Kampen om næste gamer-generation

PlayStation 4 og Xbox One kæmper en hård kamp om forbrugernes gunst i disse dage. Overvejer du, hvilken konsol du vil have hjem i stuen, er der en række kriterier, du bør være opmærksom på først – for prisen er ikke alt

Sony og Microsoft er aktuelle med næste generation af spilkonsoller. De to aktører dominerer markedet, mens Nintendo må se sig kørt ud på et sidespor med Wii U-konsollen. Men hvilken af de to konsol bør du investere i? Svaret finder du ved at kende dine behov og prioriteter. For det er de færreste, der har råd til at købe begge maskiner.

Her på Tech-Test.dk har vi sat os ned for at undersøge de to spilkonsoller. Hvad kan de? Hvilken konsol leverer den flotteste grafik? Hvor mange eksklusivtitler har de hver især? Hvilke online abonnementer findes der? Og hvad er potentialet for den enkelte konsol?

Disse spørgsmål er vigtige at have in mente, eftersom prisen blot er ét aspekt, en engangsinvestering, men en investering i hvad? Vil du have et multifunktionelt underholdningscenter? Eller vil du have det, der ligner en dedikeret spilkonsol?

Social gaming eller bred underholdning?

Sony har klar strategi for PlayStation 4 – den skal være de sociale gameres konsol. Microsoft ser Xbox One som en konsol, der skal samle spil, kommunikation og streaming i én konsol. Men hvad betyder det for dig?Sony koncentrerer sig om det, de er gode til – gaming. Derfor er PlayStation 4 først og fremmest en spilkonsol, hvor det er nemt at gå direkte til spillet. Men Sony ved også, at social gaming er et fænomen, der er kommet for at blive, hvorfor den japanske konsolproducent har gjort det utroligt nemt for dig at dele dine spiloplevelser med andre. PlayStation 4-controlleren har en decideret Share-knap, hvor du med ét tryk får muligheden for at dele en video eller et billede fra et spil med omverdenen – og det fungerer!

Du har også muligheden for at følge med i, hvad andre gamere har gang i via Twitch. En anden vigtig delingsfunktion er Sharefactory, hvor du kan redigere dine billeder eller videoer fra de spil har spillet. I Sharefactory kan du klippe vigtigste øjeblikke ud, så du slipper for at uploade kedelige videosekvenser.

PlayStation 4 har også sin egen version af Spotify, hvorfra du kan streame musik. Music Unlimited hedder appen, der koster kr. 90 om måneden. Du får adgang til millioner af numre og slipper for reklame, men Music Unlimited har ikke lige så mange numre som Spotify, hvilket opsummerer PlayStation 4s problem, hvis du vil andet end gaming. For PlayStation 4 mangler en bred pallette af underholdningsmuligheder, der strækker sig ud over det sædvanlige. Givet, du kan streame film og serier via Netflix eller Viaplay, men så er grænsen også nået.

Xbox One byder på et væld af underholdningsmuligheder, hvoraf gaming blot er én af dem. Hvor PlayStation Store nærmest ligger øde hen, når det kommer til andet end spil, bugner Xbox One Store med apps. Udbuddet strækker sig fra sociale medier, såsom Twitch og Upload Studio, til streaming apps som YouTube, Netflix, TED, Eurosport og Dailymotion – de tre sidstnævnte findes ikke til PlayStation 4. På Xbox One kan du også streame musik eller leje de seneste film.

Et key selling-point for Microsoft er, at Skype er tilgængelig på Xbox One, så du kan tilknytte din Skypekonto din Xbox. Dermed kan du videochatte med venner og familie på din fladskærm i stuen, hvis du har en Kinectsensor.

Vurderet ud fra udbuddet af apps og funktioner, er Xbox One en klar vinder. PlayStation 4 og integrerede sociale dimension matches næsten af Upload Studio til Xbox One, selv om Sonys integration er mere gennemført og lettere at gå til. Sonys konsol minder mest om en old-school gaming-dedikeret maskine, mens Microsoft har leveret en underholdnings- og kommunikationskonsol.

