Fra grim til… mindre grim

Remaken af Grim Fandago byder på en finpoleret og flottere udgave af Tim Schafers klassiker. Selvom den nye udgave byder på få nyheder, er der stadig noget at komme efter for nostalgikere og fans af en uddød genre

grim fandango

Adventure genren er en uddød genre, hvilket begrædes blandt gamere med hang til spil, hvor historien er i fokus. Er du ligesom mig, kære læser, omkring midten af 30erne eller ældre, husker du måske adventure genrens stortid i 90erne – navnlig klassikeren, Grim Fandango.

Tim Schafer, manden bag Monkey Island, og hans spilstudie, Double Fine Productions, har fornylig udgivet deres perle af et adventurespil i en forbedret udgave til PC, PlayStation 4 og PlayStation Vita – spillet kan købes som digital download. Grim Fandango Remastered er et godt og nostalgisk gensyn med en klassiker, som ikke er bange for sort humor, provokerende jokes, komplicerede gåder og en pokkers god historie.

Grim Fandango

Døden A/S

Stakkels Manny Calavera. Han er sælgeren, du bare ikke kan undlade at få sympati med. Hvad sælger han? Dødspakker! For døden er ikke endestationen – det er kun mellemstationen. Og det er Mannys job at sælge nyligt afdøde en rejsepakke til himmeriget, hvor prisen er baseret på, hvor god man har været i livet. Af en eller anden mærkelig årsag ender Manny altid med de kunder, som kun fortjener en tur i en billig trækiste indsmurt i mærkelig flydende væske. Han kan bare ikke ramme de store kunder – indtil han ”hacker” sin ærkerivals postlevering og finder en stjernekunde. Herefter går det helt ad H til, og Manny skal gennem de næste fire år redde en helgeninde, afsløre fusk i firmaet han arbejder for og forsøge at finde sin egen vej til himmeriget.

Grim Fandango

Hvordan pokker…!?

Ingen tutorial. Ingen manual. Værsgo at hoppe i med hovedet først. Da Grim Fandango udkom i 1998, fulgte der en mobbedreng af en manual med i købet, hvilket var hyggelæse ved siden af spillet. I dag er der ikke meget hjælp at hente, hvilket betyder, at du skal bruge en times tid på at lære spillet at kende, hvis du ikke har spillet den originale version.

Grim Fandango er egentlig meget lettilgængeligt. Vi spillede PlayStation 4-versionen, hvor kontrolfunktionen og styringen var ligetil, selv om den analoge styring ikke fungerer helt optimalt, når Manny løber, og skærmbilledet skifter, hvormed du ser vor ”helt” fra en anden vinkel. Trykker du analogstyrepinden til højre under billedskiftet, får du Manny til at løbe i en forkert retning i det næste billede, da hans løbebane er en anden end i det forrige billede. En mindre detalje om end frustrerende til tider.

Gameplayet er historiebaseret, og du skal lede Manny igennem fortællingen ved at løse gåder, tale med andre samt udforske dødsriget. Mannys eventyr udspiller sig som et noir krimidrama i 1930erne, som er gennemsyret af sort humor og groteske skabninger såsom dæmonen, Glottis, der agerer Mannys uofficielle chauffør og eneste ven. Netop den sorte humor og de finurlige væsener i Grim Fandango får dig til at blive suget ind i dødsuniverset og holde din opmærksomhed fanget i de 12-14 timer, det tager at gennemføre spillet.

Griim Fandango

Undervejs i spillet møder du mange forskellige karakterer, du skal konversere med for at finde frem til sandheden om firmaet, du arbejder for, og under de forskellige konversationer skal du være opmærksom på, hvad du siger, da du har flere forskellige svarmuligheder under en samtale.

Grim Fandango

Gåderne byder på hjernegymnastik en masse. Og som i ethvert godt adventurespil er gåderne baseret på ofte åbenlys logik, selv om løsningen ikke er åbenlys, før du har besejret gådens udfordring. Til gengæld savner vi en række tips, der fortæller os lidt om, hvordan gåderne kan løses. Vi brugte et par timer på at finde ud af, hvordan vi skulle opsnappe posten fra Mannys ærkerival, hvilket indebar et kort, der skulle igennem en hullemaskine, balloner der skulle fyldes med mærkeligt snask, og en pedel der skulle lokkes til at reparere den centrale postserver. Gåderne er Grim Fandangos store force – og store frustrationsmoment. Og der er mange af dem!

Remastered… sådan, nogenlunde

Grafikken i Grim Fandango har fået et betydeligt løft, hvilket er tydeligt, hvis du veksler mellem den originale grafik og den restaurerede. Men det er kun de enkelte figurer og levende genstande, som har fået et grafisk løft. Baggrundene er fortsat, som de så ud i 1998. Figurerne har til gengæld fået flere detaljer. De er skarpere at se på, og deres udseende påvirkes af lys og skygger. Manny bliver blegere og får mørke striber, når han står ved sit vindue og lyset kommer ind igennem persiennerne. Spillet foregår stadig i 4:3 format, hvor det kunne have været skønt med et ordentligt 16:3 format.

Tim Schafer og andre kreative hoveder lægger stemme til spillets kommentarspor, du kan vælge at lytte til, mens du brager igennem den enkelte bane. For fans af Grim Fandango er kommentarsporet en guldgruppe af anekdoter, som skaberne af spillet disker op med. Ellers er det så som så med nye tiltag i spillet.

Grim Fandango
Produktinformation

  • Titel: Grim Fandango Remastered
  • Platform: PC, PlayStation 4, PlayStaton Vita
  • Genre: Adventure
  • Antal spillere: 1
  • Udvikler: Double Fine Productions
  • Udgiver: Double Fine Productions
  • Set til pris: Kr. 109
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Grim Fandango Remastered er en af de klassikere, som adventurefans bare må eje. Givet, du får ikke mange nye tiltag med i købet, men flottere er spillet blevet, og kommentarsporet med flere af skaberne af spillet er hele oplevelsen værd. Vi kan varmt anbefale den nye udgave af Grim Fandango, hvis du er nostalgiker med hang til god historiefortælling og frustrerende gode gåder.

Kommentar til artiklen?