Guide: Sådan vælger du det rette bredbånd

Adgang til internettet er efterhånden noget, de fleste anser som værende vigtigt for at kunne leve det liv, vi gerne vil leve. Men selvom det er noget, vi alle holder af at have, er det de færreste, der rent faktisk ved, hvordan det virker, eller om de har den mest optimale løsning

guide til bredbånd

Teksten af Frederik Gustafsson fra Samlino.

Måske findes der et produkt, der passer dig og dine behov langt bedre end din nuværende bredbåndsløsning. Det kan være, at du betaler for meget i forhold til, hvad du får og kan finde et billigere alternativ, eller at du rent faktisk betaler for mere, end du reelt set har brug for.

For at du kan finde det produkt, der passer bedst til netop dig, er der tre helt simple trin, du bør gennemgå, før du træffer et valg:

1) Kend dit behov

Det er en god start, at finde ud af hvor stort dit behov er. Ofte ender man med at købe en løsning med en meget højere hastighed, end hvad man egentligt har brug for.

Hvad du bruger dit net til, og hvor mange I er om at dele forbindelse, er afgørende for hvor mange megabit, du har brug for. Bruger du eksempelvis oftest nettet til at læse nyheder, tjekke mails og lignende, behøver du ikke mere end en 10 megabit forbindelse, uanset om du er en eller flere brugere.

Bruger du derimod internettet til at spille online eller til streaming tjenester som Youtube, Netflix eller Viaplay, kræves der en kraftigere forbindelse. Her vil en 15 megabit forbindelse være nødvendigt til en enkeltperson, da der for eksempel kan være behov for at benytte netværket på flere enheder samtidigt. Hvis I er flere personer, der skal benytte det samme netværk, vil en 20 megabit forbindelse være at anbefale.

2) Sammenlign priser

Når du kender dit behov, kan du begynde at sammenligne priser på de forskellige udbydere. Her kan der med fordel benyttes sammenligningstjenester som samlino.dk til at sammenligne priser på bredbånd. Når du indtaster dine behov, får du hurtigt et overblik over hvilke løsninger, der findes på markedet, og hvilke der bedst matcher dine kriterier.

3) Vælg det billigste der matcher dit behov

Efter at have lavet en prissammenligning kan du som udgangspunkt vælge det billigste selskab, der samtidig matcher dine behov. Dog skal man være opmærksom på, hvad de viste priser helt præcis indebærer. Nogle udbydere inkluderer eksempelvis andre ydelser og services i deres pakker. Det kan være, at et selskab inkluderer en tjeneste, du i forvejen betaler for. I sådan et tilfælde kan det være billigere for dig at vælge den udbyder, der kan give dig en samlet løsning.

Mange udbydere har desuden samlede løsninger på bredbånd, tv og mobil, og her vil der kunne være penge at spare. Det vil derfor også være en god ide at indhente et samlet tilbud på dette.

Du kan desuden være heldig at kunne spare penge på dit nuværende abonnement ved at kontakte din udbyder og fortælle dem, at du overvejer at skifte til en billigere konkurrent. Dette er især en idé, hvis det er flere år siden, at du oprettede dit nuværende abonnement. Dette skyldes, at det tilbud, du fik tilbage i tiden, formentlig er forældet og derfor ikke er konkurrencedygtigt længere.

Forskellige typer internetforbindelser i Danmark

Bredbånd

 • relativt høj båndbredde
 • du kan få bredbåndsforbindelse gennem fastnet, kabel eller satellit
 • trådløst bredbånd kræver en router. Ellers skal du bruge et kabel.

Fiberbredbånd

 • hurtigere end de fleste andre internetforbindelser
 • ikke alle områder i Danmark dækkes af fiberbredbånd. Tjek med udbyderen inden du tegner abonnement.

ADSL bredbånd

 • står for ”asymmetric digital subscriber line”
 • internetforbindelsen oprettes over et fastnetkabel
 • har en høj download hastighed i forhold til upload hastighed og passer derfor ikke til personer med et stort behov for at kunne uploade data

Mobilt bredbånd

 • transportabelt bredbånd
 • oplagt til bærbare enheder
 • intet behov for at være tæt på en router

Tekniske termer

Gb (eller gigabit)

En enhed der anvendes til at beskrive, hvilken hastighed data rejser ved via en internetforbindelse. Bredbåndsforbindelser er målt i Mbps (megabit per sekund), og der går 1024Mb på 1Gb.

GB (eller gigabyte)

Bruges ofte til, at beskrive størrelsen af computerfiler og hukommelses lagerkapacitet. Der går 1024 bytes på en kilobyte, 1024 kilobyte på en megabyte og 1024 megabytes på en gigabyte.

Mb (eller megabit)

Mb er ligeledes et begreb, der beskriver størrelsen af computerfiler og lagerkapacitet. Se beskrivelsen ovenfor.

Roaming

Når dit mobile bredbånd udfører roaming, betyder det, at du opretter forbindelse til et netværk uden for dit normale brugsområde, f.eks. hvis du rejser til et andet land. Du vil typisk blive opkrævet ekstra gebyr for dit forbrug af data i udlandet via roaming.

3G og 4G mobiltbredbånd

3G står for 3. generations netværk og er den type netværk, de fleste af os har brugt til at komme på internettet via vores mobil eller bærbare computer med. 3G er dog i de fleste tilfælde blevet erstattet med den nyeste generation, 4G, hvilket er en bredbåndsteknologi med hastighed på op til 150 Mbps.

Mange vil opleve, at 4G ikke dækker alle steder i Danmark endnu og vil derfor af og til midlertidigt blive koblet på et 3G netværk.

Kommentar til artiklen?