Kæmpestor smartphone fylder meget lidt

Huaweis nye Mate 7 er en smarthone på 6”, der ikke flyder meget mere end smartphones på 5”. Den er lynhurtig, fyldt med ny og spændende teknologi og gemmer på et par overraskelser. Her er Danmarks første anmeldelse af denne spændende smartphone

Der bliver lanceret utrolig mange smartphones for tiden, og de fleste af dem følger samme opskrift – mere af det samme og så lidt større. Så vores smartphones vokser, men vi får i virkeligheden ikke rigtig noget nyt, bare noget større.

Det er ikke tilfældet med Mate 7 fra Huawei. Godt nok er telefonen større end andre smartphones fra den kinesiske fabrikant, men den er også udstyret med teknologier, der gør den innovativ og spændende. Samtidig har Huawei formået at sørge for, at den ikke bare er en større version af tidligere telefoner. Den er helt sin egen, og den kan og vil ting, som vi ikke før har set i en smartphone.

Lad os lige starte med designet – med en størrelse på kun 157 x 81 x 7,9 mm og en vægt på 185 gram, er den ikke meget større end vores gamle Galaxy Note II (som ’kun’ har en 5” skærm), og vægten er markant lavere. Faktisk så har den et skærm-til-krop forhold på 83% hvilket er uhørt på smartphones i dag.

Smart design

Designet gør samtidig, at den ligger utroligt behageligt i hånden, og selvom den er stor, så er den let at betjene med en hånd. Her har Huawei så endda tænkt en anelse længere. Du har nemlig mulighed for at slå enhåndsbetjening til i indstillingerne, og så falder menuknapper og lignende over i den side af telefonen, du tilter den til. Derved bliver de lettere at nå for din tommelfinger.

Herudover er Mate 7 fremstillet af over 95 proent metal, og den interne struktur er lavet af en kraftig aluminiums legering, der er beregnet til at reducere varmeudviklingen. Det gør den så godt, at selv under vores benchmarktest, hvor smartphonen normalt bliver temmelig varm, så var der kun en anelse varme at detektere på bagsiden af Mate 7.

Overbevisende batterilevetid

Akilleshælen på mange af de store smartphones er og bliver batterilevetiden. For at misbruge et citat fra en moderne superheltefilm, ”med stor skærm kommer stort strømforbrug.”

Det gælder dog ikke her – Huawei har flere smarte tiltag for at forlænge batterilevetiden så meget som muligt. Selvom skærmen har et kontrastforhold på 1.500:1, så sørger LTPS-displayet for at strømforbruget er mindre end ved en almindelig IPS-skærm.

Processoren er en Huawei Kirin 925 cpu, der har 4x A15 1,8GHz kerner og 4x A7 1,3 GHz kerner. Den er så indrettet så visseligt, at når der kun skrives sms’er på mobilen eller udføres andre ikke-krævende opgaver, så slukkes der for de store kerner, og arbejdet bliver udført i en af de små. Når der så skal spilles, bliver der fyret op under kedlerne for de kraftige A15-kerner.

Resultatet har for Tech-Test været, at hvor vi normalt skal lade vores smartphone op en gang i døgnet, så kan vi med Mate 7 gå i 2,5 døgn inden vi skal have den tilsluttet strøm.

Det gør selvfølgelig heller ikke tingene værre, at det er et 4.100 mAh Li-polymer batteri, der er placeret i Mate 7.

Men vi er ikke færdige med at snakke strømforbrug endnu. For mobilen er udstyret med en såkaldt Super power saving mode, der betyder, at hvis der er under otte procent strøm tilbage, så slås alle uvæsentlige funktioner fra, så telefonen stadig kan bruges til mobilopkald. Det betyder, at i stedet for at stå med en ubrugelig mobiltelefon, så er der pludselig et par timers ekstra levetid tilbage. Godt gået Huawei.

Spændende brugergrænseflade

Sammen med lanceringen af Mate 7 introducerede Huawei også den nyeste version af deres brugergrænseflade EMUI, og den er markant anderledes end andre smartphones, vi har set.

Den kræver lidt tilvænning, indrømmet, men når den først er kommet ind under huden på en, så er den faktisk ret god. Den kæder nemlig ting samme, så hvis du for eksempel går ind under telefon, så kan du swipe til højre og direkte komme videre til kontakter og beskeder. Dejlig let og intuitivt når man først har sluppet tanken om det gamle system, man kom fra.

