In a kingdom far, far away

Selv om Far Cry 4 er baseret på genbrug, kan du ikke undgå at fordybe dig, fordi humoren, eventyret og det åbne Kyrat bare er så tiltalende

Kyrat, et eksotisk kongerige med en smag af Nepal og Himalaya. Hjemstedet for den royale galning, Pagan Min, der anklages for at have stjålet sit tøj fra en metroseksuel pimp af en lokal radiovært. Dette eksotiske land plages af borgerkrig mellem de royale styrker og oprørsbevægelsen, The Golden Path. Og her kommer du ind. Kyrat er splittet, og dine valg afgør mere end fremtiden for landet.

Bliv betaget af det eksotiske

Ubisoft har altid sendt os på eksotiske rejser, når Far Cry-spillene kørte i maskinen. Kyrat er ikke anderledes – og dog. Du bliver transporteret til endnu et krigshærget paradis, hvor psykopater og spiritualisme sætter dagsordenen. Historien er velkendt, eftersom du er den store messias, der skal redde lokalbefolkningen fra død, tortur og undertrykkelse.

Gameplayet har som altid dybe rødder i skydespilgenren, men Far Cry 4, ligesom de forgangne spil i serien, er meget mere end skyderi. For du befinder dig i et åbent, eksotisk paradis, hvor Moder Natur er bitchen, der får dig til brække nakken efter et voldsomt glid ned ad bjergvæggen, mens hun er alma mater, som deler ud af sine planter, så du kan få ingredienser til dine revitaliserende kanyler. Kyrat er et fantastisk flot land at udforske, hvor farver, flora samt fauna giver dig åndenød, når du stopper op for at betragte det krigsplagede land fra bjergtoppen. Ubisoft forstår at formidle en dualisme mellem skønhed og smerte. Dualismens metronomen svinger mellem lysten til at opleve skønheden og redde Kyrat fra Pagan Mins voldsregime, hvorfor du ikke kan undgå at stifte bekendtskab med det ene eller det andet.Styrken til at styrte Pagan Min kommer fra din udforskning af Kyrat. Leder du efter skattekister i grotter, dykker du ned i søerne efter groteske masker, eller nedlægger du bengalske tigere, får du udstyr, materiale og penge til at styrke din karakter. Hovedhistorien bliver nærmest en sidehistorie i Far Cry 4, fordi du bliver så betaget af at udforske Kyrat med sine smukke bjergtinder, meget grønne skove og allestedsnærværende altre i alverdens farver. Jo, der er smukt i det fiktive, asiatiske land, og din belønning for at rejse til de fjernest afkroge af de mangfoldige egne findes i udsigten, men i mere praktiske termer, du får råd til at opgradere dit udstyr, så du får plads til mere ammunition, og du får større, federe våben, som sender Pagan Mins håndlangere flyvende med en røgsky under sig. Far Cry 4 er derfor meget mere end et skydespil, da du har en åben verden foran dig, hvor du selv kan bestemme missionerne, og hvordan du vil bruge din tid – ligesom vi kender det fra Grand Theft Auto-serien. Du kan flyve rundt i din diminutive helikopter for at udforske miljøerne, du kan sætte dig bag rattet i en jeep med et 50 kaliber maskingevær bagpå og invadere en fjendtlig stilling, eller du kan gå på jagt i skoven og nedlægge dyret med skindet til din næste opgradering.

Frihedens tveæggede sværd

En bror og søster er splittet omkring retningen for The Golden Path. Broren tænker på at beskytte sit folk her og nu fra Pagan Min, mens søsteren tænker strategisk og ønsker at ramme Kyrats kulørte, men splitterravende vanvittige konge, så han tager en tur i eksil. Du kan ikke gøre begge tilfredse, hvormed hovedhistoriens dilemma bliver evident; vil du være en ægte, fiktiv helt, som går mandens vej, eller vil du gøre som alle andre nutidige mænd og klappe hælene sammen, når kvinden har talt?