Controlleren

Hvorfor er en controller så vigtig, er det ikke bare et styreredskab? Til dels, men controlleren er vigtig, fordi den er med til at definere, hvordan du spiller. Styringen af spil kan sælge konsoller. Se blot på Nintendo Wii, der overgik både Xbox 360 og PlayStation 3 i antal solgte konsoller – og hvorfor? Fordi Nintendo med Wii Remote og Nunchuck havde ramt plet med motion control. Folk, der normalt ikke var til computerspil, købte en Wii, fordi de ville prøve de nye bevægelsescontrollere.Gåden er; hvorfor Microsoft ikke har gjort mere ud af Xbox One-controlleren. Ser man på layoutet, ligner den til forveksling sin forgænger. Jo, man har rykket lidt rundt på tænd/sluk knappen og kaldt et par knappet noget andet, men her har man så valgt at stoppe revolutionen.PlayStation 4 har Dual Shock 4-controlleren, der ligesom Xbox One-controlleren understøtter en rystefunktion. Når du kører på grus eller bliver beskudt, begynder controlleren at ryste – en feature du bemærker i starten, men hurtigt vænner dig til.

Dual Shock 4 har en del at byde på. Du får en controller, der har et touch pad foroven. Touch pad’et tjener som en menuknap i spil og understøtter touch-funktioner. Skal din karakter holde balancen på en line på vej over en afgrund, skal du køre din finger fra side til side for at opretholde balancen. Touch pad-funktionen virker, fordi den skaber variation i gameplayet, og det er en anderledes måde at spille på. Dual Shock 4 har desuden en lille højttaler i midten, hvorfra der kommer stemmer i visse spil. Dermed virker det som om, der er en, som kun vil kommunikere med dig, ligesom hvis du havde et headset på, hvilket også skaber en anderledes spiloplevelse.

Både Xbox One-controlleren og Dual Shock 4 er langt fra en revolution i måden, hvorpå vi spiller. Begge controllere ligger komfortabelt i hænderne, hvor Xbox One-controlleren er mest behagelig, hvis du har store hænder, fordi den er størst. Ikke desto mindre sejrer Dual Shock 4 udelukkende, fordi den byder på et par anderledes og nye features.

Ydeevne

Hver generation af konsoller har et potentiale, der som regel tager et par år at udnytte fuldt ud. Snakken om ydeevne i forhold til hardwarespecifikationer er derfor teoretisk, eftersom det kun er spiludviklerne, der kan determinere, hvilken hardware der klarer sig bedst.

Hvad angår processorkraft, har begge konsoller en AMD 8-core processor, hvor Xbox One kører med 1,75 GHz, mens PlayStation 4 kører med 1,6 GHz. Til gengæld kører PlayStation 4s AMD Radeon grafikprocessor med 1,84 teraflop, mens Xbox One kører med AMD Radeon 1,31 teraflop, hvilket betyder, at Sony har givet deres konsol mere plads til hurtigere grafik end Microsoft.

Valget af RAM svækker også Microsofts konsol i forhold til ærkerivalen. Begge konsoller har en hukommelse på 8 GB RAM, hvilket er nok til at fremtidssikre dem, men Sony har smækket 8 GB GDDR5 RAM i deres maskine, der er hurtigere end de 8 GB DDR3 RAM-klodser, som Xboxen har siddende i sig. Dog er 3,5 GB RAM dedikeret til styresystemet i PlayStation 4, mens Xbox One-styresystemet nøjes med at optage 3 GB RAM. Dermed har spillene 500 MB ekstra hukommelse at køre på, når skiven drejer rundt i Xboxen.

Teori til side, hvordan ser spillene ud, når de kører på maskinerne? PlayStation 4 kører med 30-60 billeder i sekundet med en opløsning på 1080p, mens Xbox One kører med 30-60 billeder i sekundet i 720p. Forskellen ligger i detaljen. Da vi testede Call of Duty: Ghosts, Watch Dogs og Assassin’s Creed: Black Flag på begge konsoller, viste det sig, at billedet var en anelse skarpere på Sonys konsol, udsigten udover horisonten var tydeligere, og genstande samt mennesker der kom imod os forekom mere naturlige på PlayStation 4. Dermed vinder PlayStation 4, men sejren er marginal, og Microsoft har udtalt, at de arbejder på værktøjer, der udligner forskellene i den grafiske kvalitet. I fremtiden vil vi formodentlig se, at begge konsoller kommer til at have lige god grafik i spillene.