Vi er også nødt til at give den ros for muligheden for at skifte temaer ud. Der er en række indbyggede temaer, og når du skifter dem, så er det ikke kun baggrundsbilledet, der skiftes ud – næ det er skam også ikonerne på skærmen. Hvis du ikke er tilfreds med dem, mobilen er født med, så er der mange flere på Huaweis hjemmeside, du kan vælge at installere, og nogle af dem er meget spændende.

Luk op med dit fingeraftryk

Mate 7 er udstyret med en fingeraftrykslæser på bagsiden af mobilen – lige under kameralinsen. Hvis du registrerer dit fingeraftryk i Mate 7, kan du klare forskellige opgaver bare ved at røre scanneren.

Du kan for eksempel låse op for mobilen ved bare at berøre scanneren. Du kan kryptere alle dine filer og beskytte dem med dit fingeraftryk, og du kan få adgang til låste programmer.

Vi havde dog en del udfordringer med at få registreret et fingeraftryk i Mate 7. Uanset hvad undertegnede tester forsøgte, så ville den ikke registrere mit fingeraftryk.

Uanset hvem ellers vi ellers forsøgte med, så gik det godt med det samme. Men ikke med mig. Det skal lige siges, at det er ikke det eneste sted at undertegnede har problemer med at få aflæst fingeraftryk, heller ikke i blodbanken virker det.

Jeg endte med at gøre min finger våd af spyt, og voila, så virkede det. Muligvis er min finger for tør, så de små elektriske signaler, der skal aflæse fingeraftrykket, ikke virker ordenligt. Men vi betragter det som et isoleret tilfælde. Vi kan ikke genskabe det hos andre.

Benchmark

Telefonen føles godt i hånden, den er behagelig at arbejde med, og den virker lynhurtig, når vi arbejder med den. Vi sendte den igennem vores benchmarktest for at se, om testreslutaterne kunne bakke op om vores følelse af en god ydelse.

Det kunne de uden problemer. I Vellamo-testen scorede den bedst i Internet Browser testen og placerede sig som nr. 2 i multicore-testen.

Antutu scorer den med 41.965, hvilket giver den kommentaren ’awsome’, og i vores 3D-målinger klarer den 15,77 fps.

Alt i alt en smartphone med masser af hestekræfter.

Opsamling

Hvad er der ikke at kunne lide ved Mate 7. Den er stor, har en fantastisk flot 6” skærm med en suveræn betragtningsvinkel og med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixel. Den bruger det helt nye Corning Gorilla Glass 3, så den ridser ikke bare sådan lige, og så har den et 13 MP kamera på bagsiden og et 5 MP kamera på bagsiden.

Den er udstyret med alle de netværksforbindelser, du kan ønske dig, og så har den to antenner, en i bunden og en i toppen af telefonen, der kan tunes og justeres, så du altid har det bedst mulige signal.

Vi savner understøttelse for 802.11 ac, alle de andre protokoller er der, også Bluetooth LE.

Med dette vil vi godt sige tillykke til det første produkt, vi har givet en Platinum-præmiering. Det er velfortjent.

 Produktinformation

Navn: Huawei Mate 7
Skærmstørrelse: 6”
Skærmopløsning: 1920 x 1080 pixels
Skærmtype: FHD IPS LCD
Processor: Huawei Kirin 925, Octo-core
Lager: 16GB indbygget
Netværk: 802.11 a/b/g/n
Bluetooth: 4.0 LTE
Webcam: 13 MP bagpå, 5 MP bagpå
Batteri: Li-polymer 4100 mAh.
Dimensioner: 157 x 81 x 7,9 mm
Vægt: 185 gram
Pris: Oplyst til 499€
Mere information hos Huawei

 Bedømmelse

Samlet vurdering 100%Tech-Test-wide-RGB-platinium_small

En fantastisk smartphone. Den har en stor skærm, men er ikke meget større end en 5” mobil i øvrigt, da selve telefonen ikke fylder meget mere end skærmen. Den har en god skærm, er lynhurtig, ligger godt i hånden og er spækket med spændende funktioner.

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.