
Bayonetta 2 er på alle leder og kanter et spøjst spil, hvor kæben rammer stuegulvet adskillige gange. Japanske Platinum Games har netop sendt efterfølgeren til kultspillet, Bayonetta, på gaden i Europa, og vi har her på redaktionen set frem til gensynet med kvinden, der afstraffer sine himmelske fjender på alternativ vis.
For Nintendo er Bayonetta 2 lidt af et scoop – dels fordi spilserien har kultstatus, dels fordi spillet er en Wii U eksklusivtitel. Og titler, der udelukkende kommer til Wii U, er en flaske vand til den sidste overlevende skibbruden efter tre ugers forlis i bagende sol. Bayonetta 2 kan være lige præcis det væsketilskud, som Wii U tørster efter, fordi spillet gør noget, Wii U konsollen har brug for; det leverer en uartig actionoplevelse til familiens fædre, der kan spilles efter børnene er blevet lagt i seng, og Super Mario-disken er blevet hevet ud af familiekonsollen.
Kun i Japan!
I Bayonetta 2 oplever du tangerende racistiske personskildringer, spanking af engle i torturredskaber og en kvindelig hovedperson, der ville have en glimrende karriere som danser i det lyserøde natteliv, hvis hun ikke var travlt beskæftiget med at voldtæve Guds undersåtter. Spillets lumre stemning minder om visse film, man gemmer for sine børn, hvorfor det er forundrende, at de snerpede censurerer hos PEGI-ordningen ikke har smækket et 18-mærkat på spilæsken frem for 16. Allerede på titelskærmen spilles der lummer muzak, mens en kvindestemme sagte fremstønner spillets titel – så er tonen ligesom lagt!
Historien handler om Bayonetta, der bliver nødt til at redde sin heksesøster, Jeanne. Jeannes sjæl bliver fanget af onde kræfter, og Bayonetta bliver nødt til at redde hende. Handlingen er plat, åndsvag, irrelevant og hjernedød. Spillets sorte og italienske biroller optræder som etniske stereotyper i historien, der er ligeså dårligt fortalt, som stemmeskuespillernes elendige performance.
Gameplayet byder på hack ’n slash i stil med God of War og Devil May Cry. Men i dette spil er det kutyme, at Bayonetta smider tøjet, når hun udøver special moves, og hun spreder ben foran sine fjender, mens hun lammebanker dem. Alt sammen foregår i episke miljøer, hvor du sjældent oplever et kedeligt øjeblik, fordi Helvedes heks konstant bliver konfronteret med Himmerigets skurke. Gameplayet er som taget ud af en japansk Manga-tegnefilm, hvor dommedag er indtruffet, og store byer ligger i ruiner, mens heltinden skal bekæmpe en horde af fjender i overdimensionerede kampe – alt sammen med en erotisk overtone.
Bayonetta 2 kan slippe af sted med det hele – endda med stil. For spillet er en karikatur, der ikke tager sig selv seriøst – tværtimod. Præmissen er, at du skal have en letfordøjelig og tempofyldt actionoplevelse, som kun japanerne kan give dig.
Langt ude på overdrevet
Tempoet er skruet helt op – allerede fra starten af. Platinum Games giver dig ikke tid til at lære selv de basale funktioner, og uden introduktion lander du på ryggen af en F22 Raptor, der flyver igennem New Yorks gader, mens du slås med himlens misfostre, der vil spidde Bayonetta – pun intended. Til trods for manglende vejledning i starten finder du hurtigt ud af, hvordan du skal kæmpe. Bayonetta er nem at styre, og det er meget simpelt at opdage angrebskombinationerne, som sender englene til tælling.Kampsystemet i Bayonetta 2 er spillets store force. Gameplayet byder nemlig ikke blot på hjernedød, monoton action hele vejen igennem. Du skal veksle mellem angreb og undvigelse af fjendens angreb. Ved at undvige samler du kræfter til storslåede angrebskombinationer og bizarre slagtemetoder. Kampsystemets vekslen mellem angreb og forsvar samt tempi er udfordrende og forhindrer dig i at føle monotoniens prikken på din skulder.
Banerne veksler mellem grandiose byer med barokarkitektur til moderne storbyer såvel som en flyvetur sammen med ærkeenglene ved Himmerigets port. I hver bane støder du på himlens små håndlangere og de groteske, store ærkeengle, der får Bayonetta til at ligne en flue med ønsket om at tage kampen op med Iehovas gyldne fluesmækker. Dette er én af de unikke oplevelser, Bayonetta 2 tilbyder dig; du skal ikke kun møde én boss per bane, du skal møde flere – spillet spiser dig ikke af med hjernedøde småskurke.Fordi vi er så langt ude på overdrevet, er spillet en unik oplevelse. Du møder ikke kun groteske fjender som venner i spillet. Du bliver simpelthen bombarderet med action og intensitet på en måde, der sjældent ses i et hack ’n slash-spil. Som når du skal surfe efter en ærkeengel, der minder mest om Loch Ness monstret, bare med en glorie, op ad en malstrøm af vand på et stykke væg fra en kirke, mens du skal undgås at blive ramt af kirketårne såvel som husmure.
