Hovedtelefoner handler om mere end god lyd

God musik skal opleves i ro og mag, hvor omverdenen lukkes ude. For hvad er god lydkvalitet værd, hvis du ikke kan nyde den? Vi giver tre store mærker inden for hovedtelefoner den helt store test og ser på, om producenterne leverer, hvad de lover.

Headset test

God lyd er et relativt fænomen, der afhænger af de lyttende ører. Når du tager et par hovedtelefoner på, er det med løftet om, at du skal have en musikoplevelse, mens verden lukkes ude, og du lukkes ind i din musik – i ro og mag.

God lyd afhænger af det fokus, som producenten har haft i forbindelse med udviklingen af teknologien i hovedtelefonerne. Skal du lytte til elektronisk musik, er det nok bedst, du køber et par hovedtelefoner, hvor fokus er på bas og fylde i lydbilledet. Omvendt er du ikke tjent med et par hørebøffer, hvor bassen agerer driblende basketball mod dine trommehinder, hvis du skal lytte til Chopin.

Dog er god lyd ikke alene et kriterium for et køb – det er et hovedkrav, men ikke altafgørende. For kommer du hjem og mærker, hvordan hørebøfferne strammer rundt om dine ører efter fem minutter, bliver du hurtigt træt af dit køb. Færdes du meget i trafikken eller andre steder med larm, har du brug for, at hovedtelefonerne lukker af for den værste baggrundsstøj, så du rent faktisk kan høre, hvad Céline Dion græder over i hendes klagesange.

Endelig er der funktionerne. Et par hovedtelefoner har i dag generelt flere funktioner end blot musikafspilning. Du har en fjernbetjening til at styre musikken i ledningen. Forbindelsen er trådløs, så du slipper for et irriterende kabel. Eller det har noise-cancelling teknologi, hvor baggrundsstøjen lukkes ude.

Tech-Test har lagt ører til tre af de nyeste modeller fra Sennheiser, Philips og Plantronics, der alle er specialister inden for lyd. Vi forsøger at give dig et holistisk billede af, hvad du får i det enkelte produkt – på godt og ondt.

Lydfilosofi vs lydkvalitet

Sennheiser Urbanite XL er til dig, der gerne vil have clubbing-oplevelsen med på farten. Sennheiser vil give dig massiv bas, men der skal også være plads til klar lyd i hele spektret. Således lydfilosofien bag Urbanite XL. Vi har testet hovedtelefonerne med en række forskellige numre. Det elektroniske rockband, Methodic Doubt, stiller krav til bas og mellemtoner. Michael Simpsons progressive house har både fokus på bas såvel som klare, høje toner, hvilket stiller krav til gengivelsen af diskanten. BT er en DJ med fokus på elektronisk musik, der stiller krav til mellemtoner og bas. Endelig har vi lyttet til Emiliana Torrinis akustiske album, Fisherman’s Women, for at vurdere, om Urbanite leverer klar lyd i hele spektret.

Urbanite XL leverer varen! Sennheisers nyeste hovedtelefoner er en hyldest til musiklytning. Vi oplever, at de kan gengive en kraftfuld bas, massiv er nok at tude ørerne lidt for fulde, men kraftig nok til at bassen i den elektroniske musik skaber vibrationer og dunder. Bassen overdøver dog ikke mellemtonerne. Det er forholdsvist tydeligt at høre de finere detaljer i musikken. Diskanten træder godt frem i lydbilledet, hvor du får klare gengivelser af de høje toner som highhat og lyse sangstemmer. Bassen mudrer ikke lydbilledet, hvormed Sennheiser har ramt en fin balance mellem diskant og bas.

Blot for at teste Sennheisers påstand om klar lyd i hele spektret, prøvede vi at spille det klassiske klavernummer, Claire de Lune, af Debussy. De dybe toner blandes med de høje, men hovedtelefonerne er gode til at skelne mellem dem, samtidig får vi en klar fornemmelse af fylde og rumklang. Urbanite XL lever bestemt op til lydfilosofien, og hovedtelefonerne leverer en superb og afbalanceret lydoplevelse!

Philips har fået Armin van Buuren, der hele fem gange er kåret til verdens bedste DJ, til at hjælpe med udviklingen af A3-Pro, der markedsføres som professionelle DJ-hovedtelefoner. Lydfilosofien dikterer, at hovedtelefonerne skal give kraft og dynamik til alle melodier inden for elektronisk musik – om det er ved mixerpulten eller på farten.Basgengivelsen er noget nær det bedste, vi nogensinde har hørt. Vi får en klar fornemmelse af dunder og ekko, når stortrommen banker i takt med vores hoveder, som bare ikke kan lade være med at nikke, når Methodic Doubts elektroniske rock slippes løs. Vi oplever fylde og kraft i bassen, uden den bliver mudret eller dominerende. Philips og van Buuren opretholder balancen mellem bas og diskant, der giver plads, så de skarpe og høje toner også kan komme frem.

