Hurtig ekstern disk kan skrivebeskyttes

Verbatims GT Super Speed lever op til navnet, og så kan du skrivebeskytte den, så du ikke ved en fejl får slettet dine dyrebare data

Verbatim GT Superspeed

De sidste harddiske fra Verbatim vi har testet har ikke just imponeret, når det kommer til hastighed, men hvad de satte til på hastigheden vandt de til gengæld på funktionalitet og brugervenlighed.

Deres nyeste eksterne disk, GT Super Speed, lover høje hastigheder via navnet, og så har den en lille ekstra fines,se som vi giver gode point for. En lille knap på bagsiden sikrer nemlig, at du ikke kan slette noget som helst på disken, hvis du slår den knap til.

Så har Verbatim gjort lidt ud af at give disken et andet farvemæssigt design – vores var rød med hvide striber. Angiveligt skulle det bringe associationer hen mod racerbiler og fart. Design kan altid diskuteres – personligt er undertegnede ikke fan af den type design, en disk skal helst være så neutral som muligt. Men igen så er design meget individuelt, så vi trækker ikke point fra på grund af designet.

En hurtig disk

Vi fyrede op under vores benchmarks, og vanen tro var der ingen ydelsesforskel på pc og Mac. Det havde vi nu heller ikke forventet, men den slags skal naturligvis tjekket.

Disken blev tilsluttet usb 3.0-porten, så vi sikrede den maksimale hastighed og forhold for disken.

På Windows brugte vi CrystalDiskMark og på Mac var det Disk Speed Test der fik lov til at tæske disken. Læsehastigheden lå på lige under 4.000 MB/s og skrivehastigheden på omkring 150 MB/s.

Hastigheden fejlede intet, og kopiering af vores testfiler bekræftede at usb 3.0-harddisken udnytter den hurtige forbindelse optimalt.

Vi testede naturligvis også hvor godt disk-beskyttelsesfunktionen fungerede. At slå den til eller fra kræver at disken bliver koblet fra og slået til igen før den nye tilstand bliver registreret.

Men når det er gjort, så fungerer beskyttelsen upåklageligt. Faktisk sker der det, at disken så rapporterer til operativsystemet, at det er en write-only disk, hvilket betyder, at hvis du højreklikker på mapper eller filer på disken, så får du slet ikke muligheden for at slette. Og ’del’-knappen virker heller ikke.

Under vores test kunne vi ikke fremprovokere. at vi kunne slette fra disken når beskyttelsen var slået til, så vi giver denne funktion maksimal karakter.

Spørgsmålet er naturligvis om den funktion har en reel værdi. Vi kan sagtens se, at den kan have sin værdi. Hvis vigtige data kopieres over, for eksempel en vigtig backup, så er det rart at sikre sig, at data ikke uforvarende bliver slettet.

Den medfølgende software

Som Mac-bruger får du programmet Green Button, VHD Formatter og VHD Eraser. Som pc-bruger får du derudover programmet Nero BackIpUp, Verbatim Software Updater og VHD Info.

Men som vi før har bemærket, så er nogle af programmerne altså ikke specielt brugbare. Green Button er et lille program der kører, og som kan sætte din harddisk til at sove ud fra bestemte parametre, for eksempel efter en given periode med ineffektivitet.

Men her er pointen, Verbatim-drevet bruger så lidt strøm i forvejen at det bare ikke kan betale sig at have et program kørende der skal få det til at spare lidt på strømmen. Hvis du alligevel bruger det, vil du hurtigt opleve, at det tager længere tid at komme i kontakt med drevet når det er gået i dvale, end når det bare står og kører. Det kan hurtigt blive et irritationsmoment.

Den eneste formildende omstændighed er, at den funktion angiveligt skulle forlænge diskens levetid. Om det passer må vi lade stå til troende, det havde vi ikke mulighed for at teste.

Verbatim Software Updater og VHD Info er ligeledes programmer, der reelt ikke kan bruges til meget. Softwareopdatering til en ekstern harddisk virker som overkill, og VHD Info fortæller bare om hvilke filer, du har liggende på din harddisk, hvilket vi da håber at du allerede ved i forvejen. For resten – hvis du ikke allerede har gættet det, så står VHD for Verbatim HardDrive.

Anderledes er det med VHD-programmerne Formatter og Eraser. Formatter gør at du kan ændre formateringen på drevet, til det der passer dig. Som standard er det formateret til Fat32, men hvis du hellere vil have det til Mac’s format, så klarer dette program opgaven for dig.

Det smarte er, at programmet klarer opgaven, og samtidig sørger for, at de programmer der ligger på harddisken stadig er der efter formateringen.

Eraser er også et smart lille program, der sletter alt på harddisken, ved at overskrive harddisken mange gange med et tilfældigt bitmønster.

Pc-folket får så et lille backup-program med på harddisken. At Verbatim ikke har lagt et med til Mac er ikke så underligt, den indbyggede Time Machine på Mac’en er det svært at konkurrere med.

Opsamling

Når vi kigger tilbage på testen, så står vi med et rigtig positivt indtryk af GT Super Speed. Det er en super hurtig disk, vi er glade for beskyttelsesfunktionen, og disken er ikke speciel stor – selvom den vi testede faktisk var på 2TB.

At meget af den software, der er med, ikke er noget vi bliver vildt begejstrede for, så er der intet i vejen for, at du undlader at bruge den software. Formater hele disken og du behøver aldrig bekymre dig om det. Disken mister hverken funktionalitet eller hastighed hvis du vælger at slette den medfølgende software.

Produktinformation

 • Produkt: Verbatim GT Super Speed USB 3.0 2TB
 • Producent: Verbatim
 • Strøm: Busstrømforsynet via usb 3.0-kabel
 • Grænseflade: Usb 3.0/2.0-port
 • Dataoverførselshastighed (oplyst): Op til 5.000 Mbit/sekund
 • Rotationshastighed: 5.400 omdrejninger/min.
 • Cache: 8 MB eller mere
 • Pris: Set til kr. 1.100 kroner
 • Mere information hos Verbatim

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Med Verbatim GT Super Speed, får du en ekstern harddisk der udnytter usb 3.0-porten rigtig godt, og du kan fysisk beskytte dine data, hvilket vi sætter stor pris på. Verbatim har her fremstillet skøn ekstern harddisk.

 • Verbatim GT Superspeed
 • Verbatim GT Superspeed
About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.