Hybrid-laptop med fine specifikationer og klodset design

Den nye Aspire Switch 11 fra Acer har masser af potentiale, men har nogle designmæssige problemer

Acer Aspire Switch 11

Acer har tidligere været ude med en Switch, altså en hybrid-computer, der kan fungere både som tablet og laptop. Den gang var det deres 10”-model, og nu har Acer så valgt at sende en 11,6”-model på markedet.

Helt generelt så lider hybride laptops under, at alt hardwaren skal ligge i skærmen. På en traditionel laptop befinder alt hardwaren sig under tastaturet, men hele ideen i en hybrid computer er, at du skal kunne koble skærmen fra tastaturet og stadig bruge den uden problemer.

Problematisk design

Denne konstruktion giver ofte en både tyk og tung skærm, som så også er den del, du skal slæbe på, hvis du vælger at bruge hybrid-laptoppen som tablet.

Det er også tilfældet med Aspire Switch 11. Basen, altså tastatur og ekstra harddisk, vejer stort set intet, mens selve skærmedelen vejer godt til. Allerede der taber Aspire Switch 11 en del point. Det er tanken, at den skal kunne fungere som tablet, men vægten er ret prohibitiv for den funktion.

Herudover så mister Aspire Switch 11 også point på kvaliteten af tastaturet. Den meget lette vægt gør også, at byggekvaliteten bliver mindre robust, og det virker som om det er et meget dårligt og billigt tastatur, man skriver på, når den bruges i laptop-mode.

Endelig har Acer gjort nogle kompromiser, når det kommer til tastaturets udformning. Visse af tasterne sidder helt op og ned ad hinanden, og det betyder, at du hurtigt laver betjeningsfejl, når du arbejder på Switch 11 i laptop-mode.

Skærmen – et paradoks

Nu vi var så godt i gang med at kigge på designet af Switch 11, så skal skærmen også lige have et par ord med på vejen. Med sin opløsning på 1.366 x 768 står skærmen skarpt, og da Acer samtidig har gjort brug af deres Zero Air Gab-teknologi, der gør at glaspladen og den underliggende flade hvorpå billedet rent faktisk genereres, ikke har luft mellem sig, betyder at billedet står knivskarpt.

Switch 11 tent mode

Zero Air Gab betyder også, at betragtningsvinklen er utrolig god, du kan faktisk næsten stå og kigge på skærmen i en vinkel på 180 grader.

Så ikke et ondt ord om billedkvaliteten. Men skærmen har et problem, et som den deler med rigtig mange berøringsfølsomme skærme – den er meget reflekterende. I flere tilfælde måtte vi her på redaktionen faktisk sidde og dreje computeren for at kunne se, hvad der stod på skærmen. Godt nok er der en hel del lysindfald fra vinduer på kontoret, men det bør alligevel være muligt at se skærmen uden problemer på et kontor. Det var desværre ikke rigtig tilfældet i dagslys.

Anderledes var det om aftenen, her stod skærmen flot og vi kunne virkelig nyde billedkvaliteten.

Hurtig respons

Aspire Switch 11 er baseret på Windows 8.1, og det er altid et godt spørgsmål, hvorvidt det faktisk er et godt OS til en hybrid. For hvor der klart er mange, der vil foretrække det OS, når den skal fungere som en traditionel laptop, så er der også rigtig mange, der vil forkaste Windows 8.1 som OS, når det skal køre på en tablet.

Denne test handler ikke om, hvorvidt Windows 8.1 er et godt OS til en hybrid laptop eller ej, men vi kigger nøje på, hvorvidt maskinen som helhed fungerer.

Acer skal have stor ros for at få Windows 8.1 til at fungere meget elegant på Switch 11. Uanset om den blev betjent med musen eller med fingrene direkte på skærmen, så var den dejlig responsiv, og vi følte ikke på noget tidpunkt, at vi skulle vente på maskinen.

Hestekræfter nok

Acer Switch 11 kommer i to forskellige hardware-konfigurationer, en hvor processoren er en Intel Core i3, og en hvor det er en Intel Atom-processor, der driver værket. Det var sidstnævnte model, som vi havde til test på redaktionen, og selvom Atom-processoren ikke er nær så kraftfuld som Core i3, så følte vi på intet tidspunkt, at vi manglede hestekræfter.

Da vi afviklede vores benchmark-test, var det naturligvis tydeligt, at dette ikke er en maskine, der skal bruges til andet end forefaldende kontorarbejde, men den har rigeligt med hestekræfter til internet-surf og arbejde i programmer som Word, Excel og PowerPoint.

Switch 11 display mode

Opsamling

Hybrid-computeren fra Acer er en glimrende computer, og indenfor kategorien af hybrid-computere er den en fortrinlig computer. Vi så meget gerne, at den blev lidt lettere, for med 1,4 kg er det langt fra en letvægter.

Hvis du vælger at bruge den i tablet-mode alene, så er vægten stadig meget tæt på 1 kg, og det er ret meget for en tablet – specielt når vi normalt kigger på tablets, der vejer ganske få hundrede gram.

Vi så også gerne at tastaturet blev mere gedigent, det virker lidt billigt og til en pris på lige over 3.000 kroner, så må det altså godt fungere.

Omvendt så skal Aspire Switch 11 have stor ros for måden hvorpå skærm og base adskilles. Det er nemlig magneter, der holder dem sammen, og et med et let vrid er skærm og base to separate enheder.

På samme måde er der heller ikke noget, der skal kobles sammen på en speciel måde, når enhederne skal samles. Magneterne sikrer, at det hele sidder korrekt, og det uanset om skærmen vender på den ene eller anden led. Let og elegant, og under hele testen var der på intet tidspunkt en følelse af ledløshed eller ustabilitet i samlingen. Her skal Acer have stor ros.

De skal også have ros for, at det er muligt at tilkøbe en stylus, eller pen, til Switch-modellerne, så det er muligt at tegne/skrive direkte på skærmen. Specielt hvis du bruger programmer som OneNote fra Microsoft, er det en god måde at udnytte den berøringsfølsomme skærm på.

Som hybrid betragtet er Switch 11 en god maskine, der dog ikke rigtig formår at få os helt op ad stolen. Men til prisen er det en fin maskine, og hvis hybridfunktionen er noget man ønsker og går efter, så er det et fint valg.

Produktinformation

 • Produktnavn: Aspire Switch 11
 • Producent: Acer
 • Processor: Intel Atom Z3745
 • Clockfrekvens: 1,33 GHz
 • Hukommelse: 2GB
 • Harddisk indbygget i skærmen: 50 GB
 • Harddisk indbygget i basen: 465 GB
 • Skærm: 11,6” IPS
 • Opløsning: 1.366 x 768
 • Grafikkort: Intel HD Graphics
 • Trådløst netværk: 802.11n
 • Batteri: 8.550 mAh
 • Dimensioner: 2,5 x 20,54 x 29,8 cm
 • Vægt: 1,5 kg
 • Pris: Set til kr. 3.484,-
 • Mere information hos Acer

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Acer Aspire Switch 11 er en fin maskine, den har hestekræfter nok til de opgaver, du almindeligvis vil kaste efter en laptop. Men skærmen er meget tung, og brugt som tablet alene er den for klodset og uhandy.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.