Gaming-headset giver dig overblikket

Kongen af surround sound lydformater har indgået en alliance med Turtle Beach. Resultatet er gaming-headsettet Ear Force Z60, men hvor tæt kommer alliancen på det, vi mener er den optimale lydoplevelse i computerspil?

Inden vi går i gang med at kigge nærmere på dette headset, så er det på sin plads at se på, hvad det er vi kigge efter, når vi anmelder denne type headset.

Et gamer-headset skal nemlig ikke leve op til standarden for hovedtelefoner, der er skabt til musik eller filmoplevelser, hvor bassen rumler i takt med elektroniske rytmer og eksplosioner. Et gamer-headset skal have en balanceret baseffekt, der ikke overdøver de små, fine lydeffekter og stemmer i dit spil. For det er vigtigt for dig at kunne vurdere præcist, hvorfra dine fjender kommer listende, så du kan afværge et potentielt bagholdsangreb i onlineskydespillet. Overdøver den rungende eksplosion fra en kampvogn, der er blevet ramt af din raket, kan du heller ikke høre, hvad dine holdkammerater fortæller dig i ørebøffen. 

Opdeling af lydbilledets detaljer er en anden præmis, der er essentiel for et godt gamer-headset. De fleste modeller understøtter surround sound i enten 7.1 eller 5.1. Vi skal ærligt indrømme, at vi har svært ved at høre forskel på syv lydkanaler i forhold til fem – for os er det lir med syv kanaler. Til gengæld er det vigtigt med surround, fordi du får en retvisende fornemmelse af, hvorfra fodtrinnene eller motorlyden kommer – dermed kan du hurtigere reagere.  

Endelig er der stemmefokus. Kommunikation er et af de vigtigste elementer i teamwork, når du rammer slagmarken med dine holdkammerater. Du har din rolle, og de har deres. I skal kommunikere sammen, og derfor hjælper det ikke noget, at mikrofonen i dit headset opfanger baggrundsstøj. Ligeledes skal du kunne høre, hvad dine holdkammerater fortæller dig, hvormed stemmerne i hørebøfferne ikke må blive overdøvet af lydeffekterne.

Går du op i online-gaming, bør du investere i et surround-headset, hvor der er fokus på opdeling af lydbillede og stemmer. Forsøger sælgeren i butikken at få dig til at købe et par hovedtelefoner, som han mener passer til både musik, film og spil, fordi der er fyldig og kraftfuld bas, forlader du roligt butikken med fremstrakt hånd, hvor én finger peger opad. For du skal kunne høre forskel på, om fjenden kommer fra sydøst frem for øst. 

DTS er kongen!

Turtle Beach har gjort det rigtige, da de allierede sig med DTS, eller Digital Theater Systems, fordi lydformatet efter vores mening er det bedste til at opdele lydbilledet. DTS-formaterne er mest kendte for deres lyd i biografer og hjemmebiografer. Da vi så, at Z60 understøttede DTS Headphone: X-Surround Sound Processing, blev vores forventninger tårnhøje, og vi var i sagens natur nysgerrige efter, om Turtle Beach og DTS kunne leve op til dem. 

Men først, det praktiske

Z60 er hovedsageligt til brug på din pc eller Mac, men du kan også bruge det sammen med din tablet eller smartphone. Du kobler headsettet sammen med den medfølgende usb-fjernbetjening, som tilsluttes en ledig usb-port i din computer. Du skal ikke engang installere en driver – simpelt. Forskellen på Mac og pc-brug er dog, at du på Mac skal ændre indstillingerne i lydmenuen for at kunne bruge headsettet, hvilket kan tage lidt tid at blive klog på. I Windows er det blot plug and play.

Turtle Beach-headsettet sidder godt rundt om dine ører, og det er behageligt at have på selv i længere tid ad gangen. Vi har dog et problem med, at hørebøfferne ikke var synderligt gode til at lukke baggrundsstøjen ude. Vi oplevede, at lyde fra andre skærme trængte igennem, mens vi spillede.