Vi kan mærke, at van Buurens præg på hovedtelefonerne ikke har været forgæves. Da vi sætter Blank & Jones nummeret Catwalk på, hvor bassen skal pumpe hårdere end Arnold i 70erne, får vi en basoplevelse, der sender dunder ind i ørerne på os. Samtidig får vi en yderst klar gengivelse af nummerets detaljer, der gengives med en fyldig rumklang. Vi får samme oplevelse, da vi spiller BTs to numre, Paris og Tomahawk, der begge tilhører trance/ambient genren. Yderst flot og kraftig bas, der samtidig har respekt for vokalen, diskanten og mellemtonerne.A3-Pro har et yderst veldefineret lydbillede, hvor du får en meget klar fornemmelse af de enkelte instrumenters lyd, og da mange elektroniske numre går efter et lydbillede, hvor instrumenter og samples vandrer fra side til side, er det vigtigt med et par hovedtelefoner, der leverer nøjagtig gengivelse – det kan A3-Pro i allerhøjeste grad! Da vi spiller Deleriums nummer, After All, hvor der er så mange små nuancer og samples, kan det være svært for mindre gode hovedtelefoner at gengive alle detaljerne med præcision. Dette problem oplever vi ikke her. A3-Pro formår at få guitar, sopranens stemme og keyboard samples til at gå op med en næsten uhørt klarhed og præcision i opdelingen af lydbillede, hvor samples vandrer fra den ene ørebøf til den anden. Vi er imponerede!

Vi slutter af med at udfordre A3-Pro med klassisk musik. Vi spiller et par klaversonater af Chopin, der har fokus på minimalisme, rumklang samt høje som dybe klavertoner. Her oplever vi vores eneste anke med hovedtelefonerne, da de giver Chopins numre lidt for meget bund, og diskanten formår ikke at gengive de høje klavertoner knivskarpt. Med andre ord, bassen kommer til at dominere en anelse for meget, hvilket ikke er graverende problem – nærmere en detalje. Vi har dog in mente, at A3-Pro er skabt til elektronisk musik.

Plantronics vil give dig et par hovedtelefoner, der ikke kun er designet til alle former for musik, men BackBeat Pro skal også være din rejsepartner. Du skal kunne lukke verden ude, når du vil være alene med musikken. Så simpel, men bred er lydfilosofien, hvilket er noget af en udfordring for BackBeat Pro.BackBeat Pro har en rimelig kraftig bas, når vi spiller elektronisk musik, men den er ikke nær så fyldig som hos Urbanite XL og A3-Pro. Givet, Plantronics vil gerne, at du skal kunne bruge hovedtelefonerne til alle genrer.

Når vi spiller Deleriums After All samt Catwalk fra Blank & Jones, oplever vi, at bassen mudrer lydbilledet. Vi skal anstrenge os for at høre de finere nuancer især i After All, hvor den akustiske guitar træder en anelse i baggrunden, mens basrytmerne får lov til at dominere lidt for meget. Samme oplevelse får vi, når vi spiller Chris Cornells album, Scream. Cornells elektronisk rockalbum bærer også præg af, at bassen stjæler lidt for meget opmærksomhed fra mellemtonerne. Samtidig virker bassen lidt for dominerende, og den mangler fylde, som forhindrer BackBeat Pro i at skabe god rumklang.

Vi prøver med Hooverphonics akustiske album, Sit Down and Listen to Hooverphonic, der er optaget i en tom teatersal. Her er BackBeat Pro bedre til at skabe rumklang, hvor forsangerindens stemme giver god genklang i den tomme sal, og vi oplever, hvordan maracasen er i stand til træde frem selv om guitar, strygere og stortromme dominerer lydbilledet. Men så snart den akustiske basguitar blander sig med stortrommen, kommer den lyse sangstemme til at træde lidt for meget i baggrunden efter vores smag.

Da vi spiller lidt af Charles Mingus’ jazz, bliver vi dog imponeret over opdelingen i lydbilledet, hvor en trompet spille i stereo, mens en anden kun spiller i venstre ørebøf, samtidig kan vi konstant høre kontrabassen spille i højre øre. Vekslingen mellem instrumenterne giver et meget levende lydbillede – især når piano og saxofonen blander sig i venstre ørebøf. Diskanten formår også at komme til orde, da highhatten trænger skarpt igennem til os. Dog savner vi stadig følelsen af ordentlig rumklang.

