Kan teknikken være en motiverende træningspartner? Uge 6

Sjette og sidste uge, Mo ichi do. Når japansk daoisme kompenserer for afstanden til målstregens

Hverdagen kom i vejen for de noble intentioner. Målets flygtige plasticpose flagrer stadig rundt i stormvejret – gider jeg løbe efter den? Nej, ikke i dag. Det sner jo!

Sølle to kilo blev det til på seks uger. Jeg nåede at tabe mig 1/3 i forhold til mit mål. Træningen blev erstattet af mere arbejde, men kosten blev dog omlagt, til dels, eftersom der ikke blev indhaleret ligeså meget junkfood som sædvanlig. Salater og grønsager så ikke længere ud til at have forvildet sig ind på min tallerken, som var de et Amish-ægtepar i en nudistlejr. Jo da, fraværet af et bedre resultat skyldes stadig, at jeg har indtaget flere kalorier, end jeg har forbrændt. Der er fortsat overskud på regnskabet, og de sidder stadig solidt placeret rundt om livet på mig. Så har teknikken været en motiverende træningspartner gennem de sidste seks uger?

Ja da! Og mine fire sundhedsgadgets vil fortsat være en del af min hverdag fremadrettet – med undtagelse af iHealth Edge-aktivitetstrackeren som jeg stadig ikke er gode venner med.

Succes i fiaskoen

Måske er det den delvise daoistiske indflydelse fra mine år med karate, som hvisker succes i mine ører. Men hele forsøget har langt fra været en succes – eller fiasko. Årsagen til at jeg ikke finder mukkerten frem, som mange sportsfolk normalt gør når man ikke når i mål, er at jeg bedre kan passe mine bukser. Jeg kan mærke min kondition har det bedre end før, jeg kom i gang med forsøget. Jeg er blevet stærkere og mere udholden. Og til trods for jeg ikke har trænet i de sidste syv dage, er jeg fortrøstningsfuld.

For målet flagrer stadig i vinden, og jeg vil fortsat gerne træne, men uden tidspresset. Der vil være uger med meget arbejde og uger med mindre arbejde. Og hvad har det så med de forskellige iHealth-gadgets at gøre?

Gennem de sidste seks uger har jeg fået øjnene op for, hvad monitorering af helbredet kan gøre for min motivation til at leve sundere. Gennem min erfaring i sundhedssektoren jeg ved, at en høj fedtprocent er usund, fordi det kan føre til åreforkalkning, der kan føre til blodpropper og type 2 diabetes. Jeg ved også, at forhøjet blodtryk over en længere periode kan føre til dårligt hjerte, fordi kroppens kraftcenter er på overarbejde, hvilket ultimativt kan føre til et slagtilfælde. Ergo, mindre arbejde, færre usunde fødevarer som kaffe og lakrids, samt stress i hverdagen er essentielle for et lavere blodtryk, mens mere motion er vejen til reducering af forhøjet blodtryk – og generel øget fokus på sundhed.

Jeg er blevet glad for iHealth Wireless Body Analysis Scale, fordi den giver mig et billede af, hvordan min krop har det. Min fedtprocent på 23 skal ned mellem 8-20, da det er, hvor jeg bør ligge som mand i midten af 30erne. Samtidig er det tilfredsstillende at se, hvordan min muskelmasse stiger, som jeg får trænet mere, da det er et resultat, der er til at føle på – foruden de større overarme, der får kæresten til at svime.

iHealth

Med iHealth Oximeter vil jeg fortsat kunne monitorere, om mine lunger leverer tilstrækkeligt med ilt til mit blod. Hvis ikke er det på tide at få gang i konditionstræningen for at øge min lungekapacitet og ydeevne, da konsekvensen ellers blandt andet kan være koncentrationsbesvær i dagligdagen samt svimmelhed. Jeg vil regelmæssigt sætte den lille måler på fingeren, hvormed jeg også kan monitorere min hvilepuls, der gerne skulle nå ned omkring de 50 slag i minuttet, da det kan være et tegn på god kondi.

iHealth

Endelig er der iHealth Wireless Blood Pressure Monitor, som jeg er blevet glad for. I de sidste seks uger er det nærmest blevet en fast ugentlig tradition at måle blodtrykket, så jeg har en fornemmelse af, hvor meget jeg har presset min krop i forhold til arbejde og stress, samt hvor meget min træning har været i stand til at holde blodtrykket nede. Takket være træningen i forsøgets første fire uger, er mit blodtryk faldet fra 130/83 til 126/81.

iHealth

Givet, enkelte målinger kan ikke stå alene. Der skal være en trend, som strækker sig over længere tid for at tage forbehold for upræcise målinger, men det er netop en af fordelene ved gadgets, som kan bruges til monitorering af helbredet i hjemmet – jeg kan foretage kontinuerlige målinger.

Mo ichi do!

Sådan lyder den velkendte træningssætning fra karatens verden – en gang til. Vi stræber efter perfektion, selv om vi aldrig når den. Vi fejler for at gøre det bedre næste gang – vi prøver lige en gang til. Det blev ikke til seks kilos vægttab i denne omgang, men de sidste fire kilo skal nok ryge, som arbejdsmængden bliver mindre i de kommende uger, og antallet af træningstimer øges.

iHealth

Teknikken er i sig selv ikke en motiverende træningspartner, da der som bekendt er andre og vigtigere faktorer, som spiller ind i træningsforløbet såsom arbejdet. Jeg har en hverdag som alle andre, der skal hænge sammen; privatøkonomisk, professionelt som på hjemlige front. Og selv om tallene viser mig, at kuren ikke helt går, som den burde, hverken kan jeg, ej heller vil jeg forsage arbejdet og privatlivets fred til fordel for træningens skyld, så længe der er tale om en fritidsbeskæftigelse.

Afslutningsvis, forsøget ikke været en fiasko, selv om jeg ikke nåede målet i denne omgang. Jeg har fået en bedre indsigt ind i mit helbred, og den viden jeg har i dag, kan jeg bruge fremadrettet for at øge min indsats for et sundere helbred. Jeg kan varmt anbefale dig, kære læser, til at anskaffe forskellige sundhedsgadgets og sætte dig ind i, hvilke værdier der er normale for dig. For gennem regelmæssig monitorering af dit helbred kan du delvist være med til at forebygge et skræntende helbred som følge af dårlig kost eller mangel på motion.

Kommentar til artiklen?