Headsettets mikrofonstang kan på- og afmonteres, hvilket kan være lettere irriterende, hvis du glemmer, hvor du sidst har lagt den – vi er lidt distræte er på redaktionen. Nemmere ville det have været, hvis vi blot kunne trække mikrofonstangen ind eller ud af hørebøffen. Stangen kan bøjes, så den ikke sidder i vejen for dig, eller distraherer dit blik når du spiller.

Usb-fjernbetjeningen gør det let for dig at regulere lydstyrke i hørebøfferne, og du kan også skrue op eller ned for andres stemmer. Med fjernbetjeningen kan du også skifte mellem musik-, film- og spilformater, så headsettet tilpasser lyden til det, du bruger det til. Du vil dog ikke opleve en nævneværdig forskel, eftersom Z60 ikke er bygget til at gengive kraftfulde lydeffekter i film, men du får en mere strømlinet stereoeffekt, når du lytter til musik.

Er kongen faldet af hesten?

Som nævnt tidligere associerer vi DTS med biografen og hjemmebiografen, hvor der er voluminøse lydoplevelser med kraft og saft. Derfor tog det lidt tid at tilpasse vores ører til, at DTS var flyttet ind i et gaming-headset, hvor bas som bekendt har en mindre fremtrædende rolle end normalt.

Z60 lever op til vores høje forventninger. Vi har testet headsettet sammen med Assassin’s Creed: Black Flag og StarCraft II: Heart of the Swarm. I begge spil oplever vi et meget detaljeret lydbillede, hvor opdelingen af lydeffekterne giver os en god fornemmelse af, hvad der sker i spillet – og hvor.

I actionspillet, Assassin’s Creed: Black Flag, oplever du fornemmelsen af at stå på dækket af 1700-tallets krigsskibe i Caribien. Kanonerne tordner på dækket, og skibets træværk splintres, når fjendens kanonkugler borer sig vej igennem, mens dit mandskab råber panisk i kampens hede. Med Z60 får du alle disse lyde i fuld surround, så du får en klar fornemmelse af, hvor kuglerne rammer bagbord. Er fjenden ved at borde dig, kan du høre, at det sker i øverste højre hjørne af skærmen. Og bliver der råbt til dig, kan du tydeligt høre, hvad der bliver sagt. 

I realtid strategispillet, StarCraft II, er der masser af eksplosioner og skyderi. Spillet har en veludbygget online multiplayerfunktion, hvor du kan spille sammen med andre mod andre. Foruden flotte og detaljerede eksplosionslyde med en god bund i bassen, er det vigtigt at kunne kommunikere med din makker, når I spiller sammen. Med Dynamic Chat Boost-funktionen kan du klart og tydeligt høre din makkers stemme, selv om lydbilledet i StarCraft II er fyldigt og ofte proppet med skrig, kanonild og bombardementer. 

Alliancen længe leve!

Turtle Beach og DTS har formået at lave et fantastisk headset, der primært er et gaming-headset, men du kan sagtens bruge Z60 til film – hvis du kan leve med lettere svag bas.

Lydoplevelsen i dine spil bliver storslået, fyldig, detaljeret og præcis med Z60. Er du til actionspil eller onlinespil, er dette headset er nok det bedste, du kan have på hovedet til under kr. 1.000.  

 Produktinformation

Navn: Ear Force Z60Producent: Turtle BeachDriverstørrelse: 60 MMLydformat: 7.1 DTS Headphone: X-Surround Sound ProcessingForbindelse: USBPris: Vejledende udsalgspris kr. 999Mere information hos Turtle Beach

 Bedømmelse

Samlet vurdering: 90 %Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Ear Force Z60 er et fantastisk gaming-headset til en rigtig fornuftig pris. Du får en glimrende surround sound oplevelse, hvor opdelingen af lydbilledet er yderst præcis, så du ved, hvad der sker – og hvor henne. Komforten er i top, men evnen til at lukke baggrundsstøjen ude halter lidt.