Komfort

Urbanite XL er beklædt med blød gummi i hovedbøjlen, så hovedtelefonerne ikke rutsjer af hovedet, samtidig har Sennheiser produceret around-ear ørebøfferne af blødt stofmateriale, der er svedabsorberende og komfortable at have på. Vi har ikke haft gener med at have Urbanite XL på i et par timer adgangen, fordi de ikke strammer rundt om ørerne, og det ikke er ubehageligt at svede, når vi har dem på.

Vi er en anelse tykhovedet her på redaktionen, hvilket ærgrer os. For A3-Pro virker som om, det er designet til folk med ovale ansigter frem for det mere runde hoved – og det er et problem. Philips har simpelthen gjort hovedbøjlen for stram til at have på hovedet i mere end 15-20 minutter. Derefter begynder vi at mærke, hvordan A3-Pro presser for hårdt rundt om ørerne. Ydermere har vi et problem med, at Philips på deres hjemmeside lover os, at hovedtelefonerne lukker af for baggrundsstøj, så vi kan lytte til vores musik i fred selv i omgivelser med meget larm. A3-Pro har ingen noise-cancelling teknologi, og ørebøfferne lukker godt nok af rundt om vores ører, men støjen fra biler, vindsus og snak siver lige igennem. Vi vurderer, at det er cirka 70 % af alle lyde fra omgivelserne, vi kan høre – det er ikke godt nok, Philips!

Hovedbøjlen på A3-Pro er lavet af silikone, hvilket gør, at hovedtelefonerne ikke glider af, selv når vi nikker i takt med rytmerne, men de bliver varme at have på. Det samme kan vi sige om ørebøfferne, der er lavet af imiteret læder, hvilket er blødt, men du får det frygteligt varmt, og materialet absorberer ikke sveden.

BackBeat Pro er sidder godt rundt om vores ører. De lukker godt af for omverdenen. Både hovedbøjle såvel som ørebøffer er beklædt med blødt, imiteret læder – komforten er rigtig god. Selv efter nogle timers uafbrudt brug sidder Plantronics’ hovedtelefoner godt rundt om vores ører, og vi fornemmer ikke, at vi får varme, svedige ører.

Funktioner

Sennheisers hovedtelefoner er designet til brug med bestemte tablets og smartphones. Vores testeksemplar var designet til mærker som Samsung Galaxy, LG, HTC Sony. Dermed ikke sagt, at Urbanite XL ikke duer til andre enheder, men hvis du vil udnytte fjernbetjeningen, der sidder i kablet, fuldt ud, skal du benytte et af mærkerne, som hovedtelefonerne er fuldt ud kompatible med – du kan også få en version, der er kompatibel med Apple-produkter. Vi prøvede at bruge Urbanite XL sammen med en iPad, hvor vi kunne bruge tænd/sluk knappen og bladre funktionen, men vi kunne ikke regulere lydstyrken med fjernbetjeningen.

Hvorfor Sennheiser har valgt at lave specialdesignede fjernbetjeninger, ved vi ikke, men det virker ikke helt hensigtsmæssigt. Kablet har desuden en mikrofon, så du kan modtage telefonopkald. Er der nogenlunde vindstille, kan personen i den anden ende af telefonen sagtens høre, hvad du siger – er der en go’ vind, bliver det lidt af en udfordring. Fjernbetjeningen fungerer efter hensigten, når du har tilsluttet hovedtelefonerne med et af de kompatible mærker. Du har nemt ved at styre din musik.

A3-Pro er strippet for andre funktioner end lyd. Givet, en professionel DJ har ikke behov for en fjernbetjening i ledningen eller muligheden for at tale i telefon med hovedtelefonerne på. Det har vi til gengæld, hvorfor det undrer os, at Philips også markedsfører A3-Pro til folk, der elsker musik på farten. Folk på farten har behov for en fjernbetjening, så de ikke skal hive deres telefon frem for at bladre i numrene eller regulere lydstyrken, ligesom det ville have været rart med en mikrofon til opkald – og ikke mindst, noise-cancelling.