Valgfriheden gennemsyrer Far Cry 4, hvor konsekvenserne af dine valg både bliver klare meget hurtigt såvel som senere i handlingen. Én ting er de strategiske valg, du træffer i forhold til The Golden Path, men også på slagmarken kan du træffe valg, der har forskellige udfald. Du kan bruge Kyrats omfattende dyreliv i krigen mod Pagan Min, men træd varsomt før du sender en patron i rumpetten på næsehornet, da du kan ende med, den tramper dig ned i stedet for fjenden. Du kan også vælge at kaste et stykke råt kød ind i fjendens lejr, hvorefter et glubsk sneleopard overfalder lejren og uskadeliggør fjenden – husk dog på at nedlæg dyret, før du selv bevæger dig ind i lejren. Ahhh ja, der er sjældent noget så tilfredsstillende som at bruge virtuelle, truede dyrarter som håndlangere – indtil de æder hånden, der kastede kødet.Far Cry 4 byder også på et væld af sidemissioner, hvor du skal overfalde konvojer med forsyninger til fjenden, snigmyrde en bestemt kommandant med et særligt våben og eller jage bestemte dyrearter – for at nævne nogle få eksempler. Du vil være travlt beskæftiget med sidemissionerne, fordi gevinsterne giver dig penge til nye våben såvel som opgradering af dine evner.Når du køber våben, skal du dog være opmærksom på, at du ikke køber to eller tre af samme slags. Far Cry 4 mestres bedst ved, at du har fire forskellige våbentyper på dig såsom haglgeværet til nærkamp, snigskytteriflen til langdistanceangreb, raketkasteren mod helikoptere og granatkasteren mod køretøjer. Du kan desuden nørkle lidt med udstyret til dine våben, så din riffel har et bestemt sigtekorn, der passer til dit temperament, eller du kan udstyre din maskinpistol med et større magasin.

Far Cry 4 er dog langt fra fejlfrit. I skrivende stund oplever vi, at det tager meget lang tid, før vi kan få lov til at spille online sammen med andre. Om vi vælger co-op eller PvP, kræver det meget tålmodighed for at blive matchet med andre spillere – vi har sågar oplevet, at det tog op til ti minutter, før vi kunne komme i gang med at spille online! Samtidig lider spillet af en række bugs og glitches, der gør, at computerstyrede karakterer pludselig vandrer rundt oppe under loftet i et hus, eller de forsvinder ud i det blå, hvilket er frustrerende, hvis det er en nøglekarakter, du skal interagere med for at komme videre. Antallet af fejl er ikke ligeså slemt som i Assassin’s Creed: Unity, men de er der.

Eksotisk borgerkrigsstemning

Far Cry 4 er mere end visuelt smukt. Spillets soundtrack giver dig en passende fornemmelse af, at du befinder dig i Centralasien, fordi lokale trommer og blæseinstrumenter optræder side om side med den elektroniske og meget ambientagtige musik.

Sætter du dig ind i en bil, kan du opleve et par forskellige radiostationer, der bærer præg af, at du befinder dig i en borgerkrigsramt diktaturstat. På den ene kanal har du den statsstyrede propagandakanal, der udgyder det ene hjernevaskende budskab efter det andet. På den anden kan du lytte til en lokal undergrundsradiovært, der taler om alt fra Pagan Mins overgreb på befolkningen til egne seksuelle tilbøjeligheder.

Generelt bidrager lydsiden til en rigtig god stemning, hvor der hele tiden sker noget, så spillet ikke går hen og føles dødt, hvilket er en reel risiko i åben verden spil. Står du på taget af et klokketårn, kan du høre en ørn i det fjerne sammen med vindsus i dine ører. Befinder du dig omvendt tæt på en landsby, vil du ofte høre kampe i baggrunden. Far Cry 4 understøtter desuden DTS Surround, hvilket gør lydsiden mere markant, detaljeret og præcis i sin gengivelse, hvis du har et surround setup der hjemme.

Fængende, trods genbrug

Far Cry 4 er en vinder, selv om langt de fleste elementer er set før, fordi du får et skydespil med en kæmpe, åben verden, du faktisk har lyst til at udforske på grund af skønhed og jagt på ressourcer som truede dyrarter. Samtidig bliver det sjældent kedeligt at bruge tiden i Kyrat, fordi gameplayet byder på mange forskellige opgaver, ligesom fjenderne besidder en vis form for intelligens, der udfordrer dine evner til at tænke taktisk; du laver nok ikke et frontalt angreb på panseret mandskab, men vælger nærmere at snigmyrde dem, når de står med ryggen til dig. De mere syrede elementer i gameplayet, som Pagan Mins personlighed og muligheden for at bruge dyrelivet i dine kampe, gør blot spillet endnu mere kulørt og fængende. Spillet byder på to slutninger, der formes ud fra dine valg, og i skrivende stund har vi brugt mere end 40 timer på første gennemspilning.

Spillet har også sine fejl, såsom den noget nær håbløse opkobling til serverne, men det er nemt at bare nyde et godt, gammeldags offline skydespilseventyr, mens timerne forsvinder.Produktinformation

Titel: Far Cry 4
Platform: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 & pc
Genre: Skydespil
Antal spillere: 1-4
Udvikler: Ubisoft
Udgiver: Ubisoft
Set til pris: Kr. 329
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Du har set gameplayet før, men der er twists i Far Cry 4, der gør netop dette spil til noget særligt. Samtidig lider det af sjuskefejl og belastede servere, men du får nemt ved at tilgive fejlene, fordi spillet bare fænger med kulørte personligheder, varierende missioner, kæmpe egne at udforske og ikke mindst de mange forskellige måder at angribe fjenderne på.

Del artiklen på