Eksklusivtitler

Kampen om forbrugernes gunst vindes sjældent alene på baggrund af prisen på konsollen, men nærmere hvilke spil der findes til den – mere specifikt, hvilke eksklusivtitler der findes. Salg handler om argumenter, og ultimativt er det bedste salgsargument, at på denne konsol får du den bedste spiloplevelse.

I dag har begge konsoller et relativt beskedent antal spil, der ikke findes på andre konsoller, men hvem har flest, og hvor appellerende er titlerne?

PlayStation 4 har Driveclub, et socialt racerspil. Infamous: Second Sons, et storstilet hack ’n slash-spil med masser af action. Og The Last of US: Remastered, et survival/horrorspil med en rigtig god historie. Disse tre titler er blandt de stærkeste spil, der kun findes til Sonys maskine. Titler som Knack og Killzone: Shadow Fall er lettere middelmådige spil, vi sagtens kan leve foruden.

Xbox One har Forza 5, et køresimulator med fokus på realistisk fysik. Dead Rising 3, et åben verden survival/horrorspil med humor og kant. Forza Horizon 2, et arkaderacerspil med en fed stemning og masser af fart. Titanfall, et teambaseret MMO hvor mennesker og enorme krigsmaskiner skal samarbejde for at vinde over rivaliserende teams. Kinect Sports Rivals, et partyspil hvor dine kropsbevægelser og udseende overføres direkte til spillet. Andre eksklusivtitler som Ryse: Son of Rome og Fighter Within går i glemmebogen som følge af kedeligt og sløjt gameplay.

På nuværende tidspunkt vinder Xbox One, når det kommer til udbuddet af eksklusive spil. Microsoft har formået at stille med et bredt katalog af spil, hvor fokus er på din indre drengerøv med hang til action og intensitet.

Xbox Live vs. PlayStation Network

Glem de halvdårlige oplevelser du havde med PlayStation Network på PlayStation 3 – Sony har lært lektien. Givet, Sony udbød gratis onlinefunktioner på PlayStation 3, men problemer med forbindelsen og serverstabilitet var også mærkbare, mens Xbox Live udbød flere muligheder og en bedre forbindelse – tjenesten kostede dog penge.

Nu er onlinetjenesterne blevet nivelleret. Både Xbox Live og PlayStation Network har abonnementer; Xbox Live Gold og PlayStation Plus. Forskellen er til at overse, fordi begge tjenester har stabile forbindelser og et væld af fordele, hvilket ville kræve en separat artikel for at dække dem alle, men den mest synlige forskel findes i abonnementspriserne. Et væsentligt punkt for begge tjenester er dog, at hvis du vil spille online med andre, kræver det et abonnement.Xbox Live Gold tilbyder et månedsabonnement til kr. 59 og et års abonnement til kr. 499, mens PlayStation Plus-abonnementet koster kr. 55 pr. måned, kr. 115 for tre måneder eller kr. 375 for et år. Dermed sparer du flest penge på PlayStation Plus, hvis du tegner et årsabonnement.

Hvad får du så for pengene? Begge tjenester tilbyder dig et gratis spil hver måned, som du kan nyde kvit og frit så længe du har dit abonnement. Spillene varierer mellem indiespil, casual spil og gamle blockbuster titler. Du får også eksklusive rabatter på spil og indhold, ligesom du får cloud lagerplads. Forskellen ligger i apps. Sociale medieapps som Twitter, Facebook og Last.fm findes kun på Xbox One, og har du købt en Kinectsensor med din Xbox, kan du bruge den til at videochatte, men de kræver Xbox Live Gold, før du kan bruge dem.

Du kan læse mere om tjenesternes udbud af apps, services og tilbud nedenfor:

Xbox Live Gold

PlayStation Plus

Kinect vs. PlayStation Camera

Vi har set PlayStation Camera til kr. 449, mens Kinect sensoren til Xbox One stod til kr. 1.149. Prisforskellen kan mærkes, men det kan kvaliteten og funktionaliteten til gengæld også.

Både Kinect og PlayStation Camera kan bruges til at logge ind med, eftersom begge har facial recognition. Begge har fire mikrofoner og understøtte bevægelseskontrol, hvormed dine kropsbevægelser overføres til skærmen.

