Ikke for sarte sjæle

Grand Theft Auto V er genudgivet i en opdateret version. Men er der nævneværdigt nyt?

GTA V

Satiriske computerspil er en mangelvare. Taler vi TV-serier, findes der et væld af samfundssatire på danske som udenlandske kanaler. Grand Theft Auto har gennem årene udviklet sig til mere end blot tyveri af biler. Rockstar har givet serien en dybde, en størrelse og en raffineret samfundssatirisk vinkel, men spiludviklerne deler vandene brugen af vold og grove stereotyper GTA-serien.Vold har altid spillet en hovedrolle i GTA, og remaken af GTA V til de nye konsoller sparer ikke på blodudgydelserne – heller ikke de helt meningsløse. Derfor er spillet pillet af hylderne i to store australske detailhandelskæder – kunderne var simpelthen ikke tilfredse med, at GTA V skulle dele hyldeplads med bleer og gyserfilm. Om australierne er mere sarte end verdens gennemsnittet, lader vi stå hen i det usagte, men der er ingen tvivl om, at GTA V er et barskt og grafisk spil, hvor du kan opleve sexscener med prostituerede, du kan køre fodgængere over, og du kan hakke tilfælde forbipasserende med en økse – blot fordi du kan. GTA V byder også på N-ordet, F-ordet og andre kulørte ukvemsord i en strøm, der får selv Quentin Tarantino til at rødme. Og hvad så?

GTA V er i virkeligheden ikke værre end alverdens actionfilm, gangster rap eller japanske tegnefilm. Men du bør vide, hvad du går ind til. Så er du tilhænger af politisk korrekthed og puritanisme i computerspil, bør du nok købe en anden titel.

Velkommen til betonjunglen

GTA V handler om en gruppe kriminelle, der gerne vil lave det helt store kup – enkelte for at komme ind i den kriminelle superliga, andre for at forlade den. Velkommen til Los Santos, hvor alting bare er ad helvede til – i ghettoen såvel som i velhaverkvarteret.

I en fælles elendighed møder den tilsyneladende rige bankrøver, Michael, den sorte wannabe gangster, Franklin, der forsøger at forlade ghettoen gennem kriminalitet. I forsøget på at score de store penge, skal Michael og hans bande, der også består af middelklassepsykopater som white trash, planlægge og udføre en række missioner i jagten på det forjættede land.

Grand Theft Auto V er mere end et actionspil. For Los Santos er en storby med mange forskellige muligheder og udfordringer, der venter på, at du vælger dem. Frihed på en stor skala, som Rockstar nærmest har monopol på at lave. Du har en hovedhistorie, der følger forskellige hovedpersoner i deres respektive hverdage. Hver karakter har sine egne missioner; Michaels temperament får ham ud i mærkelige situationer, som du skal rode ham ud af, mens Franklins overdrevne dumme venner hiver den ellers fornuftige wannabe ind i den ene tåbelige mission efter den anden, hvor du på underholdende vis skal redde deres skind – det indebærer for det meste krudt og kugler akkompagneret af stupide udsagn, hvor det er tilladt at småklukke og tage sig til hovedet.Som altid i GTA-serien er der et væld af sidemissioner, du kan påtage dig for at tjene penge til våben, tøj eller andre goder. Selv om sidemissionerne ikke har direkte indflydelse på hovedhistorien, er de med til at give din karakter erfaring, så han bliver bedre til at sigte, køre i bil eller komme i bedre form.Gameplayet i remaken af GTA V er stort set identisk med sidste års udgave, men den mest nævneværdige nyhed er førstepersonsperspektivet, så du kan veksle i mellem at opleve spillet fra hovedpersonernes øjne eller set. Rockstar har gjort et stor stykke arbejde i at tilpasse spillet til førstepersonsperspektivet, der faktisk gør styringen lettere, når du kører i bil, såvel som når du ender i visse kampscener og skal sigte med din riffel.GTA V er stort – meget stort! Det er tager dig mere end 30 timer at gennemføre, hvis du også kaster dig over enkelte sidemissioner. Det fede ved spillet er, at det er velpoleret, levende og bidende satirisk – tangerende vulgært, okay, fuldt ud vulgært.Mekanikkerne i spillet fungerer bare. Om du stjæler en bil i et forsøg på at undslippe politiet. Eller om du er i gang med at hacke en computer. Det er et fåtal af fejl, vi har oplevet i gameplayet, hvilket er imponerende, når vi tager Los Santos’ størrelse i betragtning. Byen er en levende organisme, hvor der foregår noget hele tiden. Kører du langs en boligblok, popper en sidemission pludselig op. Går du nede i centrum, emmer Los Santos af liv og trafik, hvor du kan lytte til tilfældige forbipasserendes samtaler.

