Fremtidens plæneklipper styres fra din tablet

Bosch appellerer til danske husejere, der hellere vil bruge tiden på grill og nyde haven frem for at klippe græsset

Bosch indigo

Har man behov for allergipiller i februar? Tech-Tests udsendte fortrød i hvert fald, at han ikke havde fyldt sig med antihistamin før deltagelsen i dagens Bosch-presseevent. De gode folk fra Bosch havde nemlig fyldt lokalet i Toldboden i København med frisk græs, hvilket jo giver mening, når man skal demonstrere fremtidens plæneklipper.

Bosch satser på det danske marked

Robotplæneklippere er ikke længere et luksusgode. Det mente den tyske elektronikgigant, Bosch, for bare syv år siden. I dag er robotplæneklippere et alment gode, der appellerer til almindelige forbrugere – og prisen er derefter. Det fortæller Hans Feuk, som er administrerende direktør for Bosch i Danmark.

Bosch lancerer Indego Connect til foråret. Denne femte generations robotplæneklipper er firmaets første model, som henvender sig direkte til privatforbrugeren, og Indego Connect er efter fabrikantens eget udsagn helt unik, fordi den kører på GSM-netværket frem for Wi-Fi, hvormed du kan styre græsslåmaskinen med din smartphone eller tablet. Vil du have, at græsset skal slås, kan du aktivere robotten, mens du eksempelvis sidder på dit kontor.

Hans Feuk oplever, at det danske marked for robotter i haven har åbnet sig inden for de sidste få år. I Sverige derimod har markedet for haverobotter eksisteret i mange år, men nu forsøger Bosch og konkurrerende firmaer at appellere til danske forbrugere, som ikke ønsker grønne fingre, men en veltrimmet græsplæne.

Når du køber en Indego Connect, er der et SIM-kort i robotten, hvilket er forbundet til Bosch-serverne. Den tyske fabrikant har valgt, at plæneklipperen ikke skal køre på trådløst netværk, da Wi-Fi forbindelser ikke altid kan nå ud i haven – GSM-abonnementet koster ikke til gengæld ikke ekstra, lover Hans Feuk.

Skulle der opstå fejl med din Indego Connect, kan du via din tablet eller smartphone komme i kontakt med en hotline. Fordi græsslåmaskinen samler data, der går gennem Bosch-serverne, kan supportmedarbejderen hente dataen, som Indego Connect har samlet omkring sin adfærd og handlinger. Dermed bliver det nemmere for supporten at finde eventuelle fejl og løse problemet gennem fjernsupport.

bosch indigo

Performance og pris

Bosch hævder, at Indego Connect kan slå din græsplæne på 1/3 del af tiden i forhold til konkurrenterne, og Klaus Kesje fra Bosch fortæller, at Indego Connect slår græsset i lige baner frem for blot at scanne græsplænen for steder, der har behov for klipning – dette er et problem for enkelte andre mærker, da robotten kan finde på at køre rundt i cirkler for at finde græs, den skal klippe.

Indego Connect kan klippe en almindelig parcelhus græsplæne på 200 m2 på godt 1-2 timer, hvilket svarer til én opladning på batteriet – og robotten kører selv tilbage til sin docking station, når batteriet er ved at være fladt. Robotten er miljøvenlig i forhold til benzindrevne plæneklippere, der ofte kræver en halv liter benzin for at klare samme opgave.

Dermed er Bosch-robotten også økonomisk, selv om Klaus Kesje anbefaler, at du sætter Indego Connect til at klippe dit græs tre gange om ugen. For én opladning koster cirka én krone på din el-regning. Alt er naturligvis relativt i forhold til elselskab, græsarealets størrelse og hvor højt græsset er. Til gengæld samlet Indego Connect ikke græsset op, som det bliver slået. Det efterlades på plænen, hvilket også er en grund til, at Bosch anbefaler, at du klipper græsset tre gange om ugen, da du undgår synligt græsaffald, men derimod genbruger det.

Indego Connect sælges i byggemarkeder til foråret til en vejledende udsalgspris på kr. 13.999, og den har en forventet levetid på fem-otte år – afhængig af hvordan du opbevarer og behandler robotten.

bosch indigo
Kommentar til artiklen?