Hvad kan PlayStation Camera bruges til? Du kan optage dine ansigtsudtryk, mens du spiller, hvorefter du hurtigt kan dele filmklippene med dine venner. Ydermere kan du bruge kameraet i Playroom, der følger gratis med, når du køber en PlayStation 4. Ellers kan kameraet bruges til stemmestyring.PlayStation Camera har dog et problem med stemmefunktionen, eftersom mikrofonerne meget sjældent reagerer på dine kommandoer. Stemmestyringen er desuden begrænset til en række basale funktioner såsom starte et spil, tage billeder og logge ind.

Sonys kamera kører i 720p, men så snart sollyset forsvinder fra din stue, daler billedkvaliteten gevaldigt. Så meget at billedet grynet, og det kan være svært at genkende dig selv i filmklippene – med mindre du har meget lys i stuen.Xbox One Kinect 2.0 er en videreudvikling af Xbox 360 Kinect, der består af en bevægelsessensor, et kamera der kører 1080p og fire mikrofoner. Kameraet genkender dit ansigt, når du skal logges ind, og mikrofonerne reagerer på dine stemmekommandoer. Kinect har en omfattende stemmestyringsfunktion, hvormed der reelt er tale om, at du kan styre din Xbox One ved at tale til den.

Xbox One understøtter desuden Skype, hvormed du kan bruge Kinect til videosamtaler. Sensoren er meget præcis i opfangelsen af dine bevægelser, hvormed bevægelseskontrollen i Kinectspil fungerer rigtig godt.

Indtil videre findes der ikke mange spil, som understøtter hverken PlayStation Camera eller Kinect, hvormed du hovedsageligt kan bruge kameraet og sensoren til navigering i konsolmenuerne – indtil videre. Det er muligt, at Kinect er dyrest, men du får den bedste oplevelse med Microsofts sensor.

Potentialet

Begge konsoller har potentiale inden for deres speciale. Microsoft arbejder på flere streaming muligheder og værktøjer, der gør Xbox One mindst lige så kraftig som PlayStation 4. Sony arbejder med et virtual reality koncept til PlayStation 4. Men på nuværende tidspunkt er det svært for den almene forbruger at spotte forskellen på de to – igen, det kommer an på behovet. Om et par års tid vil vi have et bedre billede af, hvordan de to konsoller adskiller sig fra hinanden.

Vil du have en konsol, hvor gaming blot er ét aspekt. En konsol du kan bruge til Skype, motion eller streaming af film og serier, så er Xbox One et godt bud. Køb den med Kinect hvis du vil have muligheden for videochat og omfattende stemmestyringsmuligheder – også selv om der er meget få spil til Kinect i øjeblikket. Microsoft kommer med flere titler til Kinect op til jul. Xbox One appellerer i øjeblikket mest til hardcore gamere, der går op i kørespil, action og skydespil – de familievenlige titler er til at overse.

Er du mest interesseret i social gaming, og kan du leve foruden alle andre underholdningstilbud, er PlayStation 4 konsollen for dig. Driveclub er blot et glimt af den sociale spilplatform, som Sony er i gang med at opbygge, hvor du og dine venner på PlayStation 4 sammen kan dyste mod andre teams. Hele den sociale dimension i spil er omdrejningspunktet for Sonys konsol, hvor det er let at dele oplevelser og følge med i andres spiloplevelser. Med spil som SingStar: Ultimate, der udkommer den 29. oktober, og Little Big Planet 3, som er blevet udskudt til den 26. november, konsoliderer Sony ikke kun PlayStation 4 som den sociale spilplatform, men også den mere familievenlige.

Lad ikke prisen, men dit behov, afgøre dit valg. Se på fremtiden; hvad vil du bruge din konsol til? Købet af selve maskinen er et engangsbeløb – glem prisen! Over de næste mange år vil begge konsoller udvikle sig, og i det store hele er det underordnet, om du har betalt kr. 3.500 eller kr. 2.899 for henholdsvis din Xbox One eller PlayStation 4, hvis dit køb i fremtiden viser sig at være et fejlkøb. Kend dit behov og foretag valget på baggrund af dette.

Overblik

Testvinderen i kategorierne:

Funktioner og apps: Xbox One

Bedste kamera: Kinect

Eksklusivtitler: Xbox One

Ydeevne: PlayStation 4

Controller: PlayStation 4

Onlinetjeneste: PlayStation Plus ud fra prisen, Xbox Live Gold ud fra udbuddet af tjenester og apps