BackBeat Pro er spækket med funktioner, der er designet til dine rejser – lange som korte. Plantronics hovedtelefoner understøtter noise-cancelling, der sørger for at holde godt 75 % af al baggrundsstøj ude – efter vores umiddelbare fornemmelse. Vi har sågar misset telefonopkald, fordi BackBeat Pro var i stand til at lukke af for ringetonen. Plantronics giver dig muligheden for at få ro til at lytte til musikken; om du sidder i toget eller på kontoret. Hovedtelefonerne forbindes via Bluetooth, og Plantronics hævder, at der er op til 100 meters rækkevidde ved brug af førsteklasses Bluetooth-produkter. Problemet er blot, at går du fra din musikenhed, og er der et par vægge i mellem jer, kommer musikken til at hakke gevaldigt – også selv om du kun er fem-ti meter væk. Desuden oplever vi til tider, at der er signalforstyrrelser, som knaser i ørerne, mens du lytter til musikken – vi testede BackBeat Pro sammen med vores iPad 4 og vores Samsung Galaxy S4-telefon, hvor problemet var fremtrædende.BackBeat Pro er også udstyret med fjernbetjening i hver ørebøf. Du drejer på en skive for at regulere lydstyrke eller bladre i numrene, og med et enkelt tryk på højre eller venstre ørebøf, kan du enten tænde/slukke for musikken eller modtage opkald. Mikrofonen er en anelse sensitiv, hvilket gør, at du får en del baggrundsstøj med i samtalen, men du kan sagtens høre, hvad der bliver sagt – det samme kan din samtalepartner. Endvidere skal du blot tage hovedtelefonerne af, og musikken stopper, mens den fortsætter, hvor du slap, når hovedtelefonerne kommer rundt om ørerne igen – fed feature! Endelig har BackBeat Pro evnen til at kunne afspille op til 24 timers musik på en fuld opladning, der tager godt tre timer.

Pris

Urbanite XL er målrettet de unge og hippe, der går op i design og god lyd, hvorfor prisen også er høj. Vi har set hovedtelefonerne ned til kr. 1.799, hvilket er en anelse pebret, selv om du får fedt design, et par robuste hovedtelefoner og fantastisk lyd. Alligevel mangler der en række funktioner, som vi mener skal til, før man kan tillade sig at tage næsten 2.000 kroner for Urbanite XL såsom en trådløs funktion og noise-cancelling teknik. Hovedtelefonerne har nemlig en smule svært ved at lukke baggrundsstøjen ude. Et kvalificeret bud, vi oplevede at godt 50 % af støjen slap igennem, da vi færdedes i trafikken.

Philips tager kr. 1.499 for A3-Pro, hvilket på mange områder er en fair pris for den fantastiske gode lydkvalitet. Ydermere er hovedtelefonerne lavet af solid plastik og metallisk materiale, der kan tåle en tur på gulvet. Problemet er blot, at du ikke får mere end et par hovedtelefoner, hvilket får os til at tro, at du betaler en del for selve Armin van Buuren-brandet – er du til elektronisk musik med fokus på bas, er A3-Pro bestemt pengene værd.

Plantronics er rimelige med en pris på kr. 1.936 for BackBeat Pro. Hovedtelefonerne er spækket med funktioner, du sjældent finder i andre mærker, og lydkvaliteten er rigtig god.Produktinformation

Navn: Urbanite XL
Producent: Sennheiser
Frekvens: 16-22.000 Hz
Mikrofonfrekvens: 100-10.000 Hz
Impedans: 18 Ohm
Kabellængde: 1,2 meter
Pris: Kr. 1.799
Mere information hos

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_smallTech-Test-wide-RGB-winner-small

Urbanite XL er til de unge og fashionable musikelskere. Sennheiser har lavet et par fede hovedtelefoner, der passer til stort set alle former for musik. Vi mangler dog et par ekstra funktioner, der kunne retfærdiggøre den høje pris.

Produktinformation

Navn: A3-Pro
Producent: Philips
Frekvens: 12-23.000 Hz
Impedans: 16 Ohm
Kabellængde: 1,8 meter
Pris: Kr. 1.499
Mere information hos

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Når A3-Pro ikke får en højere score, skyldes det manglende komfort og funktioner. Philips giver løfter, som A3-Pro ikke kan leve op til, og det trækker gevaldigt ned. Og det er en forbandet skam, fordi hovedtelefonerne leverer langt den bedste lyd i denne test. A3-Pro er bedst til indendørs brug og ovale hoveder.

Produktinformation

Navn: BackBeat Pro
Producent: Plantronics
Frekvens: 20-20.000 Hz
Mikrofonfrekvens: Ikke tilgængelig
Impedans: Ikke tilgængelig
Forbindelse: Bluetooth
Pris: Kr. 1.936
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

BackBeat Pro vinder på funktioner, og dem er der mange af, der gør din musikoplevelse mere komfortabel, men selv om lydkvaliteten er godt, bliver lydbilledet mudret, fordi Plantronics ikke har formået at skabe en tilstrækkelig balance mellem bas og diskant, mens lydbilledet mangler rumklang.