Det kommer til at true vores computere i 2016

Kaspersky Lab har kigget i krystalkuglen og kommet med et bud på det digitale trusselsbillede i 2016, og det tyder på et sikkerhedsmæssigt interessant år

it sikkerhed

Malware bliver hyldevare, vores tv bliver taget som gidsel, og det lækker private oplysninger om dig til de cyberkriminelle. Det er blot nogle af de ting der kommer til at ske på sikkerhedsfronten i 2016. Men eksperterne hos Kaspersky Lab har dog ikke kun dårligt nyt til os.

Det såkaldte APT-angreb, eller Advanced Persistent Threats, vil blive mindre vedholdende hvilket er en rigtig god nyhed. Bagsiden af den medalje er så, at Kaspersky Labs mener at APT-angrebene i stedet vil fokuksere mere på memory-resident og fileless maleare. Det betyder at sporene i et inficeret system bliver minimeret, hvilket gør det både sværere at opdage angrebet og af finde frem til bagmændene.

Vi har de sidste par år set specieldesignet malware, der retter sig mod helt specifikke sårbarheder, men det kommer også til at blive ændret, mener folkene fra Kaspersky Lab. I stedet for kommer vi til at se malware der kan købes som hyldevarer. Trangen til at demonstrere avancerede it-færdigheder aftager, og der bliver et større fokus på ROI, return on investment.

Kaspersky Labs forsøger endda at længere frem end bare et år, og her mener de at vi kommer til at se, at antallet af cyberlejesoldater stiger i takt med, at flere og flere vil prøve at tjene penge på APT-angreb. De vil videresælge digital adgang til vigtige personers profiler og tilbyde det, som Kaspersky Labs betegner som ’Access-as-a-Service’.

Dit tv holder dig gidsel

I løbet af 2015 har der været en markant stigning i ransomware, og Kaspersky Labs forventer at ransomware flytter sig ind på nye områder til næste år. Ransomware har næsten ingen omkostninger, og der kommer flere og flere enheder der er koblet op på nettet, og det giver nye muligheder for de cyberkriminelle.

Så Kaspersky Lab spørger, hvor meget du er villig til at betale for at få adgang til dine tv-programmer, dit køleskab eller din bil. De vurderer at især Apple-produkter, der ofte er ejet af ressourcestærke personer, vil være et lukrativt mål.

De forventer også, at med den stigende popularitet i alternative betalingsmetoder så som MobilePay, og en stigende online handel med aktier, så vil disse systemer også blive udsat for stadig større trusler.

Endelig forventer Kaspersky Lab også, at mængden af lækkede billeder, private oplysninger, kundelister og fortrolige informationer fra virksomheder vil stige eksponentielt i 2016.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3661 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?