Kan teknikken være en motiverende træningspartner? Uge 4

Fjerde uge og nedtrykkende nyt. Motivationen er dalet og resultaterne lige så

iHealth

I regn og slud skal posten ud. Ak ja, hvem der blot havde postmandens viljestyrke og ihærdighed. Ugen, der er gået, har ikke været imponerende, hvad angår træningen, og det ville være synd at sige, at resultaterne er til at prale af.

Nedtur

Løbeturene er blevet aflyst, fordi jeg simpelthen ikke kan få mig selv ud ad døren i sne og slud. Efter mine løbeture i januar måtte jeg konstatere, at løb og koldt vejr har en negativ effekt på mit helbred, og konsekvensen har da også været, at min kæreste havde svært ved at forstå enkelte af mine udtalte ord såsom ”hvorgnor snal vni snise?”

Løbeturene er blevet erstattet med rød næse, og iHealth Edge Wireless Sleep and Activity Tracker er blevet lagt til hvile på de ubrugelige gadgets kirkegård – også kendt som rodeskuffen. Trackeren har ikke formået at motivere mig til at løbe udendørs i den forgangne uge, og jeg har svært ved at se det langsigtede formål med at tælle mine skridt hver dag. For jeg ved allerede, at det er vigtigt med daglig motion – hvorfor skal jeg have en tracker, der fortæller mig det!?

Siden sidste fredag har jeg dog været til 2½ times kamptræning om lørdagen, med efterfølgende ynk og klynk til en fødselsdagsfest om søndagen, samt 1½ times almindelig karatetræning om mandagen. Foruden at min kæreste har måtte lytte til næsepudsning med hyppigere frekvens end normalt, og hun måtte hjælpe mig ud af bilen i søndags på grund af ømme muskler, er det begrænset med fremskridt. Og det begræder jeg, men der er heldigvis også godt nyt.

Se lyset i mørket

Ja, lidt små melankolsk og melodramatisk bliver det nok. Når jeg reflekterer over de sidste syv dages kost og motion, er der ikke meget at være lykkelig over, i det øjnene læser tallene, som iHealth Wireless Body Analysis Scale på bedragende vis smider i hovedet på mig.

Sammenholdt med sidste uge viser tallene, at min vægt, muskelmasse og væskeprocent stort set er identiske med tallene for denne uge. Altså, ingen fremskridt. Og det er her, at koldsveden så småt melder sin ankomst, og tanken om at overfalde kærestens chipspose ude i køkkenskabet, for min egen forsvandt på mystisk vis i lørdags, spirer i min bevidsthed. Kan det hele ikke også bare være lige meget?

iHealth
iHealth

Det er ikke just motiverende at få sidste uges resultat i denne uge, men det er naturligvis ikke iHealth-vægtens skyld – det er min egen. Selv om der måtte være uregelmæssigheder i tallene, eller om de decideret er upræcise, ændrer det ikke på, at årsagen til de manglende forbedringer ligger hos mig. Chipsposen som forsvandt, fødselsdagskage, Burger King og andet står uden for bevidsthedens dør, mens samvittighedens ringklokke skingert fortæller mig om den fede mads tilstedeværelse. Men skyldes det, at badevægten har en oplysende effekt på mig, eller er det blot simpel logik og hurtig kalorietælling i hovedet?

iHealth-badevægten gør mig opmærksom på, at tallene er identiske med sidste uge, hvilket der kan være mange årsager til – skrev han, mens to stykker Ritter Sport forsvandt fra pakken. Og det fik mig til at reflektere over kosten i forhold til motionen. Det kunne en almindelig badevægt vel også? Nej, ikke nødvendigvis. Ser vi på antal kilo alene, kunne jeg have forøget min muskelmasse på bekostningen af fedtprocenten, men dét kunne den almindelige badevægt ikke fortælle mig. Med iHealth-vægten får jeg i det mindste et indblik i, at hverken fedtprocent eller muskelmasse har ændret sig, og derfor får jeg et mere nuanceret billede af min tilstand, som jeg kan handle ud fra – og dét er motiverende at vide!

Mit blodtryk iHealth Wireless Blood Pressure Monitor, at mit blodtryk er steget en anelse, hvilket også giver anledning til eftertanke, da det gerne skulle falde frem for at stige. Jeg er dog kommet frem til, at det skyldes en del stress i den forgangne uge qua øget arbejdspres. Og jeg forventer, at blodtrykket også vil stige en anelse i næste uge, hvor arbejdspresset stiger yderligere, men jeg skal samtidig blive bedre til at stoppe op i de stressede øjeblikke og meditere – formodentlig kan det resultere i lavere blodtryk i næste uge, selv om arbejdspresset stiger.

iHealth
iHealth

Endelig er der iHealth Oximeter, der har været så venligt at fortælle mig, at min hvilepuls er faldet siden sidste uge, og mine lunger er blevet bedre til at mætte mit blod med ilt til gavn for hele min krop. Den ekstra kamp, som satte min mangel på kondi på prøve i lørdags var åbenbart det værd.

iHealth

Presset stiger

Tiden er essentiel, og jeg har blot to uger tilbage til at tabe de sidste 4½ kilo samt få reduceret blodtrykket, hvilket øger presset. Vil projektet lykkes eller ej? Og hvor stor en effekt har de forskellige sundhedsgadgets på mine resultater? Jeg ved, at næste uge bliver hektisk, men jeg er også glad for at se mine fremskridt på skærmen. Tanken om min mave med six-pack til sommer fremkalder atter en smule solskin i sindet, mens jeg bliver bevidst om, at den sidste halve pakke Ritter Sport hellere må komme tilbage i skabet – lidt forfængelig og resultatorienteret er man vel.

Kommentar til artiklen?