Den største forskel mellem udgaverne

Mest markant er forskellen i grafikken. Remaken demonstrerer, hvor omfattende, detaljeret og skarp en grafik den nye generation af konsoller kan levere. Bilerne er blevet mere skinnende, mens skaderne bliver tydeligere, når du kolliderer med andre. Befinder du dig i bakkerne omkring Los Santos får du en flottere og klarere udsigt over storbyen. Og de små detaljer i miljøerne er forøget og mere mangfoldige, hvilket omfatter alt fra revner i asfalten til planteliv i parkerne. Rockstar viser os atter, at de forstår at skabe storslåede verdener.Underholdende, men grov satire

GTA V er et kontroversielt mesterværk, hvor du vil fange dig selv i at sidde fast foran skærmen i flere timer ad gangen, fordi spillet har så dyb og omfattende en verden at udforske. Gameplayet bliver en anelse trivielt fra tid til anden, fordi du ofte skal køre til et mål, hvor våbnene bliver trukket, og din bande bagefter skal flygte fra gerningsstedet med politiet i hælene. Det trivielle bliver dog mere end opvejet af den bidende satire og grove humor. Eksempelvis skal du bryde ind i kontoret hos LifeInvader-udviklerne, en app svarende til Facebook, for at tage et ”opgør” med en Mark Zuckerberg look-alike. Lytter du til radio, kan du til tid høre udsendelser, hvor den amerikanske livsstil bliver revset, såsom en midaldrende kvinde i et talk-show der fortæller, hvordan hun opnåede succes ved at finde sig en sugardaddy, hun efterfølgende blev skilt fra og tog 80 % af hans formue, og hvordan hun vil være guvernør, da hun mener, at hun er den amerikanske drøm inkarneret.GTA V bliver også meget grov i sin humor, da spillet slår på alle tænkelige fordomme om de politiske korrekte hvide, som undgår en hver form for konfrontationer, da man ikke ønsker at blive stemplet som racist. Og hvordan en arabisk brugtvognsforhandler udnytter denne politiske korrekthed til at flå sine kunder. Ghettostereotyperne får også fuld gas, når Franklin og hans venner bliver portrætteret i form af dumheder, dårligt slang og dovenskab. Rockstar vil gerne provokere dig, og hvis du kan nyde denne form for satire, har du et spil, der tryllebinder dig.

Vores største anke er onlinedelen, som desværre ikke fungerer optimalt. Vi har oplevet, at der nærmest er mennesketomt, når vi endelig bliver matchet med andre spillere, mens Rockstar reklamerer med, at op til 30 spillere kan spille sammen over nettet. Vi har ydermere oplevet, at det tager lang tid, før vi endelig kommer i gang med en onlinekamp, og det hændte desværre ofte, at vi mistede forbindelsen til serveren midt i en kamp. En trist oplevelse i et eller perfekt spil.Produktinformation

Titel: Grand Theft Auto V
Platform: PlayStation 4, Xbox One & PC (27. Januar 2015)
Genre: Actionspil
Antal spillere: 1-30
Udvikler: Rockstar North
Udgiver: Rockstar Games
Set til pris: Kr. 444
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Rockstars remake af Grand Theft Auto V vil vinde dit hjerte, hvis du er til grov humor og samfundssatire. Actionspillet er også velpoleret og yderst velfungerende i sit gameplay, hvor det eneste nævneværdige problem er spillets onlinedel. Ellers imponerer Rockstar med den opdaterede grafik, der er de nye konsoller værdig. Udover det minder spillet om den forrige udgave.