Godt gammelt backuprogram genoplivet

Acronis True Image har været med næsten lige så længe der har været computere, og nu er de klar med 2015-versionen, og det skuffer ikke – tværtimod

Det er længe siden vi sidst har kigget nærmere på Acronis True Image, så det var med både spænding og en vis skepsis vi fyrede op under den helt nye version, som Tech-Test.dk er de første til at teste i Danmark.

Vi gik i gang med installationen, som klares let over nettet, og her skal Acronis lige roses – du kan selv vælge, om du vil installere programmet til pc eller Mac, et stort plus for dem af os, der kører på flere platforme.

Vi valgte at smide programmet ind på vores pc, og så skulle vi ellers i gang med at installere.

Dejlig let brugergrænseflade

Tidligere versioner af Acronis har lidt under, at deres brugergrænseflade har været meget indforstået. Når du kendte programmet, var det ikke noget problem at komme i gang med programmet, men der var en stejl indlæringskurve.

Igen falder der roser af til Acronis for version 2015. Det var utroligt let at komme i gang med programmet. Ikke alene er brugergrænsefladen bygget utrolig pædagogisk op, den er er også opbygget med farver og ikoner, der både er lette at afkode og behagelige at se på.

Når programmet er startet op, hvilket underligt nok godt kan tage lidt tid, så har du lidt forskellige valgmuligheder i menuen til venstre. Som udgangspunkt står den på ”Backup”, men du kan også vælge ”Sync”, ”Tools”, ”Account”, ”License” og ”Help”.Når du skal starte en ny backup, mødes du af to store cirkler, den ene beder dig om at vælge kilden, altså de data, der skal laves backup af, mens du i den anden skal vælge, hvor backup-filen skal ligge.

Her har du så et par forskellige muligheder. Du kan enten smide den på en ekstern harddisk, lægge den i en Acronis Cloud-løsning, eller browse din computer og netværk efter en placering til din backup.

Hvis du ønsker at bruge Acronis Cloud til at gemme dine data i, er der en ting, du skal være opmærksom på. Acronis Cloud følger gratis med den store version af True Image, men hvis du vælger at købe en af de mindre versioner, så skal du tilkøbe adgang til Acronis Cloud.

Uanset hvilken af de to metoder, du vælger at bruge, så får du ubegrænset plads til din backup, og her skal Acronis igen roses. Det er dejligt, at man ikke er begrænset i hvor stor ens backup kan være, eller skal bløde for ekstra datamængder.

Langsom scanning af filer

Det er rimeligt let at vælge filer og mapper ud, og du kan vælge enten at lave backup af hele din computer, af diske og partitioner eller af individuelle filer og foldere. Men – når du har valgt, hvad der skal laves backup af, så skal du give dig god tid. Acronis True Image er altså ikke den hurtigste gokart på banen, når det kommer til at scanne filer.

Et par gigabyte bruger Acronis hurtigt et par minutter på, bare for at finde ud af, hvor meget de fylder. Det undrede os, men heldigvis skal den øvelse jo kun gøre en enkelt gang.

Når du har valgt kilde og destination, er det bare at klikke på ”Backup now”, og så kører showet problemfrit.

Flere indstillinger

Herefter behøver du faktisk ikke gøre andet, nu kører backup’en, og som standard bliver den sat til at køre en gang i døgnet.

Hvis du ønsker at ændre på indstillingerne for din backup, så skal du lige et smut ned i bunden af skærmen, hvor du finder punktet ”Operations”. Her kan du en masse, så som at klone indstillingerne. Det er ikke umiddelbart klart, at ved at klikke på ”Edit settings”, får du adgang til endnu en menu, idet ”Operations” nu pludselig hedder ”Options”. Klik på den og du kan ændre alt omkring din backup.

Udover at ændre hvornår den skal tage backup, er der et sandt kildevæld af nye muligheder. Du kan vælge at lade Acronis køre en backup, hvis der dukker en alarm op på din harddisk, du kan vælge hvilken backupmetode, der skal bruges, om du skal have besked ved manglende plads på destinationen og meget, meget mere.

Her viser Acronis virkelig sin styrke, og at det i virkeligheden er et top-professionelt værktøj. Det er svært ikke at være begejstret for alle de indstillingsmuligheder, som programmet afslører.

Hov – hvordan genskaber man?

Men pludselig stod vi alligevel i en situation, hvor blev lidt i tvivl. For nok er der et menupunkt, der hedder ”Backup”, men hvor er ”Restore” lige blevet af?Vi fandt punktet ved at klikke på vores backup, og nede i bunden af skærmen dukkede menuen ”Recover files” så op. Lidt underligt at der ikke er en direkte menu, men ok – det er måske logisk nok at den ligger under din backup.Det skønne ved funktionen er, at når du bruger den, så kan du plukke som du har lyst til i din backup. Hvis det kun er en enkelt fil der mangler, ja så vælger du den bare og vupti, så bliver den lagt tilbage på din computer. Er der flere eller alle, ja så vælger du bare dem, og igen er de tilbage på din harddisk lynhurtigt.

Alle de andre ting

Som tidligere nævnt så kan programmet et hav af andre ting. Menupunktet ”Sync” sætter dig for eksempel i stand til at holde filer og mapper synkroniseret på tværs af enheder, så på den måde kan du få din private DropBox eller G-Drev. Men husk lige på, at sådan et sted må du stadig ikke smide personfølsomme data. Der er nemlig ingen garanti for, at data rent fysisk bliver lagt på servere i Danmark. Funktionen er nu stadig ret god.

”Tools” giver dig blandt andet mulighed for at klone hele din disk, hvis du skal opgradere din harddisk til en større disk. En rigtig god funktion, for du får hele din gamle opsætning over på din nye harddisk.”Account”, ”License” og ”Help” har ikke direkte noget med backup-funktionen at gøre, så dem kommer vi ikke nærmere ind på her.

Opsamling

Der var nogle ganske få ’hik’ i programmet under brugen af det. Vi undrede os over, at det var så langsomt til at scanne filer, og en enkelt gang gik programmet ned af uforklarlige årsager.

Men helt overordnet så er det et skønt program. Det er let at bruge, kan som udgangspunkt bruges ’lige ud af boksen’, og har du lyst til at pille i de avancerede indstillinger, så får du en masse spændende og gode indstillinger, som du kan boltre dig med.

Acronis True Image 2015 bliver fremover en integreret del af vores værktøjskasse, og vi glæder os allerede til at se, hvad de finder på i version 2016.Produktinformation

Produktnavn: Acronis True Image
Producent: Acronis
Licens dækker: 4 forskellige licenser:
Unlimited for PC and Mac. Ubegrænset online backup, gælder til 1 pc eller Mac
For PC and Mac. Backup for 3 pc’er eller Macs
For PC. Backup til 1 pc
For Mac: Backup til 1 Mac
Opgradering: Alle licenser kan opgraderes med hensyn til antal computere der dækkes, og der kan tilkøbes online backup
Priser: Unlimited: $99,99. For PC and Mac: $79,99. For PC: $49,99. For Mac: $49,99
Mere information hos Acronis

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Acronis True Image er et stærkt program, klart det bedste backup-program vi længe har set. Det er let at bruge og har masser af spændende funktioner.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.