Genial computer til kontoret eller biblioteket

Acers lille Chromebox CXI er en diskret og smart computer, der endda kan spændes fast bagpå computeren

2014 blev året hvor computere baseret på Googles Chrome OS for alvor så dagens lys. Tech-Test iler med at bringe den første danske test af Acers bud på en stationær computer baseret på Chrome OS.

Chromebox CXI, der blev lanceret under årets gadgetmesse i Berlin, IFA, er ikke ret stor. Den fylder kun 165,45 x 130,21 x 33,20 mm, og så kan den monteres på bagsiden af skærmen med et standard VESA monteringskit.

Vi kunne ikke vente med at komme i gang med at lege med den. Vi blev lovet, at den ville boote op på otte sekunder, og jeps, det passede. Uanset hvor mange gange vi startede maskinen, så kunne vi ikke drive opstartstiden op over de otte sekunder. Ofte lå den faktisk nærmere ved de syv sekunder, og det kan vi ikke rigtigt klage over.

Samtidig så starter den altid op præcist der, hvor du sluttede. Så selvom vi lukkede computeren, mens vi skrev et dokument, så startede den med dokumentet på skærmen ved næste start. Det kan vi rigtig godt lide.

Fra æske til start på under fem minutter

Det skønne ved en computer som Chromebox CXI er, at den ikke skal konfigureres. Du tænder den, fortæller hvilket land du er i, og så skal du ellers bare logge ind på din Google-konto, og du er klar.

Den kommer klar med alle de applikationer, du umiddelbart har brug for til dit arbejde. Tekstbehandling, regneark, præsentationsprogram, mail, kalender, chat og meget mere. Naturligvis er alt sat i Googles univers, så programmerne er dem, du kender derfra.

Men det betyder også, at du kan tilgå dit arbejde, uanset hvor du måtte befinder dig. Skift arbejdsstation og du har adgang til de samme dokumenter som før, og alle dine ikoner findes placeret på præcist samme måde.

Chromebox CXI er i virkeligheden en tynd klient, der bare logger op mod din Google-konto, og det virker.

Du er dog ikke bundet af kun at bruge de programmer, der er præinstalleret på computeren. Via Google Play kan du installere flere programmer, men naturligvis er der en begrænsning. Du finder ikke programmer som office-pakken fra Microsoft, den grafiske suite af programmer fra Adobe eller lignende. Men langt hen ad vejen kan du finde programmer, der kan det samme, i Googles univers.

Men så igen, Chromebox CXI er ikke en maskine, der er lavet som en konkurrent til de traditionelle computere. Den er beregnet til at blive brugt på kontoret, biblioteket eller måske hjemme som den computer, hvor du kun skal skrive eller bruge regneark, tjekke mail og chatte, og hertil er den genial.

Ikke mindst fordi den ikke fylder noget som helst. Men samtidig så er sikkerheden i højsædet. Du gemmer alt dit arbejde i skyen, så skulle din Chromebox CXI gå i stykker, eller mister du den, så er du tilbage med en ny computer, lige så hurtigt du kan tænde den.

En tilvænningssag

Naturligvis er det anderledes at arbejde på en Chromebox CXI fremfor vores traditionelle computer, det være sig Mac eller pc. Men det er ikke nødvendigvis dårligt. Hovedparten af det arbejde, vi laver på vores computer her på kontoret, kan snildt klares på en Chromebox CXI.

Den fylder ikke ret meget, den larmer ikke, den bruger meget lidt strøm – faktisk markant mindre end den monitor, vi havde koblet til den, og vi havde alle de forbindelser til den, vi kunne ønske os.

Opsamling

Naturligvis er alt ikke godt. I princippet er der intet vi kan på Chromebox CXI, som vi ikke kan på vores standardcomputer. Der har vi jo også adgang til hele Google universet. Men vi kan godt lide ideen om at have et miljø, hvor alt bare spiller sammen, og hvor vi ikke skal tænke på backup eller hvad der sker, hvis vores harddisk bryder sammen.

Det irriterer os også lidt, at ting som strømforsyning og kabel til skærmen pludselig bliver det, der fylder mest. Hvis du monterer Chromebox CXI bagpå din skærm, får du pludselig et tykt HDMI eller Displayport kabel hængende, og når enhederne er så tæt på hinanden, virker det tåbeligt med et langt kabel. Acer kunne godt smide et kort kabel med, bare for en god ordens skyld.

Strømforsyningen er også alt for stor. Det ville have været at foretrække, at selve transformeren var indbygget i enheden, og ikke som nu være en ekstern enhed. Det pynter bare ikke.

Men generelt er vi rigtig begejstrede for Chromebox CXI, og kunne sagtens se den brugt på kontorer, biblioteker og i skoler, og til en pris på omkring 1.500 kroner er der ikke rigtigt noget at betænke sig på.

 Produktinformation

Produktnavn: Chromebox CXIProducent: AcerLager: 16 GB SSDDimensioner: 165,54 x 130,12 x 33,20Processor: Celeron 2957UGrafik: Intel HD Graphics med 4GB DDR3 1600 MHz hukommelseUnderstøtter: 802.11 a/b/g/nBluetooth 4.0Usb-porte: 4 stk.Forventet pris: 1.500 kronerMere information hos Acer

 Bedømmelse

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Jeps – vi kan lide den. En genial lille computer der bare passer perfekt til kontoret, biblioteket eller skolen. Den fylder intet og booter op hurtigere end vi kan nå at sætte os ned. Det irriterer os bare med de tykke kabler, der nødvendigvis forbinder computer og skærm.

About Lars Bennetzen 3823 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.