsom græspletter på tøjet og ansigtsudtryk, der afspejler bestemte følelser, og det vil EA Sports gerne have, du lægger mærke til, men dit spil bliver afbrudt, hvor du helst bare vil spille videre. 

Spillerdetaljerne er flotte, og EA har gjort meget ud af, at Messi ligner Messi. Du vil i større grad end tidligere kunne læse spillernes følelser i deres ansigter, men grafikken har også mangler, eftersom spillernes bevægelser i replays og filmsekvenserne er meget firkantede og hakkende at se på. Bevægelserne mangler ganske enkelt et mere levende flow for at give mere realistisk billede af spillernes adfærd.

Stemningen på de forskellige stadions er blevet mere levende at se på qua mangfoldighed og flere detaljer blandt tilskuerne. Stemningen bliver understøttet af kommentatorholdet, der i år består af Alan Smith og Martin Tyler. De bidrager begge til en levende fodboldkamp. Her veksler FIFA 15 mellem en stadionfornemmelse, og fornemmelsen af at du sidder derhjemme og ser kampen, da brølene fra fans på stadionet går meget tydeligt igennem, mens Smith og Tyler fortæller dig om spillerstats og præstationen på banen, som var det en live-transmitteret kamp.  

Følelsen af sejr overtrumfer realismen

Selv om FIFA 15 er baseret på virkelighedens fodboldverden med autentiske klubber som Manchester City og FC København, ligesom du har autentiske spillernavne som Fernandinho og Arjen Robben, er der langt til virkelighedens verden.

FIFA 15 er ikke en fodboldsimulation, da antallet af mål, eller rettere antallet af overdådige mål, du kan score i en kamp er langt fra det realistiske. For EA Sports ønsker ikke, at du skal have en målløs oplevelse, fordi det ikke er den spændende del af fodboldkampene. Til gengæld trækker EA Sports de mest spændende øjeblikke ud af fodboldverdenen og placerer dem i et fodboldspil, der er designet til, at du skal have det godt med dig selv. Du scorer mål, og du ser dit hold fejre din præstation med begejstring. 

Vi fik PlayStation 4-udgaven til test fra Electronic Arts, hvorfor vi ikke har haft mulighed for at teste FIFA Ultimate Team Legends, der er en eksklusiv Xbox One og Xbox 360 feature. 

 Produktinformation

Titel: FIFA 15Platform: Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, PC, Nintendo Wii & Nintendo 3DSGenre: FodboldspilUdvikler: EA CanadaUdgiver: EA SportsSet til pris: Kr. 469Mere information hos EA Sports

 Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

FIFA 15 gør en stor dyd ud af at portrættere følelser i fodboldspil, hvilket indebærer en bedre adfærd hos målmænd og flere fejl blandt pressede spillere, men Emotional Intelligence har enkelte mangler, selv om featuren gør spillet mere dynamisk og styrker fodboldspillet. For fans af serien er FIFA 15 fortsat et spil, der fejrer de mest underholdende stunder i fodbold.

Del artiklen på