Glorier er valuta
Som i ethvert actionspil med respekt for sig selv, kan du også opgradere Bayonetta. Hun kan lære nye tricks og angrebskombinationer ved at købe dem fra djævlens købmand med de værdigenstande, du finder på banerne. Som du kommer længere ind i spillet, vil du opdage behovet for at opgradere helbredet på din læderbeklædte heltinde, så hun kan vride og slange sig i længere tid, når englene er uartige. Valutaen? Glorier fra nedlagte engle. Du vil opleve, at du skal have spillet en del baner, før du har råd til at opgradere Bayonetta for alvor. For glorierne hænger ikke på træerne – de hænger primært på hovederne af dine fjender.
Platinum Games giver dig flere gode grund til at spille den samme bane gentagne gange. Dels kan du samle flere glorier, men spillet har også et pokalsystem, som tirrer dig. Har du gennemført en bane på elendig vis, bliver du ”belønnet” med en stenstatue af spillets italienske klovn med bemærkningen om, at du i det mindste ikke kunne blive værre. Endelig må vi heller ikke glemme, at Bayonetta 2 er så tempofyldt og intenst, at det faktisk er appellerende at genspille banerne.
Storslået, platformen taget i betragtning
At Wii U ikke kan følge med PlayStation 4 og Xbox One er synd for Bayonetta 2, fordi spillets grafik kunne have været så meget mere levende, detaljeret og intens. Når vi kæmper i meget levende miljøer med bygninger flyvende om ørene, eller du kæmper mod en overdimensioneret boss på taget af et tog i høj fart, mens broen over floden flås i stykker omkring dig, kan vi fornemme, at udviklerne gerne ville have givet dig endnu mere smæk for skillingen.
Hardwarens begrænsninger sat til side, Bayonetta 2 er noget af det smukkeste, som findes på Wii U. Designerne har formået at skabe miljøer baseret på barokken, hvor bygningerne ofte er ligeså overdimensionerede som spillets bosser. Bayonetta selv har så mange forskellige bevægelser og poseringer, der er nusset om helt ned til mindste detalje. Heltindens sexede, men platte poseringer, mens hun får helvedes monstre til at flå englene til plukfisk er typisk japansk, hvor alting er dunkelt og grotesk voldeligt – ikke desto mindre stemningsfuldt og smukt animeret.Hele spillet oser af sex, og du skal endelig ikke være i tvivl om, hvilke anatomiske dele udviklerne har haft fokus på, men Bayonetta 2 kan slippe af sted med det, fordi spillet trods alt har stil og æstetik for øje. Når en ærkeengel foretager sin entre på scenen, er han omgivet af blidt, gulligt lys, der skinner ned fra himlen, mens ærkeenglens rang i det himmelske hierarki præsenteres i en Bibellignende bog, der flyver inde i en barok katedral. Dermed udstilles englenes forfængelighed og hovmod, to dødssynder, hvilket er et genialt touch.
Soundtracket strækker sig over flere genrer. Du har det, der ligner klassisk musik med tempo, når du slagter engle, hvilket skaber den rette stemning, idet du ofte befinder dig i kirkelige omgivelser. Der er lummer jazz, når Bayonetta mødes med helvedes købmand. Og du har din pornomuzak, når hun skal agere sexet. Alt sammen er med til at underbygge stemningen i spillet, der bevæger sig fra dødseriøs action til hjemme hos Leo Lummerkrogs snuskede ungkarlehybel.
Spillets eneste fingerbøl af en svaghed er stemmeskuespillet, der er så anstrengt og amatøragtigt, at det får de vragede i første runde af X-faktor til at lyde som skønsang i et kirkekor.
Køb det!
Vi kunne fortsætte herfra og til evigheden med lovprisninger af Bayonetta 2, der er en vinder på grund af det yderst velfungerende kampsystem, tempofyldt action og de vidunderlige, perverse platheder. Vi kan sagtens tilgivet spillets politiske ukorrektheder, fordi spillet netop ikke skal tages seriøst, og det er dejligt befriende med et drengerøvsspil til Wii U.
Bayonetta 2 er en god grund til at købe en Wii U, og spillet bør få gang i salget af Wii U – så godt er det! Vi har her et spil, vi vil nyde igen og igen – blot fordi gameplayet fungerer, og stemningen er så storslået.Produktinformation
Titel: Bayonetta 2
Platform: Wii U
Genre: Action
Antal spillere: 1-2
Udvikler: Platinum Games
Udgiver: Nintendo
Set til pris: Kr. 399
Mere information her
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Bayonetta 2 er Wii Us første rigtige instant-klassiker. Du får action med kant, stemning og tempo, du meget sent vil glemme, fordi gameplayet bare fungerer og er let at gå til. Spillets lumre humor er blottet for politisk korrekthed, når du smækker engle i bagdelen, mens du sender på dem en tur i den overdimensionerede kødhakker – skønt!